ROTTERDAM – Hij was een misschien wel de grootste Feyenoorder die ooit geleefd heeft en bovenal een van de populairste. Het overlijden van club-icoon Coen Moulijn komt dan ook keihard aan bij iedereen die voetbal, en Feyenoord in het bijzonder, een warm hart toedraagt.

Moulijn past in het rijtje met namen als Willem van Hanegem, Ove Kindvall en Wim Jansen. “Hij heeft voor het Rotterdamse voetbal een enorme impact gehad”, zegt Johan Cruijff, mister Ajax, over zijn Rotterdamse evenknie.

“Als hij alleen al zijn schoenen aantrok zat de Kuip helemaal vol”

(Johan Cruijff over Coen Moulijn)

Moulijn begon zijn carrière bij het Rotterdamse Xerxes. Daar werd hij destijds voor 28.000 euro gekocht door Feyenoord, om er nooit meer weg te gaan. In totaal speelde hij 487 officiële wedstrijden voor de Rotterdammers. Dat record staat nog steeds.

Als linksbuiten is Moulijn vooral bekend vanwege zijn dribbel en zijn perfecte voorzet. “Ik schaam me er niet voor te zeggen dat mijn carrière voor een belangrijk deel is gemaakt door Coen. Zijn voorzet was zo nauwkeurig dat het leek alsof er een schuifmaat en een duimstok aan te pas kwamen”, zegt Cor van der Gijp, Feyenoord topscorer aller tijden, op de website van Feyenoord.

Van der Gijp zegt verder dat hij ‘er kapot van is’ dat Coen er niet meer is. “Hij was ook buiten het veld mijn beste maat. Op mijn verjaardag in augustus was hij een van de eersten die binnen kwamen lopen. Dat zegt genoeg”

Tikken

Dat hij als linksbuiten een plaag was voor elke verdediger, heeft Moulijn geweten. Na zijn carrière vertelde Moulijn dat hij zoveel schoppen had gehad tijdens het voetballen ‘dat hij nog altijd niet uitgedeukt was’.

Het bekendste voorbeeld was de (keiharde) Europacupwedstrijd tussen Real Madrid en Feyenoord in 1965. Als Moulijn hard onderuit geschopt wordt door Vincente Miera kan hij zich niet beheersen. Hij gaat in de achtervolging, net als zijn ploeggenoten. “Coen, beheers je! Jongens, jongens, dit KAN toch niet”, zegt commentator Bob Spaak op televisie.

Uiteindelijk haalde Moulijn maar 38 interlands, bijzonder weinig voor iemand van zijn statuur. Bondscoaches hadden nog wel eens de kritiek dat Moulijn te wisselvallig was. In zijn 38 interlands scoorde hij vier keer.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Man van het volk

Ondanks zijn succesvolle voetbalcarrière (een Europacup, een Wereldbeker, vijf landstitels en twee KNVB-bekers) heeft Moulijn altijd nog een baan gehad. Nog tijdens zijn carrière opende hij een herenmodezaak in Rotterdam-Zuid, die hij tot voor kort met zijn vrouw runde. Het zorgde ervoor dat zijn imago van ‘man van het volk’ alleen maar werd versterkt.

Twee jaar geleden is op het plein voor het Feyenoord-stadion een standbeeld van Moulijn onthuld. Dat mocht hij zelf doen. Het geeft aan hoe groot de linksbuiten is voor de club.

Ook de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam is onlosmakelijk verbonden met Moulijn. Het muurtje waar hij tegen leerde voetballen is er niet meer, maar er is later een andere muur teruggeplaatst.

Wanneer de uitvaart is en hoe deze eruit gaat zien is nog niet duidelijk.


Hoe ging het verder?

De uitvaart wordt een groots en emotioneel moment. De rouwstoet gaat langs het Feyenoord-stadion, de Erasmusbrug en de Coolsingel. Op meerdere plekken kan de stoet niet verder, omdat er teveel mensen op de weg staan.

‘Coen blijft de grootste’ staat te lezen op een meterslang spandoek, dat aan het balkon van het stadhuis hangt.

“Ik sprak net een man en die zei dat hij hier ook in 1970 stond”, vertelt een verslaggever van TV Rijnmond in de televisieuitzending over het afscheid van Moulijn. “Toen stonden we Coen toe te juichen toen hij op het bordes hier boven stond na het winnen van de Europa Cup 1. En nu sta ik hier weer en sta ik afscheid te nemen van Coen. We gaan een heel groot man missen.”

Na het overlijden van Moulijn wordt ook de Marathonweg omgedoopt tot Coen Moulijnweg.

Bronnen:

Volkskrant – 04-01-2011 – Coen Moulijn, de Johan Cruijff van Rotterdam

Trouw – 03-07-1999 – ‘Die Moulijn wil alleen maar pingelen’

RTV Rijnmond – 04-01-2015 – Terugblik Coen Moulijn overlijdt

Verhaalnummer: 65

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *