01 april 1572 – BRIELLE INGENOMEN DOOR WATERGEUZEN

Brielle – De Watergeuzen hebben bij de terugkomst uit Engeland het kleine stadje Brielle ingenomen. De geuzen verjagen het Spaanse garnizoen in de stad, ook al is dat niet al te groot. De inname van Den Briel blijkt later een van de grote keerpunten te zijn in de tachtigjarige oorlog met de Spanjaarden.

Lees verder: Opstandelingen veroveren Brielle

01 april 1776 – RELLEN IN MAASSLUIS OVER ZINGWIJZE IN DE KERK

Maassluis – De vissersgemeenschap in Maassluis is zeer gehecht aan bepaalde gewoonten en tradities. Als dan van hogerhand wordt ingesteld dat de ouderwetse, slome manier van zingen in de kerk wordt afgeschaft, voor een snellere en andere zangwijze, dan zijn de rapen gaar. Tientallen mensen worden bedreigd, huisraad op straat gegooid en voorstanders van het ‘nieuwe zingen’ mishandeld.

Dienst in een protestantse dorpskerk. Joachim van der Heuvel (1640-1650). Museum Catharijneconvent, Utrecht / foto Ruben de Heer

Lees verder: Rellen in Maassluis over zingwijze in de kerk

01 april 1888 – VOETBALVERENIGING SPARTA OPGERICHT

Rotterdam – In een tuin aan het Oostvestplein wordt de Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta opgericht. De oprichters zijn acht jongens tussen de 13 en 16 jaar. Pas na twee maanden wordt er gevoetbald, want in de periode ervoor had de club nog geen goede bal. Inmiddels is Sparta de oudste club die onder dezelfde naam nog steeds actief is in het betaald voetbal.

(DFC, de voorloper van FC Dordrecht, is opgericht in 1883)