30 abril 1905 - ORANGE GANA EL PRIMER INTERLAND CON ROTTERDAM BONDSCOACH

Rotterdam – Bajo el liderazgo del seleccionador nacional de Rotterdam, Van Hasselt, la selección holandesa de fútbol gana su primer partido internacional. Bélgica se convierte (después de la renovación con 4-1 derrotado. Eddy de Neve (HBS La Haya) marcó cuatro goles y el público lo lleva fuera del campo después.

30 abril 1984 - ANIVERSARIO JULIANA (75) CENTRAL EN EL DÍA DE LA REINA EN LA HAYA

Princesa Juliana durante el Día de la Reina 1984 en la Araña en La Haya con su nieta Juliana. Foto: Marcel Antonisse, Archivo Nacional / Anefo.

Den Haag – Durante la celebración del Día de la Reina en La Haya, la reina Beatriz no es tan central, pero mas su madre, princesa juliana, el en el día 75 va a ser. Lo más destacado del día es la visita de la empresa a la Feria de Orange. Por tanto, la princesa entra en una de las atracciones, al igual que Beatrix.

30 abril 1622 – OUDSTE BRONZEN BEELD VAN NEDERLAND GEPLAATST IN ROTTERDAM

Rotterdam – In Rotterdam wordt een beeld van Erasmus op zijn sokkel gehesen. Het beeld bestaat nog altijd en staat voor de Laurenskerk en is het oudste bronzen beeld van Nederland dat nog altijd bestaat.

Erasmus (1466 de 1469 – 1536) had eerder een houten beeld in Rotterdam, maar dat werd door de Spanjaarden verwoest en in de haven gegooid. Er kwam een nieuw houten beeld, maar aan het begin van de zeventiende eeuw besloot het stadsbestuur dat er een bronzen beeld moest komen.

Kunstenaar Hendrick de Keyser kreeg de opdracht om het beeld te maken. Hij verwerkte ruim 1500 kilo metaal in het beeld. Dat inzamelen duurde zo lang, dat zijn zoon Pieter in 1622 gegoten werd in het Geschutshuis aan de Hoogstraat. De totale kosten zouden rond de tienduizend gulden liggen (ter vergelijking: Rembrandt kreeg 1600 gulden voor de Nachtwacht).

Aanvankelijk had het beeld van Erasmus nog een typische bronzen kleur, maar al snel kreeg het de bekende blauw/groene kleur, die het nu nog heeft. Het beeld werd in 1674 van de toenmalige plek op een brug weggehaald, omdat de brug op instorten stond. Drie jaar later keerde het beeld terug.

In 1996 viel het beeld voorover. Het raakte lichtbeschadigd en werd na een restauratie teruggeplaatst.

Bron: Sculpture International Rotterdam

Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.