Dit zijn de meest opmerkelijke geschiedenisverhalen van Dag van Toen over Rotterdam

Dag van Toen schrijft al meer dan drie jaar verhalen over de geschiedenis van Zuid-Holland. Dat zijn soms onverwachte, verrassende en opmerkelijke terugblikken.

Hierbij de keuze van de 10 favoriete terugblikken van Dag van Toen op de geschiedenis van Rotterdam:

10. De Mariniers en Perron Nul (22 juni 1992)

De junks van Perron Nul waren jarenlang een ware plaag rond Rotterdam Centraal. In de zomer van 1992 is de maat vol. Een groep mariniers willen de junks verjagen, maar de politie is op de hoogte en staat de mariniers op te wachten. Voor de Rotterdammers maakt het niets uit: ze vinden de actie van de mariniers geweldig.

9. Spangenaren blokkeren eigen buurt tegen drugstoerisme (28 juli 1995)

Wat doe je als de drugsoverlast in je buurt maar blijft aanhouden en niemand iets lijkt te doen. Dan neemt je het recht in eigen hand. In de zomer van 1995 blokkeren inwoners van Spangen een aantal belangrijke toegangswegen naar hun wijk, om buitenlandse drugstoeristen te weren. Met veel authentiek videomateriaal.

8. De dood van Sedar Soares (01 februari 2003)

Een jongen van 13 wordt op een avond in Rotterdam-Zuid neergeschoten, kort nadat hij een sneeuwbal naar een auto had gegooid. De verdachte, Gerald H., wordt later in hoger beroep vrijgesproken, omdat getuigen zich (mogelijk onder dwang uit de omgeving van de verdachte) hadden teruggetrokken. Een verhaal vol onmacht en verdriet.

7. De jeukende bultjes van Planta (22 augustus 1960)

Van de ene op de andere dag zit half Rotterdam zich te krabben. De oorzaak blijkt een nieuw ingrediënt in de Planta-margarine, die gemaakt wordt door Unilever. Over de zoektocht van de huisartsen en het snelle ingrijpen.

6. Fortuin in uitgebrand krot (23 mei 1971)

Misschien niet zo nieuwswaardig, maar wel heel opmerkelijk. Na een brand in een huis aan de Noordsingel, waarbij ook iemand om het leven kwam, vinden de hulpdiensten een fortuin aan geld. Het huis is weliswaar een krot, maar bij de zoektocht wordt overal geld gevonden. Niemand had gedacht dat de bewoner, ‘Spokie’ genoemd in de buurt, zo gigantisch rijk was.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



5. Vuilnis, vuilnis en nog eens vuilnis (29 november 1983)

Als gemeenteambtenaren actie voeren, wordt eind 1983 het vuilnis niet opgehaald. Na een paar weken ligt het vuilnis metershoog langs de kant van de weg, in een groot deel van de stad. Op een gegeven moment is het zo erg dat de rechter wel in móet grijpen. Indrukwekkende foto’s in een onherkenbaar Rotterdam.

4. Turkse pensions bestormd in Rotterdam-Zuid (10 augustus 1972)

Sommigen noemde het racistische rellen, anderen hadden het over een uiting van woede richting een falend stadsbestuur. In de zomer van 1972 worden pensions in Rotterdam-Zuid die afgeladen zitten met Turkse gastarbeiders bestormd door woedende Rotterdammers. De stad is dagenlang in rep en roer.

3. Chaos in Rotterdam bij eerste interland in de Kuip (02 mei 1937)

De opening van de Kuip was een succes, maar toen zat het stadion totaal niet vol. Bij de eerste interland in De Kuip, tegen België, is het andere koek. Er gaan zoveel bezoekers naar het stadion dat het verkeer in de complete stad vastloopt. Rotterdam is dagenlang mikpunt van spot, vooral uit Amsterdam.

2. Spanjaarden richten bloedbad aan in Rotterdam (09 april 1572)

Een stel vermoeide en gefrustreerde Spanjaarden staat een paar dagen na ‘Den Briel’ voor de stadspoorten van Rotterdam. Wat kan er in vredesnaam misgaan? Een hele boel, zo blijkt. De Spanjaarden houden huis in het nog kleine Rotterdam.

 1. Rotterdam verliest stadshart bij bombardement (14 mei 1940)

Het meest indrukwekkende geschiedenisverhaal uit Rotterdam blijft toch het bombardement van Rotterdam. De stad raakt in enkele uren het volledige stadshart kwijt. Tienduizenden woningen branden uit en honderden mensen worden gedood.

Dag van Toen maakte een terugblik op basis van ooggetuigenverslagen van journalisten en andere beschikbare bronnen.