ROTTERDAM – Een groep van zo’n 200 mariniers heeft een poging gedaan om de drugsverslaafden te verjagen bij Rotterdam Centraal. Die poging mislukte, omdat de politie de mariniers stond op te wachten.

Van de mariniers die meededen aan de ‘schoonveegactie’ zijn er achttien aangehouden. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten.

In de loop van de avond verschenen de eerste mariniers bij Rotterdam Centraal. Er werden klappen uitgedeeld aan de drugsverslaafden, die rondhangen bij ‘Perron Nul’, naast het station.

De politie, die in redelijk grote getale aanwezig was bij het station, greep meteen in. Er werd een waarschuwingsschot gelost.

Achttien kadetten werden in de boeien geslagen. De rest, vele tientallen, sloegen meteen op de vlucht. Ze werden te hulp geschoten door de taxichauffeurs naast het station, die in hun werk maar al te veel last hebben van de junks. De taxichauffeurs brachten de kadetten terug naar de kazerne.

Wat de directe aanleiding is voor de actie van de mariniers, is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat dat de vrouw van een korporaal is lastiggevallen bij het station. De politie kan dat niet bevestigen.

Mogelijk zijn er meer redenen. Gisteravond verloor het Nederlands Elftal in de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal van Denemarken. Veel mariniers waren in de stad.

Reacties

In verschillende kranten wordt de actie van de kadetten van de Van Ghentkazerne nu al vergeleken met de schoonveegactie in augustus 1970 op de Dam in Amsterdam. Toen werd het nationaal monument door het Korps Mariniers en de Marine vrijgemaakt van hippies.

De actie brengt heel wat los in de Rotterdam. Bij de politie staat de telefoon roodgloeiend. Waar haalt de politie het lef vandaan om deze jongens aan te pakken, die iets aan de overlast in de stad doen?

“Op sommige districten stond de telefoon zelfs roodgloeiend

(Hans Stoop, woordvoerder politie, Telegraaf, 24-06-1992)

De taxichauffeurs maken er geen geheim van dat zij de mariniers-in-opleiding hebben geholpen. “Gratis en voor niks, uit solidariteit”, zegt een van de chauffeurs.

“Het is toch te gek voor woorden dat reizigers het van angst in hun broek doen als ze hier op het station aankomen en een taxi willen nemen. Soms worden onze klanten bij het instappen nog beroofd. Er loopt hier voor zeker honderd jaar bajes bij elkaar rond”

(Taxichauffeur, Dagblad van het Noorden, 24-06-1992).

De chauffeurs hopen dat het stadsbestuur nu haast maakt met het plan om de junkenopvang naar de andere kant van het station te verplaatsen, zodat passagiers van taxi’s er minder last van zullen hebben.

Steun

De actie van de mariniers “werd door iedereen gesteund”, zeggen twee mariniers tegen het ANP. Iedereen stond erachter, ook de officieren.

Volgens kapitein Van Pelt is het plan ontstaan tijdens de gezamenlijke maaltijd van de mariniers in de kazerne. Officieren zijn niet betrokken bij het maken van de plannen en ze waren ook niet op het plein voor Rotterdam Centraal.

Volgens Van Pelt was de politie getipt over de plannen van de mariniers. “Daardoor is erger voorkomen”, zegt de kapitein. “Voor zover wij weten heeft geen handgemeen plaatsgevonden. Wel is van de groep een enorme dreiging naar de junkies uitgegaan.”

De politie stond met tien agenten te wachten op Rotterdam Centraal. Vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal stond ook de Mobiele Eenheid paraat.

Maar de mariniers komen er niet zomaar mee weg. “We weten wie het zijn”, zegt Van Pelt. “Ze komen nog wel aan de beurt. Het waren bijna allemaal jongens in opleiding, net begonnen.”

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer (met uitzondering van de VVD) hebben het geweld door de mariniers veroordeeld.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie:



Perron 0

Dominee Hans Visser heeft geschokt gereageerd op de rellen. Hij is vijf jaar geleden begonnen met het opvangen van drugsverslaafden in een keet bij Rotterdam Centraal. Sinds daarbij ook methadon wordt verstrekt, is het aantal verslaafden bij het station sterk gegroeid.

Voor dominee Visser zijn de rellen en de reactie op de rellen wel een belangrijke graadmeter.

“Het is een soort nachtmerrie. Blijkbaar is er weinig draagvlak voor het project, dat is heel teleurstellend”

(ds. Hans Visser, Leidsch Dagblad, 24-06-1992)

Hoe ging het verder?

Of de actie van de mariniers het ‘begin van het einde van perron 0’ was, is niet zeker, maar ze heeft het einde van de junkenopvang bij Rotterdam Centraal wel bespoedigd.

De taxichauffeurs laten na de actie van de mariniers nog een vliegtuigje over Rotterdam Centraal vliegen met de tekst ‘mariniers bedankt’. Een paar dagen later antwoord dominee Visser op dezelfde manier door een vliegtuigje met de tekst ‘junks zijn ook mensen’ rond te laten vliegen.

Van de achttien mariniers die zijn opgepakt voor ‘openlijke geweldpleging’, wordt niemand vervolgd. Door het vroege ingrijpen van de politie zijn er geen strafbare feiten gepleegd, zegt het Openbaar Ministerie. Ook de taxichauffeurs worden niet vervolgd.

Vijf dagen later laat wethouder Henderson weten dat er strenger wordt opgetreden tegen de junks en de drugsdealers. De Raad van State bepaalt dat Perron Nul wordt verplaatst, naar een plek dichter bij een politiepost.

Er komen hekken om het nieuwe Perron Nul. Maar die houden de overlast niet tegen. Twee jaar later besluit burgemeester Peper van Rotterdam dat de opvangplek wordt gesloten. Dat gebeurt op 13 december 1994.

Bronnen:

Reformatorisch Dagblad – Wilde actie marineirs tegen junk Rotterdam CS, 23 juni 1992

Telegraaf – Massale bijval voor actie mariniers, 24 juni 1992

Dagblad van het Noorden – Taxichauffeurs hielpen mariniers in Rotterdam, 24 juni 1992

RTV Rijnmond – Vergeten Verhalen – De mariniers en perron nul

RTV Rijnmond – 25 jaar later: Mariniers en de junks van Perron 0

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 01 oktober 2017

Verhaalnummer: 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *