14 mei 1940 – ROTTERDAM GEBOMBARDEERD

Rotterdam – Duitse bommenwerpers gooien op de vierde dag van de aanval op Nederland honderden bommen op de historische binnenstad van Rotterdam. Het hart van de stad wordt in een kwartier weggevaagd. Delen die nog over zijn gaan in vlammen op. Aanvankelijk wordt gesproken over duizenden doden, maar dat blijken er tussen de 600 en 950 te zijn. Zo’n 80.000 mensen worden dakloos.

 

14 mei 1940 – JO MUSSERT DOODGESCHOTEN IN SLIEDRECHT

Sliedrecht – Jo Mussert, de broer van NSB-leider Anton Mussert, bevelhebber van het Nederlandse leger in en om Dordrecht. Als de Duitsers onverwacht ook parachutisten droppen op het eiland van Dordrecht begaat Mussert de ene blunder na de ander. Nadat hij met de troepen Dordrecht verlaat (en de rivier oversteekt naar Sliedrecht) wordt hij daar door onderofficieren gearresteerd. Als hij zich uiteindelijk overgeeft, lijkt hij naar een pistool te grijpen en wordt hij zelf doodgeschoten. Volgens familieleden is hij vermoord, omdat zijn broer NSB-leider is. Later wordt Jo Mussert postuum in ere hersteld.

 

14 mei 1966 – ARRESTATIES NA EERSTE OFFICIËLE PROVO-HAPPENING IN ROTTERDAM

Rotterdam – Na Amsterdam kent Rotterdam nu ook zijn eigen Provo-happenings, een bijeenkomst voor deze groep jongeren. De politie greep al bij de eerste toespraak in en arresteerde 23 mensen. Een dag later werd een deel van hen tot 6 dagen cel veroordeeld. Toch kwamen er ook daarna nog bijeenkomsten, onder meer voor een ‘leefbaarder stad’.

 

14 mei 1985 – WEINIG ANIMO VOOR HAAGS BEZOEK PAUS JOHANNES PAULUS II

Den Haag – In de Houtrusthallen in Den Haag draagt de Paus een mis op gehandicapten. Er komen echter veel minder mensen op de gebeurtenis af, dan was verwacht. Er zijn zelfs meer agenten dan bezoekers, omdat een dag eerder in Utrecht het bezoek van de Paus heeft geleid tot relletjes.

 

14 mei 1997 – FINALE EUROPA CUP II IN DE KUIP: BARCA – PSG 1-0

Rotterdam In de Rotterdamse Kuip pakt Barcelona de Europa Cup voor bekerwinnaars. In de finale wint de ploeg van Bobby Robson met 1-0 van titelverdediger Paris Saint Germain. Het doelpunt is van Ronaldo vanaf de strafschopstip.

 

14 mei 2017 – FEYENOORD VOOR HET EERST IN BIJNA 20 JAAR KAMPIOEN

Rotterdam – Voor het eerst in bijna twee decennia mag Feyenoord zich weer eens landskampioen noemen, na een 3-1 overwinning op Heracles Almelo. Dirk Kuijt bekroont zijn goede seizoen door in zijn laatste competitiewedstrijd drie keer te scoren. In de stad wordt een groot feest gevierd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.