ROTTERDAM – De politie is al urenlang verwikkeld in een veldslag met relschoppers nadat vanavond de huldiging van landskampioen Feyenoord uit de hand is gelopen. De politie heeft gericht geschoten op de relschoppers. Er zijn zeker vier gewonden, waarvan er één slecht aan toe is. Tientallen mensen zijn opgepakt. Hoe groot de schade is, is nog niet duidelijk.

Na het 2-2 gelijkspel deze middag tegen NAC verzamelden zich 150.000 tot 250.000 Feyenoord-supporters op de Coolsingel om daar de eerste titel in zes jaar te vieren. De sfeer was opperbest, tot na afloop van de balkonscène.

Op de Coolsingel raakte een groep van honderd hooligans slaags met de politie. Zeven agenten, die ingesloten werden, trokken hun wapens en losten waarschuwingsschoten. Toen dat niet hielp werd er ook gericht geschoten. Daarbij werd een man in zijn buik geraakt. Hij wordt nu geopereerd in het ziekenhuis.

Tegelijkertijd braken ook rellen uit in andere delen van het stadscentrum. De Mobiele Eenheid, die op de achtergrond werd gehouden om geen problemen uit te lokken, had alle moeite om de problemen de kop in te drukken.

Op het Hofplein werd een waterkanon ingezet tegen relschoppers. Op het Stadhuisplein werden agenten bekogeld met flessen, stenen en andere voorwerpen die voorhanden waren.

Op de Hoogstraat werd een dumpzaak geplunderd. Het personeel kon nog net voorkomen dat de relschoppers en met hakbijlen en messen vandoor gingen.

Plundertocht

Als een losgelaten horde trokken de relschoppers door het winkelgebied in het centrum van Rotterdam. Bij de Blokker, niet ver van de Koopgoot ging ook de winkelruit eraan, tot vreugde van de relschoppers.

Een meisje, die niets met de rellen te maken had, stond te huilen, schrijft een GPD-verslaggever. Twee andere meiden klampten iemand aan.

“Vertel ons alsjeblieft waar we de metro in kunnen. We willen hier weg. Dit is verschrikkelijk”

(Leidsch Dagblad, 26-04-1999)

Zo trok de groep over de Hoogstraat. Toen de vitrines van drogisterij Boots en de Aktie Sport te sterk bleken, was de pui van de McDonalds het volgende slachtoffer.

“Hier bij Fooks liepen ze gewoon met stapels broeken naar buiten”, zei een buurtbewoner die het allemaal zag gebeuren tegen een verslaggever van de GPD-kranten. “Jong, oud, jongens, meisjes, er liep van alles tussen.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Schaamte

Veel mensen zagen de rellen en plunderingen met lede ogen aan. “Ik kan wel janken”, zei portier Freek van een horeca-zaak op de Coolsingel tegen Trouw. “Dit zijn geen Feyenoord-supporters. Ik heb nog nooit zoveel flessen, stenen en teringzooi door de lucht zien vliegen. Wat mij betreft had de politie er meer mogen neerknallen.”

Een andere voorbijganger liet weten dat hij ‘zich kapotschaamt’.

“Weer hebben een paar het voor de grote groep verziekt. En wie krijgen er weer de schuld? Juist, de supporters. Dat zijn deze gasten zeker niet. Deze gasten zijn ziek. Zwaar ziek.”

(Leidsch Dagblad, 26-04-1999)

Toch was het niet voor het eerst dat het zo mis ging bij een huldiging van Feyenoord. Na het vorige landskampioenschap, in 1993, waren er ook al rellen na de huldiging, maar niet op deze schaal.

Reacties

Burgemeester Opstelten van Rotterdam noemde de rellen in de Volkskrant een ‘anti-climax’. Eerder had hij het nog over een ‘fantastisch volksfeest’.

Politiewoordvoerder Ger de Jong omschreef de gebeurtenissen ook ‘dieptreurig’. Hij kon nog niet zeggen of er te weinig Mobiele Eenheid op de been was voor het kampioensfeest. Dat wordt de komende dagen geëvalueerd.


Hoe ging het verder?

De rellen overschaduwden het landskampioenschap volledig. De politie was tot 02:00 uur ’s nachts bezig om de orde te herstellen. Toen waren bij 93 winkels en kantoren de ruiten ingegooid. Er waren 25 winkels geplunderd. De schade lag rond de 10 miljoen gulden.

Er kwam een groot onderzoek naar de rellen, door het Insituut Veiligheid en Crisismanagement, dat bijvoorbeeld ook onderzoek deed naar de standrellen in Hoek van Holland.

Uit dat onderzoek bleek dat er van de tachtig arrestanten er maar drie hoorde bij de harde kern van Feyenoord. Het overgrote gedeelte van de daders waren ‘gelegenheidheidshooligans’, die aangetrokken werden door het geweld. De meesten waren ook onder invloed van drank en/of drugs.

De politie had geen rekening gehouden met rellen op deze schaal. Agenten waren door de menigte verspreid en konden niet ingrijpen als het ergens mis dreigde te gaan.

De agent die een relschopper in zijn buik had geschoten werd uiteindelijk niet vervolgd. Maar het duurde bijna 2 jaar voordat daar duidelijkheid over kwam.

Het duurde uiteindelijk tot 2017 totdat er een nieuwe huldiging kwam in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb had gedreigd dat de huldiging niet door zou gaan als het onrustig in de stad zou zijn, direct na het binnenhalen van de landstitel.

Toen Feyenoord op 7 mei 2017 met 3-0 van Excelsior verloor, waren er toch weer rellen in de stad met tientallen arrestaties. Toch ging een week later (toen de titel alsnog werd binnengehaald) een huldiging door op maandagochtend, zonder enige wanklank.

Bronnen:

Leidense Courant – 26-04-1999 – Veldslag in Rotterdam

TROUW – 26-04-1999 – Rellen in Rotterdam

VOLKSKRANT – 26-04-1999 – Massale rellen bij kampioensfeest

NOS – 07-05-2017 – Hoe het misging op de Coolsingel in 1999 (en nu waarschijnlijk niet)

Reformatorisch Dagblad – 02-02-2001 – Agent niet vervolgd na geweerschoten

Auteur: Dave Datema

Verhaalnummer: 92

Gepubliceerd op: 24-04-1999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *