DEN HAAG – Bij een bombardement van Engelse vliegtuigen op de Haagse wijk Bezuidenhout zijn mogelijk honderden slachtoffers gevallen. Er woeden grote branden in de wijk. Onder de puinhopen wordt gezocht naar overlevenden.

Vanmorgen rond acht uur ging het luchtalarm voor het eerst af. Een half uur later volgde een tweede keer en rond negen uur ging het alarm voor de derde maal af.

Toen verschenen ook de geallieerde bommenwerpers aan de Haagse horizon. Korte tijd later bleek dat de toestellen hun bommen hadden losgelaten boven de Haagse wijk Bezuidenhout.

“En daarna is er een onophoudelijke reeks bominslag na bominslag. De brandweer komt in actie, daar waar een reusachtige rookwolk de plaats des onheils aanwijst.”

(Algemeen Handelsblad, 05-03-1945)

Waarschijnlijk zijn bij het bombardement brisantbommen gebruikt.

Nieuwe golf

Volgens ooggetuigen volgde kort daarop nog een golf bommenwerpers en werden opnieuw bommen afgeworpen. Er volgden opnieuw explosies.

“Ze zijn niet meer te tellen. De aarde trilt. Gebouwen en geheele huizenblokken storten als kaartenhuizen ineen. Weer andere beginnen te branden en staan weldra in lichterlaaie.”

(Telegraaf, 05-03-1945)

De stevige westenwind zorgde ervoor dat het vuur zich nog verder verspreidde in de wijk. De brandweer kon weinig uitrichten tegen de vuurzee, door onderbemanning en een gebrek aan materieel. Vaak was er ook geen bluswater beschikbaar. In de loop van de dag kwam er assistentie uit een groot deel van Zuid-Holland en zelfs vanuit Wormerveer en Zaandam.

Mensen die na de eerste aanvalsgolf de straat op waren gevlucht – er zijn namelijk niet veel schuilkelders in Bezuidenhout – werden geraakt door bommen van de tweede aanvalsgolf. Ooggetuigen vertellen vreselijke verhalen over mensen die bij de Liduinakerk zwaar verminkt op straat liggen. Daar zitten ook ouderen en kinderen bij.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Gevlucht

Vanuit Bezuidenhout zijn tienduizenden mensen weggevlucht. Volgens ooggetuigen liepen mensen in pyama en op blote voeten door de straten van Voorburg. Anderen zagen wit van het stof.

De mensen die achter zijn gebleven, of die naar de wijk zijn gegaan om hulp te verlenen, zijn begonnen met het zoeken naar overlevenden tussen de puinhopen.

Doelwit

Het is niet duidelijk waarom de Engelse bommenwerpers de Haagse wijk hebben gekozen als doelwit. Mogelijk heeft het iets te maken met de raketinstallaties in het Haagse Bos, maar die V2-raketten staan ruim een kilometer verderop.

De autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het bombardement.


Hoe ging het verder?

Het dodental van het bomabrdement op Bezuidenhout ligt officieel op 550. Daarnaast raakten nog 250 mensen gewond er raakten zo’n 30.000 mensen dakloos. Het bombardement op Bezuidenhout staat hoog in de lijst met bombardementen met dodelijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in ons land. Ter vergelijking, het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 kostte 650 tot 900 mensenlevens.

Na het bombardement op Nijmegen (22-02-1944) met 800 burgerslachtoffers, is het bombardement op Bezuidenhout het één-na-zwaarst, dat is uitgevoerd door de geallieerden.

In totaal werd er 67.000 kilo aan brisantbommen gegooid op de Haagse wijk. In Rotterdam (1940) ging het om 97.000 kilo.

Recent doken er bewegende beelden op van het bombardement, gemaakt vanuit een van de toestellen. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft de beelden verwerkt in een video.

Doelwit

Het doel van het bombardement was inderdaad de V2-installaties in het Haagse bos. De V2-raketten zorgden voor veel slachtoffers. Veel van de V2-raketten werden vanuit Wassenaar en Den Haag afgevuurd. In Engeland vielen ruim 2700 doden door deze raketten, die na lancering eigenlijk niet meer te stoppen waren. Daarom was het de Engelsen zoveel waard om de installaties te vernietigen.

Een deel van de bommenwerpers kreeg verkeerde informatie over de plek waar de bommen gedropt moesten worden. Maar andere toestellen, die wel de goede informatie hadden, hadden ook het Haagse Bos niet getroffen.

De Engelse legerleiding kwam eerst met de verklaring dat de harde noordenwind ervoor zorgde dat de toestellen uit koers waren geraakt. Later bleek dat verkeerde locatiegegevens waren doorgegeven. De piloten hadden doorgekregen dat ze de bommen op een onbewoonde woonwijk moesten gooien. Dat de wijk bewoond was, dat wisten ze niet.

Een officier met de initialen LCR kreeg de schuld van het doorgeven van de verkeerde informatie, ook al had zijn leidinggevende niet ingegrepen bij het controleren van de gegevens. LCR kreeg een reprimande. Later bleek dat er veel meer fouten waren gemaakt, maar dat de legerleiding dat bewust stil hield.

Het bombardement op Bezuidenhout zorgde er niet voor dat de V2-lanceringen vanuit Den Haag niet doorgingen. Diezelfde avond werden weer twee raketten gelanceerd. Een van die raketten kwam overigens neer op Bezuidenhout. Daarbij zijn acht brandweermannen, die aan het blussen waren, omgekomen.

Bronnen:

Algemeen Handelsblad – 05-03-1945 – Engelsch bombardement op Den Haag eischt honderden doden

Telegraaf – 05-03-1945 – Bommen op Den Haag

Geschiedenis van Den Haag – Bombardement op het Bezuidenhout

Wikipedia – Bombardement op Bezuidenhout



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *