ROTTERDAM – Wat een bijzondere avond had moeten worden, met veel emoties, werd uiteindelijk een beetje een teleurstelling. De benefietwedstrijd tussen het Kleurrijk Elftal en Oranje, waarbij het geld naar de nabestaanden van de SLM-Ramp gaat, werd gespeeld in een stadion nauwelijks gevuld was. In de Kuip zagen achtduizend mensen het Kleurrijk Elftal winnen met 2-1.

En daarmee lag de opbrengst van de benefietwedstrijd ook stukken lager dan aanvankelijk werd gehoopt. Een volle Kuip had de Stichting Fonds Vliegramp Zanderij miljoenen guldens opgeleverd. Maar nu kunnen de nabestaanden rekenen op zo’n 400.000 gulden. Over de verdeelsleutel van het geld is nog niets bekend.

Afgelopen zomer stortte in Zanderij (Suriname) een toestel neer van SLM. Daarbij kwamen 175 mensen om het leven. Onder de slachtoffers was ook een deel van de selectie van het Kleurrijk Elftal, een groep voetballers met een Surinaamse achtergrond. Ze zouden in Suriname wat wedstrijden spelen.

LEES OOK: Vliegtuigcrash SLM bij Zanderij: meer dan 170 doden

Initiatief

In de weken na de vliegramp werd het initiatief genomen om een benefietwedstrijd te spelen. Maar in de aanloop naar de wedstrijd van vanavond, zijn zoveel verkeerde beslissingen genomen, dat een vrijwel leeg stadion het gevolg was.

Een van de belangrijkste oorzaken was de locatie. Terwijl de grootste Surinaamse gemeenschap in ons land in Amsterdam woont, werd verkozen om de wedstrijd in Rotterdam te spelen. Het stadion was gratis aangeboden. Alleen de kosten voor het personeel moest betaald worden.

Maar dat was niet de enige reden, liet penningmeester Essed van het fonds weten.

“Het moet geen Surinaams onderonsje worden, maar ook een Nederlandse zaak en dat is ook een reden om niet te kiezen voor de stad met het grootste aantal Surinaamse bewoners.”

(A.M. Essed in NRC Handelsblad, 21-09-1989)

Maar de niet-Surinamers liepen niet warm voor de wedstrijd. Zij maakten ongeveer een kwart uit van de bezoekers in het stadion.

Daarnaast waren de prijskaartjes voor de wedstrijd vrij prijzig. De goedkoopste zitplaatsen kosten veertig gulden. Die prijzen waren maanden geleden al vastgesteld.

Essed geeft toe dat hij aanvankelijk had gerekend op ongeveer 35.000 bezoekers. Dat het er nu zoveel minder zijn, heeft volgens de penningmeester er mee te maken dat het al twee-en-een-halve maand na de vliegramp is. Daardoor is de belangstelling wat weggeëbd.

De afgelopen dagen werd nog een grote reclamecampagne op poten gezet, om de kaartverkoop te stimuleren.

De geringe publieke belangstelling kwam niet als een verrassing. De organisatie koos er uiteindelijk voor om aan de NOS te vragen om de wedstrijd live op televisie uit te zenden. Normaal wordt dat alleen gedaan als de wedstrijd uitverkocht is. Tegelijkertijd werden de kijkers gevraagd om als een soort ‘kijkgeld’ tien gulden over te maken op Giro 939 van de Stichting Fonds Vliegramp Zanderij.

Geen feestje buiten het stadion

Ook buiten het stadion was het niet het feestje wat je rondom een Surinaamse wedstrijd mag verwachten. Er zouden allerlei kraampjes bij het stadion staan met etenswaar, maar de middenstanders lieten het afweten. Gesprekken over een garantie dat ze – ook bij een geringe belangstelling – niet met etenswaar zouden blijven zitten, liepen op niets uit. Daarop bleven ze weg.

Een van de bezoekers zegt tegen het Vrije Volk dat ook het vroege begintijdstip van half negen. “Surinamers hebben de traditie om laat te komen”, zegt een man tegen Het Vrije Volk.

Toch geslaagd

Toch spraken de hoofdrolspelers over een ‘geslaagde avond’. Zeker sportief gezien. Oranje kwam in de eerste helft op voorsprong na een droge schuiver van Ronald Koeman. Pal na rust maakte Hennie Meijer de gelijkmaker. Later zorgde Frank Rijkaard voor de winnende goal.

De sfeer in het stadion was, ondanks de vele lege stoelen, nog best aardig. Muziekgroepen en cheerleaders zorgden ervoor dat er toch nog sprake was van wat gezelligheid.

De wedstrijd had alle ingrediënten van een benefietwedstrijd: nauwelijks overtredingen en zo af en toe ging de trukendoos volledig open. Bondscoach Thijs Libregts en tijdelijk Kleurrijk Elftal-trainer Kees Rijvers stelden vast dat het een vermakelijke wedstrijd was.

Onder de toeschouwers waren verder kroonprins Willem Alexander, minister Kok van Financiën en de geblesseerde topspelers Ruud Gullit en Marco van Basten. Ook opmerkelijk was de aanwezigheid van Edu Nandlal en Radjin de Haan. Nandlal zit in een rolstoel na een gedeeltelijke dwarslaesie.

Maar ondanks alle goede bedoelingen bleven de lege stoeltjes een vervelend zicht voor zo’n goedbedoeld evenement. Maar een agent voor het stadion kon er nog vrij droog tegenaan kijken. Tegen Het Vrije Volk maakte hij de opmerking dat ‘het bij wedstrijden van Feyenoord net zo druk is’. De afgelopen weken komen er bij de stadionclub ook nauwelijks meer dan 10.000 toeschouwers.

Kleurrijk Elftal – Nederlands Elftal 2-1 (0-1)

23. Ronald Koeman 0-1, 46. Meijer 1-1, 68. Rijkaard 2-1. Scheidsrechter: Van Langenhove (Bel). Toeschouwers: 8.000.

Kleurrijk Elftal: Menzo; De Jong, Fraser (68. Haatrecht), Vink en Nortan; Winter, Rijkaard (87. Liesdek) en Vanenburg; Blackson (46. Monkou), Meijer en Roy (77. Blinker).

Nederlands Elftal: Van Breukelen (46. Hiele); Van Tiggelen, Ronald Koeman (46. Rutten) en Rutjes (46. Verkuyl); Van Aerle, Wouters, Been (57. Van Loen) en Krüzen (46. Huistra); Van ’t Schip, Kieft (46. Bosman) en Rob Witschge (74. Vurens).


Bronnen:

NRC Handelsblad – 21-09-1989 – Opkomst bij Kleurrijk Elftal valt tegen

De Volkskrant – 21-09-1989 – Coulissen blijven leeg bij kleurrijk benefietduel

De Telegraaf – 21-09-1989 – Half miljoen voor nabestaanden

Het Vrije Volk – 21-09-1989 – Het is net zo druk als bij Feyenoord

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 19-09-1989

Verhaalnummer: 128

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *