HOEK VAN HOLLAND – Met bloemen, een vrouw in Volendammer kostuum en een razend enthousiaste West-Duitse verslaggever langs de kant, arriveerde West-Duitser Klaus Pechstein in Hoek van Holland. Hij zou in 30 dagen een zwemtocht van 1224 kilometer hebben afgelegd; van het begin van de Rijn tot Hoek van Holland. Maar er zijn nogal wat mensen die twijfelen aan zijn verhaal.

Er was veel publiek bij de Noorderpier in Hoek van Holland om Pechstein binnen te halen. “Er hat’s gemacht”, schreeuwde de dolenthousiaste Duitse verslaggever op het koude strand van Hoek van Holland. Dat Pechstein anderhalf uur later arriveerde dan gepland, was meteen weer vergeten.

De Duitse zilversmid werd oververmoeid, maar met een lichte glimlach aan de kant gehaald. Honderden mensen zagen daar dat wijkraadvoorzitter Leen van der Houwen hem een handdoek aanreikte.

Pechstein is de eerste die de hele Rijn weet af te zwemmen. Er zijn meer mensen die naar Hoek van Holland hebben gezwommen, maar deze zwemmers startten in het Duitse Mannheim. Pechstein gaat nu de boeken in als de man die de hele afstand vanuit Zwitserland heeft gezwommen.


(Het artikel gaat verder onder deze advertentie)


Zwaar

Dat het geen pretje is om in het Rijnwater te zwemmen vertelde Pechstein een paar dagen geleden tijdens een tussenstop in Dordrecht. De trip was het zwaarst in Duitsland.

“Tussen Mannheim en Mainz was het water het smerigst: olie, vuil, chemicaliën. Ik kreeg telkens een klots in mijn neus en een paar dagen ben ik er ziek van geweest: mijn maag was van streek en enkele nachten heb ik bijna niet geslapen. Hier is het water veel beter en de laatste dagen zie ik ’s morgen weer vissen boven het water uitspringen.”

(Klaus Pechstein, 22-10-1969, De Tijd)

Tijdens het gesprek in Dordrecht zag Pechstein er gehavend uit. Een deel van zijn gezicht, rond zijn neus, ogen en mond is vuurrood. Dat komt volgens Pechstein door het water in de Rijn. Zijn gezicht was het enige dat niet werd bedekt door zijn rubberpak.

Pechstein werd in het water begeleid door een bootje en een volgauto. De poging werd betaald door een Duits bedrijf, dat gespecialiseerd is in schuimrubber en gummipakken.

Eb- en vloed

In onze regio kreeg Pechtein te maken met de getijden. Bij vloed en opkomend tij zwom Pechstein in feite tegen de stroom in. Bij Gorinchem viel dat zo tegen, dat hij er al na drie kilometer de brui aan moest geven. “Ik wist wel dat er eb- en vloedwerking was, maar ik had niet verwacht dat de stroom zo sterk zou zijn”, zegt Pechstein, tegen De Tijd.

Tijdens het laatste stuk hield Pechstein nadrukkelijk rekening met de getijden. Zo ging hij eerder deze week pas het water in nadat het water het hoogste punt had bereikt.

Maar klopt het verhaal van de Duitser over zijn zwemtocht wel?

Nee. Zo zeggen deskundigen.

In het Nederlandse rivierwater kreeg Pechstein voor het eerst te maken met getij. Afgelopen dinsdag stapte hij bij Gorinchem het water uit, omdat hij het getij tegen had. Hij overnachtte in Dordrecht in Hotel Bellevue en ging in de vroege ochtend richting Rotterdam.

Die 47 kilometer legde hij in vijf uur af. Volgens een woordvoerder van het Studiebureau Aanslibbing, Verzilting en Peilingen zou hij omgerekend acht kilometer per uur hebben gezwommen.

De deskundige wijst erop dat de Australiër Michael Wenden bij de Olympische Spelen in Mexico vorig jaar een wereldrecord neerzette op de 100 meter door gemiddeld 6,9 kilometer per uur te zwemmen. Zelfs met de snelheid van het water meegerekend (1,44 kilometer per uur) lijkt het fysiek onmogelijk dat hij deze snelheid vijf uur lang heeft volgehouden.

Vage verklaringen

Volgens journalisten die de zwempoging nadrukkelijk volgen, zijn er meer opvallende zaken. In Nijmegen vertelde Klaus dat zijn vrouw de hele reis bij hem was, maar in Dordrecht verklaarde hij dat hij zijn vrouw pas deze week naar Nederland was gekomen.

In werkelijkheid was de vrouw inderdaad de hele tijd bij hem. In Nijmegen zei zijn vrouw dat Klaus dat hij die week op een dag, maar één uur gezwommen had ‘omdat hij te diep in het glaasje had gekeken’.

Pechstein zegt dat er een rekenfout is gemaakt. De deskundigen zouden uitgaan van 160 zwemuren, terwijl er sprake zou zijn van 260 zwemuren.


Hoe ging het verder?

Of er nu sprake was van oplichting of niet, de geslaagde poging van Pechstein nog steeds in de boeken als de eerste man die de hele Rijn afzwom.

Een paar maanden later komt hij weer in het nieuws, als hij ook nog een poging wil doen om de Missisippi af te zwemmen.

Weer een jaar later wordt hij veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Hij zou een fabrikant met de dood hebben bedreigd, als hij hem geen 100.000 mark zou geven voor zijn recordpoging. Met het geld dat overbleef wilde hij een expeditie naar de Noordpool financieren.

Pechstein overleed in 2013.

Een jaar later deed de langeafstandzwemmer Ernst Bromeis uit Zwitserland een poging om de hele Rijn af te zwemmen. Hij deed er 41 dagen over. In 2012 had hij het ook al een keer geprobeerd, maar moest toen afhaken.

Bronnen:

“Rijn-zwemmer”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 11-09-1969

“De 28-jarige zilversmid Klaus”. “Algemeen Handelsblad“. Amsterdam, 11-09-1969

“Westduitse Rijnzwemmer verwacht in Rotterdam”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 25-09-1969

“Pechstein schiet al op”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 15-10-1969

“Rijnzwemmer in Hollands water”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 20-10-1969

“BINNEN NA DERTIG DAGEN Pechstein in Rotterdam”. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad“. Rotterdam, 22-10-1969

“Rode temmer van de Rijn”. “De tijd : dagblad voor Nederland“. Amsterdam, 22-10-1969

“Vraagtekens rond prestatie van zilversmid Klaus Pechstein Rijnzwemmer fantast?”. “Limburgsch dagblad

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 01 oktober 2017

Verhaalnummer: 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *