In Dordrecht wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 600 jaar geleden is dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. Bij die vloed kwam de Dordtse (of ‘Groote’) Waard onder water te staan. En hoewel het niet duidelijk is hoeveel mensen om het leven kwamen, ligt het dodental ergens rond de tweeduizend. Een gigantisch aantal voor die tijd. 

De ramp is dus vernoemd naar Sint Elisabeth. En dat is een bewuste keuze geweest. “Sint Elisabeth is de beschermheilige van de mensen in nood; bedelaars, vluchtelingen, mensen die getroffen zijn door een ramp”, zegt conservator Marianne Eekhout van het Dordrechts Museum. 

In het museum is tot maart van dit jaar de expositie Elisabeth en de Vloed te zien. In de zesde aflevering van de Dagvantoen-podcast geeft Eekhout antwoord op de vraag wie deze Elisabeth precies was en waarom de ramp haar naam kreeg.

Op de expositie in het Dordrechts Museum zijn onder meer de vier panelen te zien die de inwoners van Wieldrecht (een van de getroffen dorpen bij de Elisabethsvloed) hebben geschonken aan Dordrecht. Daar staat het getroffen gebied op afgebeeld. Ook staat het levensverhaal van Elisabeth daarop afgebeeld. “Het leest als een stripverhaal”, vertelt Eekhout.

In Hoek van Holland maakt men zich op voor een jubileum, volgend jaar. Dan is de Nieuwe Waterweg 150 jaar oud. “En zonder Nieuwe Waterweg geen Hoek van Holland”, zegt Henk van der Lugt van het Historisch Genootschap Hoek van Holland in een uitgebreid gesprek. 

Er staan allerlei evenementen gepland en mogelijk keren ook de Hoekse havendagen voor één keer weer terug. 

Lees verder: Rotterdam heeft eindelijk de langverwachte verbinding met zee: de Nieuwe Waterweg

In Uyt den Oude Dhoos gaan we terug naar Katwijk in de jaren ‘50, waar men toen begon met nauwkeurig onderzoek naar de hoogte van de golven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *