RIJSWIJK – Drie leden van een muziekband zijn bij een beschieting in hun repetitieruimte doodgeschoten. Twee anderen raakten zwaargewond. De schutters zijn ontkomen. Het gaat waarschijnlijk om twee mannen.  

De vier leden van de hardrockband waren aan het repeteren, met de vijfde aanwezige als toeschouwer, toen de schutters binnenkwamen. De vijf moesten op de grond gaan liggen. Daarna schoten de twee indringers hun wapens leeg. 

Volgens de politie hebben de schutters machinegeweren gebruikt, zoals een Kalashnikov .

“Onze indruk is dat er niet in het wilde weg is geschoten. De slachtoffers zijn min of meer geëxecuteerd” 

(Politie rijswijk, HET PAROOL, 08-03-1985)

Een van de gewonden is er nog in geslaagd om met de lift naar de begane grond te komen. Daar wist hij een voorbijganger te waarschuwen, voordat hij in elkaar zakte. De man overleed later in het ziekenhuis. 

Motief

De repetitieruimte zit op de derde verdieping van een kantoorpand aan de Verijn Stuartlaan. Op dezelfde verdieping zitten ook de Raad voor Bevrijding van Suriname en de Weekkrant Suriname.

De leden van de band waren een tijd uit elkaar geweest en waren net weer bij elkaar. Ze hebben geen enkele band met Suriname en maakten alleen gebruik van de repetitieruimte.

“Onze eerste indruk is dat er geen politieke motieven zijn geweest”, zegt de politie in Het Parool. “Maar het zou best kunnen zijn dat de actie wél bedoeld was tegen de Bevrijdingsraad of de Weekkrant en dat het bandje slachtoffer is geworden van een misverstand.”

“We moeten er echter ook rekening mee houden dat het geen misverstand is geweest. Het onderzoek van de recherche richt zich op dit moment dan ook met name op de achtergrond van de leden van de muziekgroep.”

(Politie Rijswijk, Het Parool 08-03-1985)

Woordvoerder Tjon Akiet van de Surinaamse Bevrijdingsraad heeft tegen Het Vrije Volk verklaard dat hij zich niet kan voorstellen dat de schietpartij tegen de raad was gericht. Ook medewerkers van de Weekkrant konden geen politiek motief voorstellen. 

De politie heeft een team van 25 rechercheurs op de zaak gezet. 

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Hoe ging het verder?

Officieel is de dood van de drie bandleden nooit opgelost en de politie gaat ervanuit dat de bandleden het slachtoffer zijn geworden van een vergissing.

De Raad voor Bevrijding van Suriname was een van de grootste tegenstanders van het regime van Desi Bouterse. In het boek ‘De Onthullingen van Evert Tjon’, een voormalig medestander van Bouterse, wordt gezegd dat Bouterse opdrachtgever was van de aanslag in Rijswijk.

Tjon verklaarde in maart 2000 dat hij dit naar buiten heeft gebracht omdat er onschuldigen het slachtoffer zijn geworden.

Enkele maanden na het verschijnen van dit artikel maakte Anna Korterink van NRC een meerdelige podcast over ‘Het Geheim van Rijswijk’. Die is hier terug te vinden:

Bronnen:

Algemeen Dagblad – 08-03-1985 – Doden bij schietpartij in Rijswijk

Het Parool – 08-03-1985 – Drie doden bij executie Rijswijk

Het Vrije Volk – 08-03-1985 – Drie man rockband vannacht vermoord

Reformatorisch Dagblad – 01-03-2000 – ‘Moordaanslag Rijswijk was opdracht Bouterse’

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 06-03-2021

Verhaalnummer:

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie