03 oktober 1574 – LEIDEN ONTZET DOOR WATERGEUZEN

Leiden – Om Leiden te ontdoen van een Spaans beleg steken de troepen van Willem van Oranje in september 1574 de dijken door bij het huidige Capelle aan den IJssel. Het duurt tot begin oktober voordat het water Leiden heeft bereikt. De wind draaide in de nacht van 2 op 3 oktober en het water komt zo hoog, dat de Spanjaarden vertrekken. Op 3 oktober varen de Watergeuzen de stad binnen met haring en wittebrood, iets dat elk jaar op 3 oktober wordt herdacht in Leiden.

Lees meer: Belegering Leiden mislukt door ingrijpen watergeuzen

 

03 oktober 1247 – GRAAF WILLEM II VAN HOLLAND BENOEMD TOT KONING VAN DUITSLAND

Den Haag – Na de dood van Hendrik Raspe wordt Graaf Willem II van Holland naar voren geschoven om Koning van Duitsland te worden. Op 3 oktober wordt hij gekroond door de aartsbisschoppen van Keulen, Mainz en Trier. Hij wordt daarbij gesteund door de Paus. Een paar jaar daarvoor had Willem van zijn hoeve in ‘Haga’ een kasteel gemaakt. Dat was het begin van Den Haag als bestuurscentrum.

 

03 oktober 2006 – POLITIE TOONT RECONSTRUCTIE ‘MAASMEISJE’

Rotterdam – Politie en justitie laten een reconstructie zien van het hoofd van een nog onbekend meisje. Het lichaam is verdeeld over meerdere tassen die in juni en juli gevonden worden langs de Maas. Onderzoek via de DNA-databank levert niks op. Daarom maakt een Britse deskundige een reconstructie van het hoofd. Korte tijd later blijkt dat het meisje uit Rotterdam komt en van Kaapverdische afkomst is.