ROTTERDAM – In een sigarenwinkel aan het Brekelsveld in de nieuwbouwwijk Rotterdam-Zuidwijk zijn vannacht de twee slachtoffers gevonden van een – zo het zich nu laat aanzien – zeer gewelddadige roofmoord. Het slachtoffer is de weduwe Barbara van der Hoff-Heek, de eigenaresse van de winkel, en haar 8-jarige zoontje Marcel. Volgens de politie zijn de twee met veel geweld om het leven gebracht. 

De twee lichamen werden gevonden door een andere zoon van het slachtoffer. Hij was op zoek naar zijn moeder, die samen met haar vier kinderen in een woning boven de winkel woonde. Hij stapte naar buiten, waar hij werd gezien door een medewerker van een bewakingsbedrijf. 

De medewerker herkende de jongen en waarschuwde de politie. Agenten troffen onderaan de trap bij de woning een waar bloedbad aan. 

Geweld

Bij de trap naar de bovenwoning lag het lichaam van het ene slachtoffer. Bij de deur naar de winkel werd het lichaam van het jongetje gevonden. Uit de eerste onderzoeksgegevens blijkt dat bij de twee slachtoffers de schedels zijn ingeslagen. De vrouw is zeker dertien keer geslagen. Volgens de politie zou de jongen zelfs twintig keer zijn geslagen. 

Een winkelhulp die rond tien uur de zaak heeft verlaten zegt dat het slachtoffer geen plannen had om later op de avond nog weg te gaan. Ook werd er geen visite verwacht. Volgens de politie heeft de dader iets na één uur toegeslagen. Dat wordt gebaseerd op het feit dat de elektrische klok op de televisie in de woonkamer stilstond op 01:12 uur. De stekker was eruit getrokken en er zaten bloedsporen aan de stekker. 

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Roofmoord?

Volgens de politie ontbreken er spullen uit het huis van het slachtoffer. Zo mist de portemonnee van de vrouw en ook is er een asbak zoek. 

De politie houdt er sterk rekening mee dat het slachtoffer een inbreker heeft betrapt, tegen de muur is gedrukt en daarna is geslagen met het moordwapen. De 8-jarige Marcel zou wakker geworden zijn van het lawaai en naar beneden zijn gegaan. 

De dader is waarschijnlijk via de achterdeur het huis binnengekomen. Daar hing een touwtje uit de deur, waarmee het slot open ging. Er zijn geen braaksporen gevonden. 

De politie heeft een team van 35 rechercheurs op de zaak gezet. De verwachting is dat iemand wel iets gezien moet hebben, omdat de dader onder het bloed moet hebben gezeten. 


Hoe ging het verder?

Ondanks een enorme hoeveelheid tips (vooral over mensen die met bebloede kleding zijn gevonden) leidt dat niet tot een oplossing.

Er worden wel sporen gevonden. De asbak wordt zeventig meter van het huis gevonden. Enkele weken na de moord wordt in de Waalhaven de portemonnee gevonden. Daarin zitten 98 zilveren guldens, vier zilveren rijksdaalders en een biljet van tien gulden. 

Een jaar na de moord wordt voor het eerst de televisie ingezet om de zaak op te lossen. Tijdens een uitzending van Achter het Nieuws richt Jan Blaauw, dan rechercheur, zich rechtstreeks tot de kijker. Hij doet een oproep aan mensen om zich te melden als ze nieuws hebben. Er wordt een beloning uitgeloofd van vijfduizend gulden die leidt tot de aanhouding in deze zaak, een gigantisch bedrag voor deze tijd. 

Omdat de portemonnee in het water wordt gevonden, verlegt de politie de aandacht vooral naar de binnenvaart. Er worden duizenden folders verspreid, zelfs in Duitsland. In totaal worden 4500 tips nagetrokken en worden 27.000 mensen verhoord. Tot twee jaar na de moord zijn acht rechercheurs met de zaak bezig.

Er worden wel aanhoudingen verricht. Er belanden zelfs 19 mensen in de cel op verdenking van de moord op de weduwe en haar zoon. Ook werden veertien valse bekentenissen afgelegd.

Impact

De zaak rondom de dubbele moord staart inmiddels bekend als een van de meest geruchtmakende Rotterdamse moordzaken. 

Dat komt voor een deel doordat de zaak nooit is opgelost. De bekende Rotterdamse hoofdcommissaris Blaauw had nog geprobeerd de zaak later op te lossen, als een soort cold-case, maar kon niet voorkomen dat de zaak in 1981 verjaarde. 

Wat ook een rol speelde is dat een moord, zeker van deze gruwelijke aard, vrijwel nooit voorkwamen in de stad. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren er maar rond de 25 gevallen van moord/doodslag voorgekomen in Rotterdam. Slechts één zaak werd niet opgelost. 

Bronnen:

Het Parool – 09-02-1963 – Moeder en kind vermoord

Algemeen Handelsblad – 09-02-1963 – Weduwe en zoon vermoord

Het Vrije Volk – 09-02-1963 – Dubbele moord in Rotterdam

Het Vrije Volk – 11-02-1963 – Nachtwaker: Ik hoorde vrouw roepen

Rijnmond – Vergeten Verhalen – De onopgeloste moord van het Brekelsveld

Vogelvrijland – Touwtjes uit de Brievenbus

Femke Fataal (Jolande van der Graaf) – De Brekelsveld-moorden