ZUID-HOLLAND – Op 28 velden, verspreid over Nederland is vandaag de nieuwe profcompetitie van start gegaan. Afgelopen donderdag werd besloten om de competities van de NBVB (proftak) en de KNVB (amateurs) samen te voegen.

Het enthousiasme van het publiek voor de nieuwe profcompetitie was, gezien de toeschouwersaantallen, vrij groot. Sommige stadions waren voor het eerst sinds jaren uitverkocht. Het meeste publiek was er bij Ajax – VVV (2-3), waar 20.000 mensen naar het stadion waren gekomen.

De clubs zijn willekeurig verdeeld over vier Eerste Klassen. De ploegen worden aan het einde van het seizoen verdeeld in een Hoofdklasse en Eerste Klasse. De ploegen die in de Hoofdklasse zitten, worden later verdeeld in een Ere- en Eerste Divisie.

Publiek

Het conflict over profvoetbal ontstond eind vorig jaar, toen bleek dat de KNVB niet bereid was om betaald voetbal te organiseren. De Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB) werd opgericht, die een eigen competitie opstartte.

Aan het begin van dit seizoen begonnen tien clubs aan de eerste Nederlandse profcompetitie. Tegelijkertijd begon ook de KNVB-competitie. Na een paar maanden kreeg de KNVB door dat deze ‘voetbaloorlog’ slecht was voor de kwaliteit op de Nederlandse velden. Afgelopen donderdag werd daarom de strijdbijl begraven en gingen beide bonden samen verder. De twee lopende competities werden meteen stopgezet.

Van de tien al bestaande profclubs bleven er acht over. Zo gingen Den Haag en BVC Rotterdam samen verder als de Flamingo’s. Maar de snelle fusie zorgde voor nogal wat problemen.

* Haarlem – Alkmaar. Foto: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo

Loten

Zo was er een uur voor het begin van de wedstrijd tegen Zwolsche Boys nog geen duidelijkheid over wie er zou spelen. In totaal gingen er 23 spelers naar Zwolle. Onderweg werd afgesproken dat er vijf spelers van het voormalige Den Haag zouden spelen en vijf spelers van BVC Rotterdam.

Voor de plek op het doel zou geloot worden tussen Wim Landman (R’dam) en Piet Kraak (Den Haag). Landman won de loting. Van de afspraak kwam weinig terecht. Landman speelde wel, maar trainer Franz Fuchs stelde uiteindelijk zeven Rotterdammers en maar vier Hagenaars op.

Ondanks de ongebruikelijke voorbereiding, wonnen de Flamingo’s met 5-0. De doelpunten waren van Stout, Clavan (2) en De Harder (2).

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

‘Profs tegen amateurs’

De verwachting was dat de NBVB-clubs een groot voordeel zouden hebben ten opzichte van de andere clubs, omdat zij de afgelopen maanden goede spelers hadden weggekocht. Maar in de praktijk bleek daar nauwelijks sprake van te zijn. Van de acht NBVB-clubs wisten er maar drie te winnen.

Ook is het opvallend dat alle Amsterdamse clubs (Ajax, BVC Amsterdam, Blauw Wit en DWS) allen hun eerste wedstrijd verloren.

Overige uitslagen

EERSTE KLASSE A

Roda Sport – Emma 1-2: De Dordtenaren van Emma moesten voor hun eerste wedstrijd op bezoek bij de fusieclub Roda Sport, een combinatie van Eerste klassers Bleijerheide en Kerkrade. Na tien minuten maakte Jongen de openingstreffer voor de Limburgers. Cor en Janus van der Gijp scoorden daarna de twee goals van Emma. Toeschouwers: 4.000

Stormvogels – Excelsior 1-1: Excelsior begon defensief aan de wedstrijd, maar kwam toch op achterstand via Stelling. In de laatste vijf minuten gooide de Kralingers alles op de aanval. Bij een hoekschop knikte Dijkgraaf de gelijkmaker binnen. Toeschouwers: 2.500

EERSTE KLASSE B

ADO – EDO 1-2: Een teleurstellend begin van de Haagse club. Beide wedstrijden speelden niet sterk, maar EDO uit Haarlem kwam wel op een 0-2 voorsprong, door doelpunten van Klein en Roodselaer. Valks maakte het enige doelpunt van ADO. Toeschouwers: 10.000

SVV – DWS 4-0: Binnen 15 minuten was deze wedstrijd al gespeeld. Köneman, Geel (vrije trap) en Van Pelt waren de doelpuntenmakers in de beginfase. Na rust scoorde Van Pelt nog een keer. Toeschouwers:  8.000

Brabantia – Sparta 3-2: In de KNVB-competitie had Brabantia nog geen wedstrijd gewonnen, maar vandaag speelde het de beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe. De Spartanen stonden halverwege de tweede helft op een 3-0 achterstand (doelpunten Kruyssen, Bos en Mollen). De twee tegentreffers van Sparta in de slotfase maakten het nog spannend (twee doelpunten van Boot), maar de nederlaag was verdiend. Toeschouwers: 2.000

EERSTE KLASSE C

Feijenoord – Vitesse 2-1: De toeschouwers in de Kuip kregen een vrij matige wedstrijd te zien. Rechtsbuiten Daan den Bleyker was de uitblinker bij de thuisploeg. Hij maakte de eerste goal van Feijenoord. In de tweede helft verdubbelde Van der Heide de voorsprong. De aansluitingstreffer van Vitesse kwam kort voor tijd. Toeschouwers: 15.000

Blauw Wit – Hermes DVS 1-2: De Schiedammers kwamen in een vervelende wedstrijd via Van der Zee en Gudde op een 2-0 voorsprong. Ondanks de tegentreffer van Bommels, een kwartier voor tijd, kwam de Schiedamse winst in Amsterdam  niet meer in gevaar. Toeschouwers: 5.000

EBOH – PSV 2-2: De wedstrijd in Dordrecht ging beide kanten op. Voor rust was EBOH sterker. Het doelpunt van Scheurwater was dan ook verdiend. Na rust kwam PSV op dreef. Door doelpunten van Dillen en Fransen namen de Eindhovenaren een voorsprong. Uit een strafschop na een handsbal maakte EBOH via Hijbeek gelijk. Toeschouwers: 7.000

EERSTE KLASSE D

Xerxes – DFC 1-1: De Rotterdams-Dordtse tweestrijd eindigde onbeslist. DFC kwam via Versteeg op voorsprong. Coen Moulijn zette beide ploegen op gelijke hoogte. Toeschouwers: 7.000

Hoe ging het verder?

Eigenlijk was de fusie een groot succes. Bij de meeste clubs kwam meer publiek en het ‘voordeel’ dat de profclubs zouden hebben op de amateurs bleek niet zo groot te zijn.

Holland Sport (de naam die de Flamingo’s noodgedwongen kozen, omdat er al een voetbalclub met diezelfde naam was) was met de tweede plaats in de Eerste Klasse A de meest succesvolle ploeg.

In de vier klassen met veertien ploegen, plaatsten de eerste negen zich voor de Hoofdklasse, met uitzicht op de Ere- en Eerste Divisie. Holland Sport, Excelsior, Emma (Eerste Klasse A), Sparta, SVV (Eerste Klasse B), EBOH, Feijenoord (Eerste Klasse C), DFC (Eerste Klasse D) plaatsten zich voor de Hoofdklasse. Alleen Hermes DVS en Xerxes gingen naar de Eerste Klasse.

De competitie om het landskampioenschap (de vier koplopers van de Eerste Klassen speelden tegen elkaar) was een Brabants onderonsje. Willem II, NAC, PSV en Eindhoven speelden tegen elkaar. Willem II haalde het kampioenschap binnen.

Bronnen:

“Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad”. Rotterdam, 29-11-1954, p. 4

“De Telegraaf”. Amsterdam, 29-11-1954, p. 1.