ROTTERDAM – Voor het eerst in de prille Nederlandse voetbalgeschiedenis hebben de beste spelers uit de Nederlandse competitie samengespeeld in één team. De bondsploeg verloor de oefenwedstrijd tegen het Engelse Felixtowe (Hull) met 1-0.

De wedstrijd was vanmiddag op een terrein aan de Linker Rottekade. De Engelse tegenstander was in Rotterdam voor twee oefenwedstrijden. Gisteren speelden ze met 1-1 gelijk tegen Sparta (alhoewel daar ook al wat niet-Spartanen meededen, om een grote afstraffing te voorkomen) en vanmiddag werd er gespeeld tegen een bondsteam.

Het fenomeen van een bondsteam moet nog verder uitgewerkt worden. Bij wedstrijden van het Engelse nationale team dragen alle spelers hetzelfde shirt, maar dat was vanmiddag in Rotterdam met het team met Nederlandse spelers wel anders. Alle spelers hadden hun eigen clubtenue aan, waardoor het een wat rommelige indruk maakte.

Puik resultaat

Nederlandse ploegen staan niet bekend om hun goede resultaten tegen Engelse ploegen. Vorig jaar verloor Sparta nog met 8-0 van Harwich & Parkeston FC.

Om die reden is de 1-1 van Sparta, gisteren, en de 1-0 nederlaag van het Bondselftal een acceptabel resultaat. Zeker ook omdat de spelers van het bondselftal niet op elkaar waren ingespeeld.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieKansen

Het Bondselftal creëerde tegen Felixtowe de nodige kansen. Puck Meijer was voor rust nog het dichtstbij, maar keer op keer stuitten de Nederlanders op de Engelse doelman.

De goal viel aan de andere kant. Aanvoerder Howard maakte de openingstreffer; 0-1.

Ook na rust, toen het Bondselftal tegen de wind in voetbalde, hing de gelijkmaker een tijdje in de lucht. Sparta-rechtsbuiten Freek Kampschreur en Hubert Menten van HFC scoorden bijna, maar waren niet scherp genoeg in de afronding.

Bij de wedstrijd waren zo’n vijfhonderd toeschouwers aanwezig. De entreeprijs van 25 cent. Leden van de NVB (Nederlandse Voetbalbond) betaalden 15 cent. De opbrengsten werden verdeeld onder Sparta en de NVB.

Bondselftal – Felixtowe 0-1

Bondselftal opstelling: Tromp (HFC), Kampers (RAP), Ples (HFC); v.d. Bosch (HVV), Menten (HFC), Schröder (RAP); Kampschuur (Sparta), Kan (Victoria-Rotterdam), Timmermans (Sparta), Weinthal (Sparta), Meyer (HFC)

Scheidsrechter: Wijnands


Hoe ging het verder?

Het bondselftal speelt twaalf wedstrijden, totdat in 1905 de eerste officiële interland van Oranje plaatsvindt. Tot die wedstrijd speelt het bondselftal steeds tegen buitenlandse ploegen, meestal Engelse teams.

Een paar maanden na de wedstrijd in Rotterdam, volgt de eerste overwinning. Het Engelse Maidstone FC wordt met 4-3 verslagen, mede dankzij twee doelpunten van Pim Mullier.

De grootste overwinning is op 18 november 1895 als Saxmundham FC met 9-2 wordt naar huis gestuurd.

En mocht je je afvragen wie toch die man is met die bolhoed op de foto. Dat is scheidsrechter Wijnands.

Bronnen:

Rotterdamsch Nieuwsblad – 08-02-1894 – De internationale voetbalwedstrijd

Sportkroniek – Het eerste Nederlands Elftal

Wikipedia – Lijst van officieuze wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal

Koninklijke Bibliotheek – Sport voor ‘jonge heren’

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 06-02-2018

Verhaalnummer: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *