ROTTERDAM – Net ten noorden van Rotterdam is het bekende slot het Hof van Weena verwoest. Een huurlingenleger onder leiding van Willem Nagel was ervoor verantwoordelijk.

Het Hof van Weena lag net ten noorden van Rotterdam, buiten de Hofpoort aan de Leuve. In de loop van de dag kwamen Willem Nagel en zijn manschappen naar het kasteel en hebben het in brand gestoken. Of er gewonden zijn gevallen is niet duidelijk.

Aanleiding voor de verwoesting zijn (opnieuw) de Hoekse en Kabeljauwse twisten, een machtsstrijd/burgeroorlog in Holland.

Die strijd, die eigenlijk al zeventig jaar aan de gang is, gaat momenteel tussen Jacoba van Beieren (Hoeken) en haar oom Jan van Beieren (Kabeljauwen).

Die strijd begon nadat vorige eeuw graaf Willem IV van Holland kinderloos overleed. Meerdere edelen keerden zich toen de nieuwe leider, zijn zus Margharetha. Na de dood van Willem VI kreeg de strijd weer een impuls.

Trouw

Omdat kasteelheer Jacob Bokel van Weena zich eerder had geschaard aan de kant van de Kabeljauwen, stond hij op slechte voet met de Hoeken.

Nagel trekt met een huurlingenleger door de regio en heeft in naam van de Hoekse Jacoba van Beieren en heeft het gemunt op al haar tegenstanders.

Willem Nagel dook vorig jaar op als legerleider namens de Hoeken en Jacoba van Beieren. Officieel is hij baljuw (een soort politiechef) van het Kennemerland.

Hof van Weena

Het Hof van Weena behoorde tot het type Donjon en had drie verdiepingen. Van het slot zijn nu alleen nog wat stukken muur van de kapel en het tuinhuis overgebleven.

Het kasteel is zeker 120 jaar oud (en mogelijk zelfs bijna 300 jaar) en is vrijwel altijd in het bezit geweest van de familie Bokel. Die familie bezat ook meerdere landerijen in de omgeving, zoals Beukelsdijk.

Het gebouw had een wenteltrap en bovenop stond een tentdak.

Vanuit het Hof van Weena werd jarenlang recht gesproken over een groot deel van de regio



Hoe ging het verder?

Het Weena kennen we tegenwoordig vooral als straatnaam in de buurt van Rotterdam Centraal. Ook de familie Bokel komen we nog in de straatnamen van Rotterdam tegen.

Het slot van Weena werd na de verwoesting nooit meer herbouwd. De tuin, met ruïne werd verhuurd en later aangekocht door Rotterdam.

Gezien de groei van Rotterdam kon het niet uitblijven dat de ruïne werd afgebroken en dat er werd gebouwd op die plek.

Meerdere keren duiken daarna delen van de overblijfselen van het Hof van Weena op bij graafwerkzaamheden.

Ook bij de bouw van het Hofpleinstation (1905) werden sporen van het fundament van het kasteel gevonden.

Toen na het bombardement van Rotterdam geen verdere sporen van het kasteel gevonden werden, werd de conclusie getrokken dat het kasteel lag op de plek waar nu Station Hofplein staat.

Het Hof van Weena was niet het enige kasteel dat werd gesloopt door Nagel en zijn manschappen. Ook Slot Bulgersteijn (waar nu de Coolsingel ligt), Kasteel Hillegersberg en Kasteel Honingen worden verwoest.

Na zijn slooptocht door de omgeving trok Willem Nagel terug naar het noorden, om meer manschappen te vragen aan Jacoba van Beieren. Een maand na de verwoesting van het Hof van Weena werd hij gedood, tijdens de Slag bij Hoorn.

Voor Jacoba van Beieren waren de Hoekse en Kabeljauwse Twisten twee jaar later voorbij. Ze capituleerde in de Zoen van Delft

Lees verder: Einde aan burgeroorlog na ‘Zoen van Delft’

Bronnen:

Engelfriet – Hof van Weena

De Leeuw van Weenen – Het Hof van Weena

Wikipedia – Hof van Weena

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 23-07-2019

Verhaalnummer: 234

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *