30 april 1905 - ORANGE WINS FIRST INTERLAND WITH ROTTERDAM BONDSCOACH

Rotterdam – Under the leadership of the Rotterdam national coach Van Hasselt, the Dutch National Football Team wins its very first international match. Belgium becomes (after renewal with 4-1 defeated. Eddy de Neve (HBS The Hague) scored four goals and is carried off the field by the audience afterwards.

30 april 1984 - ANNIVERSARY JULIANA (75) CENTRAL AT QUEEN'S DAY IN THE HAGUE

Princess Juliana during Queen's Day 1984 in the Spider in The Hague with granddaughter Juliana. Foto: Marcel Antonisse, National Archives / Anefo.

Den Haag – During the Queen's Day celebration in The Hague, Queen Beatrix is ​​not so much central, but more her mother, princess Juliana, the on the day 75 is going to be. The highlight of the day is the company's visit to the Orange Fair. The princess therefore goes into one of the attractions, just like Beatrix.

30 april 1622 – OUDSTE BRONZEN BEELD VAN NEDERLAND GEPLAATST IN ROTTERDAM

Rotterdam – In Rotterdam wordt een beeld van Erasmus op zijn sokkel gehesen. Het beeld bestaat nog altijd en staat voor de Laurenskerk en is het oudste bronzen beeld van Nederland dat nog altijd bestaat.

Erasmus (1466 of 1469 – 1536) had eerder een houten beeld in Rotterdam, maar dat werd door de Spanjaarden verwoest en in de haven gegooid. Er kwam een nieuw houten beeld, maar aan het begin van de zeventiende eeuw besloot het stadsbestuur dat er een bronzen beeld moest komen.

Kunstenaar Hendrick de Keyser kreeg de opdracht om het beeld te maken. Hij verwerkte ruim 1500 kilo metaal in het beeld. Dat inzamelen duurde zo lang, dat zijn zoon Pieter in 1622 gegoten werd in het Geschutshuis aan de Hoogstraat. De totale kosten zouden rond de tienduizend gulden liggen (ter vergelijking: Rembrandt kreeg 1600 gulden voor de Nachtwacht).

Aanvankelijk had het beeld van Erasmus nog een typische bronzen kleur, maar al snel kreeg het de bekende blauw/groene kleur, die het nu nog heeft. Het beeld werd in 1674 van de toenmalige plek op een brug weggehaald, omdat de brug op instorten stond. Drie jaar later keerde het beeld terug.

In 1996 viel het beeld voorover. Het raakte lichtbeschadigd en werd na een restauratie teruggeplaatst.

Bron: Sculpture International Rotterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.