DEN HAAG -De gemeente Den Haag heeft het oude Milva-kamp in Kijkduin ontruimd. Ook werd er meteen een begin gemaakt met de sloop van de gekraakte barakken aan de Duinlaan. Een deel van de Haagse politiek is woest.

Vanmorgen verscheen een behoorlijke legermacht, bestaande uit ongeveer honderd politiemensen voor het Vrijdorp, de naam die het van de krakers had gekregen. De Haagse hoofdcommissaris Peijster kwam hoogstpersoonlijk langs om toezicht te houden op de ontruiming. Nadat water, stroom en een telefoonverbinding waren afgesloten, kregen de aanwezigen op het kamp twintig minuten om te vetrekken.

De kabouters, de actievoerders die verantwoordelijk waren voor de bezetting, konden het onderling niet eens worden over het te volgen plan. Dat kwam vooral door het feit dat hun leiders er niet waren.

Een deel van hen besloot vrijwillig te vertrekken. Acht anderen werden door de politie gearresteerd voor huisvredebreuk.

Na de ontruiming werd het alsnog even onrustig voor het voormalige kamp aan de Duinlaan. De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht, toen de groep kabouters niet weg wilden.

De grootste woede was nog wel vanwege het feit dat de kabouters niet de tijd hebben gekregen om al hun eigendommen bij elkaar te zoeken. Maar dat hield de bulldozers niet tegen, die met korte metten een rigoureus einde maakten aan het Vrijdorp.

Kabouters uit Amsterdam en Den Haag hebben in Den Haag het voormalige Milvakamp bezet en hebben er hun Ministerie van Offensie gevestigd, Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief/Anefo. Licentie: CC-BY

Bezetting

Het Milvakamp, voormalige legerbarakken, werd drie jaar geleden gekocht door de gemeente Den Haag van het leger. Sindsdien wordt het terrein niet gebruikt, behalve door een tijdelijke disco op het terrein.

De afgelopen zomer stonden de barakken even in het middelpunt van de aandacht, omdat ze gebruikt werden als huisvesting voor de deelnemers van een internationaal jongerencongres in Den Haag. Voor dat doel kregen de barakken vrolijke kleuren met teksten als ‘You know revolution makes snese’ en ‘We are the people our parents warned us against!’.

Afgelopen zaterdag kwam een dertigtal krakers naar het kamp. Zij doopten het voormalig Milvakamp om tot het ‘Ministerie van Offensie’ en ‘Vrijdorp’.

Kabouters uit Amsterdam en Den Haag hebben in Den Haag het voormalige Milvakamp bezet en hebben er hun Ministerie van Offensie gevestigd. Foto: Rob Mieremet, Nationaal Archief/Anefo

Onder de nieuwe bewoners zijn ook kinderen en drie honden. De kleinste hond, een zwervertje, kreeg als nieuwe naam ‘Vrijheid’. Op het kamp is ook ruimte gemaakt voor mensen zonder woning, zoals migranten en daklozen.

De Kabouters lieten de omgeving weten dat het kamp ‘voor de gemeenschap’ werd gekraakt. Op het terrein moet een ziekenhuis verrijzen, maar de bouw zal op z’n vroegst over een jaar of vijf beginnen. Ondertussen kan het terrein best gebruikt worden voor andere doeleinden, vonden de Kabouters, als sport-accommodatie (er staat een sporthal), wijkcentrum of goedkope kantine voor de buurt.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Verbijstering

In de Haagse politiek is met verbijstering gereageerd op de plotselinge slagvaardigheid waarmee het College van Burgemeester en Wethouders heeft gehandeld. Gezien het feit dat er nog weinig concrete plannen zijn voor de locatie, is een directe sloop van de barakken compleet overbodig, is de algemene tendens.

De twee raadsleden van de kabouterpartij hebben woest gereageerd op de gebeurtenissen. Partijleider Casper Schuckink Kool werd bij de ongeregeldheden na de ontruiming aangehouden, omdat hij weigerde te vertrekken. Hij werd korte tijd later weer vrijgelaten. Het tweede raadslid werd gebeten door een politiehond.

Schuckink Kool zegde gisteravond meteen het vertrouwen op in het College van Burgemeester en Wethouders. “Het is een schandaal dat bij de in Den Haag heersende zalennood een dergelijk complex domweg wordt gesloopt op een moment dat alle wegen voor overleg nog open waren. Maar kennelijk is geweld het enige middel dat het gezag kent.”, aldus het raadslid volgens Het Vrije Volk. Ook andere raadsleden waren verbaasd over het handelen van de gemeente.

Tijdens de vergadering, over de benoeming van de wethouders in Den Haag, probeerde een groep jongeren het stadhuis te bezetten. Die poging is mislukt.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op de ontruiming nog niet gereageerd.


Hoe ging het verder?

Een week later komt de gemeente met tekst en uitleg. Maar dat zorgt er absoluut niet voor dat de woede wat wegzakt. Integendeel.

Volgens het college waren er op het kamp ‘ernstige misstanden op het gebied van drugs en sex, levensgevaarlijke toestanden door ondeugdelijke elektrische leidingen en brandgevaar’.

Er werd zelfs gesproken over orgies op het terrein. Bij de gemeente waren meldingen binnengekomen met teksten als ‘Nakende meiden lieten zich gewoon pakken op het grasveldje’. In een andere brief zou staan dat zeven ‘nakende’ jongens en een meisje van 14 jaar een soort sextheater zouden opvoeren.

De passages zijn opgenomen in een vertrouwelijk rapport. De complete meldingen mogen de raadsleden niet inzien.

Dat er orgies plaatsvonden werd door de kabouters ten stelligste ontkend. Wel gaf Schuckink Kool toe dat er nudisten rondliepen. “Maar als er orgies waren, dan is de politie wel erg tekortgeschoten, want dan had die meteen moeten ingrijpen”, aldus Schuckink Kool, een week na de ontruiming in Het Vrije Volk.

Ook bij het verhaal van de onveiligheid op het terrein werden behoorlijk wat vraagtekens gezet. Enkele maanden eerder werd het complex nog gebruikt voor een groot jongerencongres.

Laster

Een groot deel van de linkse partijen was woest over de antwoorden van wethouder Dankelman, de loco-burgemeester. Ze noemden het ‘laster’ zoals het op papier werd gezet. Enkele dagen later werd het huis van Dankelman volgeplakt met affiches, met de tekst ‘Meester Dankelman, Meester Sloper’.

Maar in de gemeenteraad geldt nog altijd het recht van de meerderheid. Tijdens de raadsvergadering over het voorval nam een kleine meerderheid (23 vs. 20) genoegen met de verklaring van burgemeester Marijnen. De vergadering werd nog verstoord door oud-bewoners van het Vrijdorp. Zij werden door de politie uit de zaal verwijderd.

Twee maanden later wordt bekend dat er een tijdelijke hal komt op het voormalig Milva-terrein. Die opblaasbare hal stort na een storm twee maanden later alsnog in. Pas halverwege jaren ’80 kwam er definitieve bebouwing.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 25-05-1970 – Verlaten Milva-kamp in Den Haag bezet

Het Vrije Volk – 03-08-1970 – Vroegere Milvakamp zit volk krakers

Het Parool – 03-08-1970 – Voormalig Milva-kamp in Den Haag bezet

De Volkskrant – 04-08-1970 – Bezet Milvakamp heet nu Vrijdorp

Het Vrije Volk – 11-08-1970 – Politie zet kabouters uit Vrijdorp

Algemeen Handelsblad – 11-08-1970 – Vrijdorp door politie ontruimd

De Volkskrant – 12-08-1970 – Protest tegen ontruiming