11 november 1971 – ZOUT DRINKWATER; ROTTERDAMMERS MASSAAL AAN DUUR BRONWATER

Rotterdam – In de Rotterdamse haven komt een schip met geïmporteerd Noors Bronwater aan. De vraag is gigantisch (ondanks de prijs van 56 cent per liter), omdat het drinkwater in Rotterdam niet te drinken is. Door de lage waterstand in de Rijn is het drinkwater heel erg zout. Er worden zelfs gehaltes gehaald van 560 milligram per liter (smaakgrens ligt op 500 milligram per liter). Ook beginnen de reserves op te raken. Een Rotterdamse zuivelhandel (die in 1963 ook drinkwater heeft geïmporteerd) haalt de truc nog een keer uit en vindt veel aftrek in Rotterdam. Als later ook andere bedrijven water gaan leveren, ontstaat er een prijzenoorlog en stabiliseren de prijzen zich.

Lees verder: Prijzenoorlog op komst rond (niet-zout) drinkwater in Rotterdam

11 november 1918 – TROELSTRA’S POGING VOOR EEN REVOLUTIE IN ROTTERDAM

Rotterdam – SDAP’er Troelstra spreekt meerdere groepen Rotterdammers toe in zijn poging ze warm te krijgen voor de revolutie. Hij en zijn medestanders eisen onder meer werklozenzorg, vrouwenkiesrecht, pensioenen en de afschaffing van de Senaat. De onvrede wordt de volgende dag al de kop ingedrukt, doordat het rantsoen wordt verhoogd (dat kon vanwege het einde van de Eerste Wereldoorlog, een dag eerder). Ook worden er ‘betrouwbare’ troepen naar Rotterdam gestuurd.

Lees verder: Troelstra roept op tot revolutie in Rotterdam

11 november 1918 – EERSTE WERELDOORLOG TEN EINDE, MAAR GEEN REDEN TOT EEN GROOT FEEST

Regio – De wapenstilstand tussen Frankrijk/Engeland en Duitsland is hét grote nieuws, maar reden voor een groot feest is het niet. De Spaanse Griep trekt door de regio, voedsel en kleding is op de bon en 400.000 militairen vervelen zich al vier jaar, omdat ons land neutraal is.

Lees verder: Opluchting en onvrede na wapenstilstand in België en Frankrijk