DORDRECHT – Het Dordrechts Museum is slachtoffer geworden van een kunstroof. Dieven zijn er met twee panelen en vijf doeken vandoor gegaan. Volgens deskundigen was de beveiliging van het musem ‘een regelrechte invitatie voor een spectaculaire inbraak’, schrijft de Telegraaf. De schilderijen hebben een waarde van 155.000 gulden.

Uit geldbesparing had het museum geen enkel alarmsysteem geïnstalleerd. Ook in de conciërgewoning ging geen enkel alarm af, toen de dieven bezig waren in het naastgelegen museum.

Volgens de politie hebben de dieven in het museum alle tijd gehad om hun slag te slaan. Een buitendeur van het museum is op simpele wijze opengemaakt met een breekijzer. Daarna konden de dieven in het hele museum komen. Een woordvoerder spreekt van een ‘professionele kraak’.

In een van de zalen stonden de lijsten van de schilderijen tegen de wand opgesteld.

De gestolen werken:

  • Gezicht op Woudrichem (Albert Cuyp)
  • Berglandschap met koeherders (Albert Cuyp)
  • Landschap bij Maanlicht (Aert van der Neer)
  • Aanbidding der herders (paneel, Benjamin Cuyp)
  • Rokers in interieur (paneel, Jan Olis)
  • Keukeninterieur (Reynier Covijn)
  • Meisjesportret (Arnoud Houbraken)
Aanbidding der Herders – Paneel, Benjamin Cuyp

Alleen de werken van Van der Neer, Benjamin Cuyp en Covijn zijn eigendom van het Dordrechts Museum. De andere stukken waren in bruikleen.

Directeur Domela Nieuwenhuis van de Dordtse Musea liet aan de Telegraaf weten dat ‘de dieven wel enig verstand van oude meesers moeten hebben gehad’. Aan de andere kant verbaasde hij zich over het feit dat een kunstwerk van Jan van Goyven, met een waarde van 200.000 gulden, hebben laten hangen.

Golf

Het is niet de eerste inbraak in de kunstwereld de afgelopen tijd. Enkele dagen geleden werd uit het Stedelijk Museum in Alkmaar een doek van Ruysdael gestolen. Ok blijkt dat er antiek zilver- en aardewerk weg is. Deze kunstwerken hebben samen een waarde van 200.000 gulden.

Net als in Dordrecht was er in Alkmaar nauwelijks sprake van beveiliging. Veel musea bezuinigen op de beveiliging, omdat de kunstwerken nauwelijks te verkopen zijn.

Deskundigen spreken in De Telegraaf hun angst uit dat er sprake is van een kunstdievenbende die actief is in Nederland, België, Frankrijk en Italië. Ze zouden het vooral voorzien hebben op musea met slechte beveiliging, zoals in Dordrecht.

(Het artikel gaat onder deze advertentie verder)



Beveiliging

Het Museum heeft de beveiliging inmiddels opgekrikt. Dat het meteen gevolgen gehad. Een onbekende man heeft op een ongebruikelijk tijdstip naar het museum gebeld en na een kort praatje de hoorn weer neergelegd. Directeur Domela Nieuwenhuis laat aan Het Vrije Volk weten dat het mogelijk weer de schilderijendief was, die wilde nagaan of de bewaking was verbeterd.

De overheid gaat nu de beveiliging van diverse musea onderzoeken. Waarschijnlijk heeft dat tot gevolg dat meerdere musea niet meer in aanmerking komen om kunst te lenen voor exposities.


Hoe ging het verder:

De politie had geen enkel spoor richting de kunstdieven, maar toch worden binnen een paar weken twee mannen opgepakt. Ze bekennen dat ze de zeven kunstwerken hebben gestolen.

Het gaat om twee Rotterdammers: de 33-jarige J.W.B. en de 23-jarige A.M.. Alle gestolen kunstwerken worden ook binnen een paar weken teruggevonden.

De oudste verdachte loopt tegen de lamp bij een verkeerscontrole in Rotterdam. Hij had twee schilderijen in de kofferbak liggen. Hij was niet bij de inbraak betrokken, maar slechts een bemiddelaar.

De kraak zou door twee mannen uitgevoerd zijn. De andere dief is, zover bekend, nooit opgepakt.

Het was niet de laatste keer dat het Dordrechts Museum bezoek kreeg van iemand die niet het beste voor had met kunst. In 1989 beschadigde een verwarde man meerdere kunstwerken. De schade liep toen in de miljoenen.

Curatoren Jos Deuss (l) en Leo Marchand (r) voor twee van de getroffen schilderijen. Foto: Ad Molendijk, Regionaal Archief Dordrecht

Lees verder: Verwarde man slaat toe in Dordrechts Museum; 10 schilderijen vernield

Bronnen: 04-10-1989

Verhaalnummer:

De Telegraaf – 06-10-1971 – Nu kunstroof in Dordrecht

Het Vrije Volk – 06-10-1971 – Museumbewaking Dordt telefonisch uitgeprobeerd?

Trouw – 27-10-1971 – Bekentenis in schilderijenroof uit Dordts Museum

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 147

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *