26 juli 1783 – EERSTE VRIJKORPS VAN NEDERLAND IN DORDRECHT

Dordrecht – In Dordrecht wordt het vrijkorps De Vrijheid opgericht. Het is een antwoord van de patriotten op de republiek en de macht van de Oranjes. De patriotten bewapenen zichzelf en verenigen zich in deze vrijkorpsen. Een van de leiders van deze patriotten was Dordtenaar Cornelis (Kees) de Gijselaar. Naar hem werden de patriotten ook wel eens ‘Kezen’ genoemd. Na Dordrecht volgen snel Utrecht en Deventer met hun vrijkorps.

 

26 juli 1969 – VLAARDINGSE SOLO-ZEILER TERUG IN EIGEN HAVEN

Vlaardingen – Na een trip van 60.000 kilometer rond de aarde wordt solo-zeiler Bertus Zijdenbos met alle egards ontvangen in Vlaardingen. De hele stad loopt uit en ook de hele Nederlandse pers is aanwezig. Een groot deel voer Zijdenbos alleen, maar het overgrote deel had hij zijn zonen bij zich.

 

26 juli 1987 – AANSLAG OP OLIEHANDELAAR; ALPHEN ONTSNAPT AAN RAMP

Alphen aan den Rijn – Een uitslaande brand verwoest twee garages van Boot Olie bv. In Alphen aan den Rijn, een distributiepunt van Shell. De brand is aangestoken en wordt opgeëist door actiegroep RaRa. Volgens een woordvoerder van de gemeente zegt dat de stad aan een ramp is ontsnapt. Op het terrein staan drie tanks met 600.000 liter dieselolie. Die opslagplaats bleef gespaard.

 

26 juli 1995 – HAAGSE VELDKAMP WORDT SCHAATSBELG

Den Haag – De Haagse schaatser Bart Veldkamp maakt bekend dat hij gaat uitkomen voor België. Hij wil in 1998 meedoen aan de Olympische Spelen in Nagano. Hij ergert zich aan schaatsbond, die vereist dat Veldkamp ook selectiewedstrijden schaatst. Dat verprutste zijn Spelen in Lillehammer, zegt hij zelf. In Nagano pakt hij brons op de 5 kilometer.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.