ROTTERDAM – De finale van het internationale tennistoernooi in Ahoy’ is vanmiddag onverwacht vroeg geëindigd. De ‘droomfinale’ tussen Ivan Lendl en Jimmy Connors werd gestaakt na een bommelding. Het is voor het eerst in de tenniswereld dat een finale van een internationaal tennistoernooi door een bommelding niet wordt uitgespeeld.

Iets na 13:00 uur kwam een anoniem telefoontje binnen bij Ahoy’. In het Engels werd gemeld dat er een bom zou liggen bij de tennisbaan. Die zou rond 14:00 uur ontploffen. De tipgever zou lid zijn van de ‘Anti-Kapitalistische Beweging’.

De politie nam de melding serieus. Na overleg tussen de politie, burgemeester Peper, de directie van Ahoy en de toernooi-organisatie werd besloten om Ahoy’ te ontruimen. Dat overleg verliep vrij snel, omdat alle betrokkenen als toeschouwer aanwezig waren.

Door de geluidsinstallatie werd omgeroepen dat er een bom in het complex lag en dat iedereen naar buiten moest. Zeven minuten later stonden alle zevenduizend bezoekers buiten. “Het enige positieve punt van deze middag”, blikte Ahoy’-directeur Hoekwater terug op de ontruiming in Het Vrije Volk.

Drie kwartier later had de politie het hele complex doorzocht en mocht iedereen weer naar binnen.

Bezoekers verlaten sportpaleis Ahoy’ na bommelding. Foto: Rob Croes, Natioanaal Archief/Anefo

Vertrokken

Op dat moment waren de twee hoofdrolspelers van de middag, Connor en Lendl al vertrokken. De twee waren vertrokken naar het Hilton-hotel, naar verluidt in hun tennis-outfit.

Beide heren gaven aan dat ze  niet van plan waren om de wedstrijd uit te spelen. De Tsjech Lendl moet morgenochtend om 09:00 uur in New York zijn, liet hij weten.

Daarnaast had Lendl ook al een soortgelijke situatie met een bommelding meegemaakt bij een toernooi in Sydney. Toen moest het hotel worden ontruimd, waar hij verbleef. Later werd er ook iemand opgepakt die Lendl iets zou willen aandoen.

Ivan Lendl in de finale van het ABN Tennistoernooi in Ahoy’ Rotterdam. Foto: Rob Croes, Nationaal Archief/Anefo

Ook Connors (die met 6-0 en 1-0 achter stond) had er weinig trek in om de wedstrijd later op de dag te spelen, omdat hij ook een privé-toestel klaar had staan.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



“Ik heb rond twee uur intensief telefonisch contact gehad met beide spelers”, liet debuterend toernooi-directeur Wim Buitendijk weten aan De Telegraaf.

“Daarbij kreeg ik de indruk, dat Connors nog wel bereid was om verder te spelen. Lendl had echter de schrik flink te pakken.”

Toernooidirecteur Wim Buitendijk, Telegraaf 19-03-1984

Ook een poging van de voorzitter van de Tennisraad om beide heren over te halen om de wedstrijd uit te spelen leverde niets op.

Er is zelfs nog overwogen om de twee tennissers die de halve finale hebben verloren (Edberg en Jarryd) de finale te laten spelen, maar ook zij waren inmiddels niet meer in Nederland.

Later moment

De mensen die 35 gulden hebben betaald voor een kaartje voor de finaledag kunnen hun geld terugkrijgen. De mensen die Lendl en Connors waren beloofd, kregen uiteindelijk alleen de dubbelfinale voorgeschoteld.

Of de finale op een later moment alsnog gespeeld gaat worden is hoogst onzeker. Met Buitendijk wordt gekeken of de finale in de week voor of na Wimbledon te houden, omdat beide spelers dan toch al in de buurt zijn.

Een andere mogelijkheid is dat beide spelers het prijzengeld voor de eerste en de tweede plaats (75.000 dollar) onderling verdelen.

“Op de volgende vergadering van toernooidirecteuren moeten wij dit maar eens bespreken hoe dit verder moet”, liet Buitendijk weten aan NRC Handelsblad. “Het gaat Connors en Lendl niet om het geld uiteraard. Maar ze krijgen voor dit toernooi ook geen punten voor hun ranking op de wereldranglijst.”

Melding

De man die de bommelding deed bij de directie van Ahoy’ heeft later nog een keer gebeld. In beide gevallen is het gesprek opgenomen, laat de politie weten. Een woordvoerder zegt ook dat ze voor vandaag nooit eerder hadden gehoord van de ‘Anti-Kapitalistische Beweging’.

Ahoy’-directeur Hoekwater zei vanmiddag tegen Het Vrije Volk dat er in het verleden tientallen bommeldingen zijn binnengekomen, maar dat het nog nooit tot een ontruiming heeft geleid. “Dit keer wilden we geen enkel risico nemen”, zegt Hoekwater.

“Maar wat kan je ander tegen dit soort toestanden doen? Je kunt toch geen 7000 mensen gaan fouilleren?”

Ahoy’-directeur Hoekwater, Het Vrije Volk, 19-03-1984

Opnieuw ophef in Rotterdam

Het is voor het toernooi van Rotterdam wel het tweede jaar op rij om de verkeerde redenen door voorpagina’s haalt. Vorig jaar werd Guillermo Vilas op het toernooi betrapt voor het aannemen van 60.000 dollar ‘appearence money’ (startgeld).

Vilas werd voor een jaar geschorst. Die straf werd begin dit jaar omgezet in een geldboete. Het betalen van startgeld is verboden in de tenniswereld.

Nu volgt er dus een tennisfinale zonder winnaar. En het is nog maar de vraag of het toernooi en de bijbehorende beker ooit nog uitgereikt gaat worden.


Hoe ging het verder?

De finale werd nooit meer uitgespeeld. Sterker nog, de beker die behoort bij de finale van 1984 zou nog steeds ergens op een bureau staan, liet een van de medewerkers van Ahoy een paar jaar geleden weten. Of dat nu nog zo is, is niet duidelijk.

Lendl en Connors kregen geen cent van de 75.000 dollar prijzengeld voor de finale (50.000 voor de winnaar en 25.000 voor de verliezer). Ze krijgen wel ieder de 25.000 dollar voor het bereiken van de halve finale.

Van de mogelijkheid om het geld terug te krijgen hadden op de dag van de finale twee mensen gebruik gemaakt. Toen een half jaar na dato duidelijk werd dat de finale er nooit meer zou komen kregen mensen met een kaartje een tegoedbon van 15 gulden aangeboden. Hoeveel mensen daarvan gebruik gemaakt hebben is niet duidelijk

Het is na 1984 nog maar één keer voorgekomen dat een internationaal tennistoernooi geen winnaar kende. Dat was in 1987 op het toernooi van Stratton Mountain. Ook daar was Lendl bij betrokken. De finale tegen John McEnroe begon wel en haalde ook de derde set, maar werd toen definitief gestaakt vanwege de regenval.

De finale in Ahoy werd gespeeld toen Ahoy’ nog met een apostrof werd geschreven.

Van de Anti-Kapitalistische Beweging is nooit meer iets vernomen. Voor zover bekend is er voor de valse melding niemand opgepakt.

Bronnen:

NRC Handelsblad – 19-03-1984 – Bommelding verstoort tennisfinale Ahoy’

Het Vrije Volk – 19-03-1984 – Lendl laat bomvol Ahoy’ zitten

De Telegraaf – 19-03-1984 – Connors en Lendl stoppen finale na bommelding

NOS – 17-02-1984 – De bommelding van 1984 in Ahoy: knikkende knieën en een tegoedbon

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 16-03-2019

Verhaalnummer: 88

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *