16 juni 1984 – WERELDPRIMEUR VOOR DIERGAARDE BLIJDORP: OLIFANTJE BERNHARDINE GEBOREN

Rotterdam – In Diergaarde Blijdorp wordt Bernhardine geboren. Het is voor het eerst dat er in een Nederlandse dierentuin een Olifantje wordt geboren. Het is zelfs een wereldprimeur, volgens Blijdorp, dat twee in gevangenschap geboren Olifanten (moeder Irma en de vader-olifant Ramon) een jong verwekken.

Lees verder: Primeur voor Blijdorp: Eerste olifantje in dierentuin geboren

16 juni 1979 – ALSNOG P.C. HOOFTPRIJS VOOR REMCO CAMPERT

Rotterdam – In het Rotterdamse Stadhuis staat de afsluitende avond vooral in het teken van Remco Campert. De schrijver krijgt namelijk (drie jaar na dato) de P.C. Hooftprijs 1976, de belangrijkste prijs in de Nederlandse literatuur. Bij de organisatie was namelijk ‘nogal wat achterstand opgelopen’. Campert krijgt naast een medaille ook een geldprijs van fl. 10.000 gulden.

16 juni 1985 – CHINESE PREMIER BEZOEKT ROTTERDAM

Rotterdam – Voor het eerst sinds 1949 brengt een Chinees leider een bezoek aan Nederland. Zhoa Ziyang komt aan in Rotterdam (Zestienhoven) en wordt rondgeleid door premier Lubbers en burgemeester Peper. De premier maakt een rondvaart door de Europoort en bezoekt de Euromast. Een groep demonstranten op Zestienhoven, tegen de Chinese bezetting van Tibet, zorgt voor wat Chinese irritatie. De politie kan niets doen, omdat de mensen op de openbare weg staan. Het bezoek is mogelijk geworden, nadat Nederland in 1983 weigerde nog meer duikboten te leveren aan Taiwan.

16 juni 2007 – MAN DOODGEMARTELD IN PERNIS

Pernis – In een huis aan de Pastoriedijk in Pernis wordt het lichaam gevonden van de 28-jarige Björn Jue. Hij is doodgemarteld voor zijn pincode, omdat hij volgens zijn ex-vriendin grote sommen geld op zijn bankrekening heeft staan. Tijdens de martelingen komt de politie bij het huis aan de Pastoriedijk, maar gaan niet naar binnen, ook al horen ze het slachtoffer het uitkrijsen van de pijn.

16 juni 2007 – BETUWELIJN GEOPEND DOOR KONINGIN BEATRIX

Rotterdam – De omstreden treinverbinding van de Rotterdamse haven met het Duitse achterland is geopend. Bij Zwijndrecht opende Koningin Beatrix de spoorlijn. In de jaren ervoor was er veel protest, vanwege de herrie en omdat er huizen moesten wijken voor de nieuwe spoorrails. Vooral bij Barendrecht en bij Schelluinen moesten er huizen tegen de vlakte voor de komst van de treinverbinding.

16 juni 2007 – BZN HOUDT AFSCHEIDSCONCERT IN AHOY

Rotterdam – In een uitverkocht Ahoy speelt BZN uit Volendam een afscheidsconcert. De band van Jan Keizer en Carola Smit gaven optredens in 25 landen en ontvingen 86 gouden en platina platen. De drie uur durende show wordt ook op televisie uitgezonden. Er kijken tussen de 1,6 en 2,5 miljoen mensen naar.

16 juni 2010 – POPPODIUM WATT FAILLIET

Rotterdam – Na Nighttown (2008) gaat binnen een paar jaar ook al opvolger Watt failliet. Het poppodium had problemen met geluidsoverlast, maar had geen geld om dat op te lossen. Ook was er een exploitatietekort. Als tijdens een gemeenteraadscommissie er weinig steun blijkt te zijn voor een reddingsplan, trekt Watt zelf de stekker uit het project.

16 juni 2011 – 13-JARIG WONDERKIND UIT SCHIEDAM BEHAALT VWO-DIPLOMA

Schiedam – Het 13-jarige ‘wonderkind’ Erik van den Boom behaalt zijn gymnasiumdiploma. Zijn profielwerkstuk over Quantum-mechanika valt bovendien nog eens in de prijzen. Hij schrijft zich in voor een natuurkundestudie in Delft, maar blijft ook erg geïnteresseerd in muziek. In de zomer brengt hij nog een cd uit met de naam ‘Take it’, geproduceerd door DJ Armin van Buuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *