De zevende aflevering van de Dagvantoen-podcast staat vrijwel in het geheel in het teken van de vondst van gif in de Zellingwijk in het dorpje Gouderak. Deze maand is het 40 jaar geleden, dat de eerste berichten over een grote hoeveelheid gif naar buiten kwamen in de media. 

De ongeveer driehonderd bewoners gingen vervolgens een proces in dat voor sommigen een paar jaar, maar voor andere drie decennia heeft geduurd. 

“Op een gegeven moment kwamen we terug van vakantie”, vertelt oud-bewoner Piet Schakel in de podcast, “de buren waren al weg en de ruiten waren ingegooid. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en zeiden: Weg hier. Hier willen we niet blijven.”

“Geld. Dat was de belangrijkste reden dat het allemaal zo lang heeft geduurd”, zegt oud-bewoner Ger Bouter, die jarenlang als voorzitter van de bewonerscommissie heeft geknokt voor een terugkeer van de bewoners naar de wijk. “Maar er was ook een enorm verschil in hoe huurders en kopers werden behandeld. Ook dat ging over geld. Maar het veroorzaakte enorme ruzies.”

Een terugblik op knokken tegen de overheid, beloftes, ruzies en ‘jaloezie op de afhandeling in Lekkerkerk’. 

In de rubriek Uyt den Oude Dhoos blikken we terug op de tewaterlating van een groot schip in Alblasserdam. Ook in 1958 was dat al een zeer imposante gebeurtenis. 

Verder op dagvantoen.nl

Op 15 november blikt dagvantoen terug op Sparta – Feyenoord in 1970. Tijdens die wedstrijd schiet keeper Eddy Treijtel een meeuw uit de lucht. 

Op 18 november staan wat opmerkelijke demonstraties centraal. In 1918 komen tienduizenden mensen bij elkaar op het Malieveld in Den Haag om de steun uit te spreken voor Koningin Wilhelmina. Het is een reactie op de oproep tot een revolutie, een week eerder door Troelstra in Rotterdam.

Ook op 18 november, maar dan in 1987, is er in Rotterdam een demonstratie tegen de opvoering van het toneelstuk ‘Het vuil, de stad en de dood’. Volgens de demonstranten is het stuk anti-semitisch. De try-out wordt onmogelijk gemaakt, als demonstranten het podium bezetten. 

Op 19 november is het 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. Een groot deel van Holland liep onder water omdat de dijken doorbraken en vooral het gebied rondom Dordrecht werd zwaar getroffen. 

In de podcast van vorige week stelden we de vraag ‘Wie was die Sint Elisabeth eigenlijk?’ en ‘Waarom werd de ramp naar haar vernoemd?’ Het antwoord kwam van Marianne Eekhout van het Dordrechts Museum:

Dit en meer deze week op dagvantoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *