ROTTERDAM – De Rotterdamse politie heeft vanmorgen charges uitgevoerd op de Coolsingel. Een grote groep van duizenden migranten was in de veronderstelling dat ze voor duizend gulden bij de politie een verblijfsvergunning konden kopen. Dat is niet zo.

De afgelopen dagen was de groep voor het bureau Doelwater steeds groter geworden. Eind vorige week ging het nog om enkele honderden Marokkanen en Turken, die illegaal in ons land waren. Vanmorgen ging het vooral om Pakistani.

De groep werd zo groot dat de politie de Coolsingel moest afsluiten voor het autoverkeer. De drukte bij de Rotterdamse vreemdelingenpolitie werd op den duur zo groot, dat politie te paard ingezet moest worden.

Een van de wachtende mannen zegt dat ze te horen hebben gekregen dat ze verblijfsvergunningen kunnen kopen. De man zelf heeft al papieren, maar is naar Rotterdam gekomen om zijn familie te ondersteunen, zegt hij tegen Radio Rijnmond.

Het misverstand komt door de invoering van nieuwe migratiewetgeving. Mensen kunnen nu in het land van herkomst een verblijfsvergunning aanvragen en moeten daar 1000 gulden leges voor betalen. Tot 1 april kon die aanvraag ingediend worden bij een politiebureau, maar nu dus niet meer.

Door een nog onbekende oorzaak is dat verhaal verkeerd uitgelegd. Die geruchten werden in koffiehuizen en andere locaties verspreid. En nu komen mensen met honderden auto’s tegelijk naar Rotterdam gereden.

Als je een rondje door de wijk rondom het stadhuis loopt zie je ook veel buitenlandse kentekenplaten; Belgisch, Duits en zelfs een Italiaans bord. “Ze komen overal vandaan”, zegt een woordvoerder van de politie.

Afwijzing

De politie moet noodgedwongen keer op keer hetzelfde verhaal vertellen. En de groep die voor de deur staat lijkt niet kleiner te worden. Sterker nog, mensen die worden weggestuurd, blijven gewoon staan.

Tot negen uur en dan besluit de politie dat het genoeg is. De straat wordt schoongeveegd, door middel van agenten te paard.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



De actie had weinig zin, want een paar uur later stonden de mensen opnieuw in de rij.

“De informatieverstrekking is duidelijk onvoldoende geweest”, concludeert korpschef Hessing van de Rotterdamse politie bij TV Rijnmond. “Aan de andere kant denk ik dat in verschillende talen het op zichzelf al vrij moeilijk is elkaar in deze complexe materie goed te begrijpen waar het om gaat.”

De politie denkt dat de geruchten verspreid worden door groepen die daar groot geld aan verdienen, door ze bijvoorbeeld naar Rotterdam, Amsterdam of Den Haag te rijden. Zo werd eerder deze week een busje met tien mensen erin aan de kant van de weg gezet. De chauffeur had meer dan 8000 Franse franc op zak. 

Één Pakistaan zou zelfs 1200 dollar hebben betaald voor een taxirit van Italië naar Nederland.

Rotterdam is niet de enige plek waar grote drukte ontstond. Ook bij de vreemdelingenpolitie in Amsterdam was het chaotisch. Mensen die afgewezen werden, gingen verhaal halen bij de Pakistaanse ambassade in Den Haag. Ook daar was het druk.


Hoe ging het verder?

De politie besluit om bepaalde radio-omroepen voor migrantengroepen te gebruiken om de geruchten de kop in te drukken. Dat lukt redelijk en na een paar dagen neemt de migrantenstroom voor de deur van het politiebureau aan het Doelwater af.

Op 6 april is de groep al een stuk kleiner. Alleen wat Pakistanen en Ghanezen staan dan nog voor het politiebureau.

En worden die illegalen dan niet opgepakt? Dat wel. Op 6 april blijkt dat zeker dertien Pakistanen zijn uitgewezen.

Het Nederlands Centrum Buitenlanders heeft geen goed woord over voor de handelswijze van de Nederlandse staat. De overheid zou de migranten niet goed op de hoogte hebben gesteld, zegt het NCB. Die informatie was volgens het NCB alleen op het ministerie verkrijgbaar. Volgens het NCB was de toestroom daarmee zelfs uitgelokt.

Staatssecretaris Kosto wuift de kritiek weg. De informatie was in zeven talen beschikbaar.

“En als de mensen die informatie niet geloven en van alles aangrijpen om een verugnning te krijgen, kunnen we daar weinig aan doen”,

(Aad Kosto, NRC Handelsblad, 06-04-1994)

Bronnen:

De Telegraaf – 01-04-1994 – Verblijfsvergunning blijkt niet te koop

De Volkskrant – 05-04-1994 – Pakistanen staan vergeefs in de rij voor vergunning

NRC Handesblad – 05-04-1994 – Illegalen massaal naar politie voor vergunning

StadsTV Rotterdam – Nieuwsuitzending 05-04-1994

NRC Handelsblad – 06-04-1994 – Politie in Rotterdam wijst 13 Pakistani uit

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 04-04-2019

Verhaalnummer: 91

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *