28 november 1931 – PLANNEN BEKEND VOOR NIEUW STADION IN ROTTERDAM

Rotterdam – In het Algemeen Dagblad en Het Volk worden de plannen gemeld voor het nieuwe Feijenoord-stadion. Er liggen drie varianten op tafel, twee voor 30-35.000 toeschouwers en ééntje voor 60.000 mensen. Pas in 1934 gaan ook de leden van de club met het plan (groot stadion) akkoord.

De club presenteerde drie plannen, waarover de leden mochten stemmen. De plannen vinden we in het Algemeen Handelsblad en Het Volk van 28 november.

In het meest ambiteuze plan kreeg Feyenoord een stadion van 60- tot 65.000 toeschouwers. Het moet komen aan de Charloissen Lagendijk. Het hele plan moet 1.350.000 gulden kosten, maar dan moeten het Rijk en de gemeente meebetalen.

Een plan waarbij het stadion volledig door de club wordt gefinancierd levert een stadion op van 25- tot 30.000 toeschouwers. Ook dit stadion moet aan de Charloise Lagendijk komen.

Het derde plan is bestemd voor de Varkenoordse Polder, op de plek waar het stadion nu dus ligt. Hiervoor was een constructie bedacht, waarbij de grond werd verhuurd voor 15.000 gulden per jaar van firma Burgerhout. Er moest dan een stadion komen van 30- tot 35.000 toeschouwers. Ook hierbij is geen financiering nodig vanuit gemeente of rijk. Ook is er plek voor 2500 auto’s.

Het zou nog drie jaar duren voordat de kogel door de kerk was. In 1934 wordt gestemd voor een plan met een tweede ring, met een andere architect en zonder financiering vanuit de gemeente. Een havenbaron (Daniel George van Beuningen) pompte er geld in. In maart 1937 werd er voor het eerst gevoetbald in het nieuwe stadion.

 

28 november 1954 – EINDELIJK PROFVOETBAL VOOR FEIJENOORD, SPARTA EN ADO

Regio – Als de KNVB en de betaalde bond NBVB hun meningsverschil over profvoetbal hebben uitgepraat, vindt er een fusie plaats tussen het amateurvoetbal en profvoetbal. Halverwege het seizoen worden vier klasses opgestart, waarvan de top 9 (van de 14) naar de hoofdklassen gaat en later de Eredivisie en Eerste Divisie. Er zitten 11 ploegen uit de regio bij: Holland Sport (Scheveningen), Excelsior, Emma (Dordrecht), Sparta, SVV (Schiedam), ADO, EBOH (Dordrecht), Feijenoord, Hermes DVS (Schiedam), DFC (Dordrecht) en Xerxes (Rotterdam).

Ajax – VVV, Foto: Harry Pot, Nationaal Archief/Anefo.

Lees verder: Veel publiek bij openingsspeelronde profcompetitie KNVB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *