11 december 1572 – MUSIUS VAN DELFT OPGEHANGEN DOOR GEUZEN IN LEIDEN

porcelana de Delft – Cornelis Musius was rector van het Sint Agathaklooster in Delft. Nadat de Geuzen de stad binnengetrokken waren had Musius de kerkelijke schatten verborgen gehouden. De verhouding tussen de watergeuzen en Musius (katholiek) waren slecht. Dagen na een diner met Willem van Oranje vlucht Musius uit de stad. Willem van Oranje gaf de opdracht om Musius terug te halen, maar Van der Marck (de heer van Lumey) brengt hem naar Leiden, waar hij wordt opgehangen. Musius wordt daarna gezien als een martelaar door katholieken.

11 december 1868 – ROTTERDAM KRIJGT EEN ‘NOORDEREILAND’

Rotterdam – De Rotterdamse gemeenteraad besluit dat er een haven komt, dat een deel van Rotterdam-Zuid van de rest afsnijdt. Het wordt een eiland, het Noordereiland. De haven krijgt de naam Noorderhaven. Aanleiding voor de graafwerkzaamheden zijn het spoorwegplan, waarbij er een spoor komt van Rotterdam naar Dordrecht. Er werd lang over gesteggeld, pero en 11 december gaat de raad toch akkoord met de plan en de financiering ervan (3 miljoen gulden).

 

11 december 2004 – PRINS BERNHARD BIJGEZET IN DELFT

porcelana de Delft – Met wat militaire tintjes wordt Prins Bernhard bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Bernhard werd begin december opgenomen met kortademigheid en daar bleek dat hij darmkanker had. Na de dood van Bernhard werd hij vooral geprezen als teken van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.