Den Haag – Aan de chique Zeestraat is een begin gemaakt met de sloop van het huis van ‘Geitemie’, zoals de bewoonster bekend staat. Het zwaar vervallen huis werd door de vrouw deels gebruikt als stal voor dieren. Tot ergernis van omwonenden.

Geitemie sputterde tot gisteren nog tegen. Terwijl bouwvakkers al begonnen waren met de sloop, sliep zij –half in de open lucht- nog in het huis. De dieren waren ondertussen al vertrokken.

Domineesdochter

De hoofdrolspeelster in het trieste verhaal is domineesdochter Te Gempt, die de bijnaam Geitemie kreeg, omdat ze meerdere geiten en pluimvee had. De dieren liepen in de tuin, maar kwamen ook binnen. Inkomsten heeft de vrouw nauwelijks.

Het huis was de omgeving en de gemeente Den Haag een doorn in het oog, mede door de klagende buren. Mensen die het huis passeerden spraken van een ‘zure en bedorven lucht’.

Grote schoonmaak

Een jaar geleden greep de gemeente al eens in. De gemeentelijke reinigingsdienst haalde twee wagens met mest en vuil naar buiten. Buurtbewoners keken met meer dan gemiddelde interesse toe.

Volgens de Haagsche Courant viel het wel op dat de dieren goed verzorgd werden. Geitemie zelf had geen last van de stank, was de conclusie.

De gemeente zat ondertussen wel in de maag met het vervallen huis en de immer klagende buren. Wethouder Vrijenhoek had er weinig vertrouwen in dat de situatie zou verbeteren en besloot dat het huis onbewoonbaar moest worden verklaard. Op die manier zou de domineesdochter niet langer kunnen blijven.

Medestanders

Geitemie is een attractie in Den Haag. Jongeren kijken toe en maken dierengeluiden als ze de vrouw bezig zien in haar achtertuin.

Maar Geitemie kan ook rekenen op medestanders. De verhalen over de zonderlinge bewoonster hebben niet alleen de regionale, maar ook de landelijke pers gehaald. En dat levert reacties op. In de krant Het Vaderland verscheen een ingezonden brief van een vrouw die het lot van ‘de ontwikkelde, zéér goedhartige domineesdochter’ aantrekt. Ze roept mensen op om geld te geven, zodat de vrouw er weer bovenop komt.

“Want wanneer deze ‘verkeerde belangstelling’ nu eens door ons werd omgezet in de goede en wij bezorgden haar wat geld om een goed kippenhok te laten zetten, waardoor zij van den verkoop der eieren kon leven en wat hulp nemen om den boek schoon te houden, dan leefde zij verder met haar beesten in vrede en zindelijkheid”

(Ingezonden brief, Het Vaderland, 14-01-1933)

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Uithuiszetting

Ondertussen ging de gemeente door met de plannen om het huis tegen de vlakte te gooien. Volgens ambtenaren van de gemeente was het pand zo vochtig, dat er gevaar dreigt voor de gezondheid. Het dak lekte, het riool werkte niet, de zoldervloer stond op instorten en de buitenmuren verkeerden ook in slechte staat.

De eigenaar, die de woning aan Geitemie verhuurt, krijgt van de rechter de opdracht om het huis op te knappen, anders gaat het tegen de vlakte. Dat weigert ze. Een renovatie zou te duur en nooit rendabel zijn.

De huisbaas hoopt dat Geitemie door de erbarmelijke omstandigheden zelf haar koffers pakt. Maar dat gebeurt niet. En hoewel de eigenaresse zich aanvankelijk met hand en tand tegen de afbraak verzet, gaat ze uiteindelijk toch akkoord met de sloophamer.

Niet zonder slag of stoot

Toen drie bouwvakkers deze week wilden beginnen met het platgooien van het huis, weigerde Geitemie opnieuw te vertrekken. Zelfs nu het dak er deels vanaf was, bleef ze op de door haar gehuurde bovenverdieping. Haar laatste nacht kijkt ze rechtstreeks naar de sterrenhemel.

Vanmorgen heeft de bijzondere dame haar strijd dan toch gestaakt. Het gat in het dak was te groot geworden om in het huis te blijven wonen. De krant ‘Het Vaderland’ omschreef het alsof ze ‘gecapituleerd had’ na haar veldtocht tegen ‘steenen en balken’.


Hoe ging het verder?

Alhoewel de term ‘Geitemie’ voor sommige (oudere) mensen uit Den Haag zeker nog wel bekend is, is volstrekt onduidelijk wat er verder is gebeurd met Mejuffrouw Te Gempt.

Op de plek van de ‘particuliere kinderboerderij’ kun je tegenwoordig logeren in het Hilton Hotel. Eerder was het pand het kantoor van het hoofdbestuur van de PTT.

UPDATE: Vier jaar na haar uitzetting meldt de stichting Spiritualitische Ethischen Kring dat Mejuffruw A. te Gempt op 11 september 1938 ‘naar betere gewesten’ is gegaan. (Met dank aan JdK)

Bronnen:

“Het „huis van Geitemie” wordt afgebroken.”. “Haagsche courant“. ‘s-Gravenhage, 06-01-1934.

“De beestenstal in de Zeestraat.”. “Haagsche courant“. ‘s-Gravenhage, 10-01-1933.

“GROOTE SCHOONMAAK In particulieren dierentuin”. “De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad“. ‘s-Hertogenbosch, 12-01-1933.

“VERKEERDE BELANGSTELLING.”. “Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad“. ‘s-Gravenhage, 14-01-1933.

“HAAGSCHE COURANT Woensdag 18 Januari 1933. No. 15321. VIERDE BLAD. STADSNIEUWS. Rede van minister Stauning.”. “Haagsche courant“. ‘s-Gravenhage, 18-01-1933.

“RECHTSWEZEN Voor den Kantonrechter”. “Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad“. ‘s-Gravenhage, 09-04-1933.

“STADSNIEUWS. Luitenant-Generaal H. A. Seyffardt.”. “Haagsche courant“. ‘s-Gravenhage, 02-01-1934.

“Geitemie Capituleert”. “Bataviaasch nieuwsblad“. Batavia, 26-01-1934.

Tekst: Dave Datema mmv Ingrid Smits

Gepubliceerd op: 01 oktober 2017

Verhaalnummer: 02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *