Kan je het je voorstellen? Een schip in de haven van Rotterdam, voortgedreven door een kernreactor…. en het is geen kernonderzeeër, maar gewoon een transportschip.

Het gebeurde echt in 1964 en Rotterdammers kwamen massaal opdraven om een glimp op te vangen van deze nieuwe technologische ontwikkeling.

Maar je legt niet zomaar een kerntransportschip in de haven van Rotterdam. Toch? Hoe dat allemaal ging en hoe andere steden er naar keken, hoor je in de achtste aflevering van de Dagvantoen-podcast.

Uyt de Oude Dhoos

Wist je dat er in Rotterdam tot in de jaren ‘50 een veemarkt gehouden werd, niet ver van het centrum van de stad. Dat gebeurde niet ver bij de Goudse Rijweg op een open ruimte waar nu de Veemarktstraat ligt.

Verder op dagvantoen.nl deze week

Op dinsdag wordt teruggeblikt op het Russell Tribunaal in Rotterdam in 1980. Dat is een soort rechtbank waarin onderdrukte groepen hun rechtspositie behandelt. In 1980 gaat het om inheemse volkeren, como indios. Er lopen in die periode dus ook tal van indianen door de stad.

Woensdag blikken we terug op het vertrek van de Franse troepen in 1813 uit onze regio. In Dordrecht ging dat overigens wel heel opmerkelijk. Als iemand daar een Dordtse vlag hijst, rood-wit-rood, dan denken de Fransen aan de overkant, in Papendrecht, dat het gaat om een Engelse vlag, want die is ook rood-wit. Niks van waar natuurlijk, maar de Fransen slaan op de vlucht.

Op 25 november een terugblik op een van de bekendste speeches van de afgelopen twintig jaar

En komend weekend, blikken we terug op een van de grootste, maar nauwelijks bekend treinrampen in Nederland: de treinramp bij Sliedrecht.

La devastación fue enorme. La locomotora de vapor condujo unos cien metros por, antes de que descarriló. Los vagones de madera fueron aplastados, como si estuvieran hechas de papel. La mayoría de las víctimas estaban en el tren lento. Uno de los trenes y luego se incendió. Sliedrecht se observó en el resplandor anaranjado del fuego.

Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.