BEVERWIJK – Bij een korte, maar heftige confrontatie tussen hooligans van Feyenoord en Ajax is een 35-jarige man uit Amsterdam om het leven gekomen. Het slachtoffer zou met een hamer op zijn hoofd zijn geslagen. Ook raakte er meerdere mensen gewond. Een van de slachtoffers zou hersenletsel hebben opgelopen. Hij wordt in het ziekenhuis bewaakt door de politie. 

De confrontatie was vanmiddag, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tussen AZ en Feyenoord in Alkmaar. De groepen vonden elkaar in een weiland, net buiten de Zwarte Markt in Beverwijk.

De explosie aan geweld kwam niet helemaal als verrassing. Enkele weken geleden kon de politie langs de Ring Amsterdam ternauwernood een confrontatie voorkomen.

“De politie kreeg vorige week al informatie over een nieuwe ontmoeting tussen beide supportersgroepen”, zegt Radio Rijnmond-verslaggever Babs Assink. “De eerste Feyenoorders werden bij Schiphol getraceerd en begeleid richting Alkmaar.”

“We hebben de indruk dat er afspraken zijn gemaakt zijn gemaakt met de mobiele telefoon”, zegt korpschef Visser van de politie Kennemerland.

Kort na de Wijkertunnel kwamen de auto’s van de hooligans tot stilstand. Ze stapten over de vangrails heen richting de wachtende ajacieden.

“Op het moment dat die groepen willens en wetens erop uit zijn om elkaar te treffen, dan zijn er grenzen wat je als politie kan voorkomen”, gaat Visser verder. “Wij waren op de plek waar de groep was. Wij hebben er begeleiding tegenaan gezet. We hadden de Mobiele Eenheid opgeroepen. We hebben de Wijkertunnel afgesloten. En als u de situatie daar kent, dan weet u dat het feitelijk onmogelijk is om dat laatste moment van samenkomen tegen te gaan.”

Wapens

Het treffen tussen beide groepen duurde maar een paar minuten. Vervolgens vermengden de relschoppers zich tussen de bezoekers van de Zwarte Markt in Beverwijk. Wapens werden achtergelaten op het slagveld, net als een uitgebrande auto. 

 “Hamers, hakbijlen, schroevendraaiers, traangas, lichtkogels, ijzeren staven… het ligt een paar uur na de vechtpartij uitgestald in het politiebureau in Beverwijk.”

(Babs Assink, Radio Rijnmond)

Meerdere gewonden lagen toen in het weiland. Twee bleven er liggen. De rest werd meegenomen door hun kameraden. Een van de twee overleed later in het ziekenhuis.

Wedstrijd

Met een korte vertraging ging de wedstrijd tussen AZ en Feyenoord wel van start in Alkmaar. Zowel Dirk Scheringa, de voorzitter van AZ, als zijn collega van Feyenoord Jorien van den Herik, vonden dat het voetbal niet mocht wijken voor relschoppers.

Direct na de wedstrijd in Alkmaar werden 28 Feyenoord-supporters aangehouden. Stuk voor stuk werden alle aanwezigen in het uitvak gecontroleerd op verwondingen of bloed op de kleding. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieSchok

Het slachtoffer is niet de eerste hooligan die in Nederland om het leven kwam. In 1991 stierf een aanhanger van FC Twente na een steekpartij in het centrum van Enschede. De dader werd veroordeeld tot vier jaar cel. 

De gebeurtenissen van vanmiddag worden gezien als een nieuw dieptepunt. Minister Sorgdrager van Justitie spreekt over een ‘totale gekte’. Ze gaat op korte termijn in gesprek met minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken, de politie, justitie, de burgemeesters en de KNVB. 

“We hebben in Nederland nog nooit meegemaakt dat mensen met elkaar afspreken om oorlog te voeren en elkaar af te maken”

Minister Winnie Sorgdragen in Studio Sport.

Sorgdrager wil voorlopig nog niets zeggen over maatregelen, zolang het onderzoek naar de veldslag nog niet is afgerond. 

De Rotterdamse burgemeester Peper pleitte ervoor dat groepen relschoppers collectief opgepakt en veroordeeld kunnen worden. 

Oppositiepartijen CDA en VVD vinden dat hooligans zwaarder gestraft moeten worden. De coalitiepartij PvdA ziet niets in het strenger straffen van relschoppers. De fractie zegt dat de politie slimmer te werk moet gaan en bijvoorbeeld moet proberen om te infiltreren in dit soort groepen hooligans. Daar is CDA-kamerlid Lansink het mee eens. “Afluisteren, e-mail opsporen, dat soort dingen”, zegt hij tegen NRC Handelsblad. “Want dit wordt te gek om los te lopen.”


Hoe ging het verder?

Uiteindelijk wordt Leonardo P. voor de rechter gebracht voor de fatale mishandeling van Carlo Picorni, het slachtoffer. Hij krijgt vijf jaar cel. Ook wordt hij veroordeeld voor poging tot doodslag op een andere Ajax-hooligan. 

Feyenoord-hooligan Daniël C. krijgt een celstraf voor het neersteken van de zwaargewonde Ajax-relschopper. Marco P. werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Picorni. Vincent M. werd veroordeeld voor het slaan van de andere Ajax-hooligan met een knuppel.

Dagvantoen sprak in een podcast uitgebreid met hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de aanpak van voetbalgerelateerd geweld.

Bronnen:

RTV Rijnmond – Vergeten Verhalen – De voetbalrellen van Beverwijk

 NRC Handelsblad – 24-03-1997 – Supporters slaags, dode bij voetbalrel

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 22-03-2022

Verhaalnummer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *