19 februari 1983 – RSV AAN RAND VAN DE AFGROND

Rotterdam – De Rechtbank in Rotterdam verleent uitstel van betaling aan de Rotterdamse scheepswerf Rijn-Schelde-Verolme. In de jaren ervoor is er voor 2,7 miljard gulden in de werf gestoken, maar toch blijft de werf verlies draaien. Er volgt (voor het eerst sinds 1956) een parlementaire enquête over alles wat er is misgegaan rondom de Rotterdamse werf.

19 februari 1989 – LANGSTE TREIN TER WERELD DOOR DE REGIO

Zwijndecht – Vanaf rangeerterrein Kijfhoek is de langste passagierstrein ter wereld vertrokken voor een trip naar Eindhoven. De trein van 1607 meter lang heeft geen passagiers aan boord. De prestatie, die ook wordt vermeld in het Guiness Book of World Records, is in het kader van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen.

19 februari 1846 – MINISTER DREIGT MET DUEL MET KAMERLID

Den Haag – Na een aanvaring in de Tweede Kamer tussen minister van Financiën Van Hall en het liberale kamerlid Edmond Van Dam Van Isselt daagt de minister het kamerlid uit tot een duel.

De ruzie ging over een brief die het departement wel of niet had verstuurd. Het kamerlid verwees naar de verstuurde brief, terwijl de minister ontkende dat de brief was verstuurd. “Indien zoo iets buiten deze vergadering gezegd was, zou ik het voor laster verklaren!”, riep Van Hall.

Tijdens het debat daagde Van Hall het kamerlid uit tot een duel omdat hij zich aangetast voelde in zijn eer. Zoals gebruikelijk (en verplicht) wezen beide heren secondanten aan. Die waren gelukkig verstandig en wisten de twee kemphanen ervan te overtuigen dat duelleren toch niet zo verstandig was. Uiteindelijk kwam er een schriftelijke verklaring, waarin de minister toegaf dat hij niet de intentie had om het kamerlid te beledigen.

In 1854 komt het opnieuw bijna tot een duel, maar ook dan blijken de secondanten het meest verstandig te zijn.

Bron: Corvinus