Over de Dag van Toen

Beste bezoeker,

De Dag van Toen is ontstaan als een dagelijkse geschiedenisrubriek op Radio Rijnmond. Elke dag werd in het programma Rijnmond Nu, van presentator Ruud de Boer, teruggeblikt op de gebeurtenissen van die datum in het verleden.

Ondanks dat er hele leuke en interessante terugblikken zijn gemaakt, werd het toch allemaal iets teveel werk. Om die reden werd na drie jaar (2015) de rubriek stopgezet.

Maar met een enorme database aan historische momenten en een niet te stoppen enthousiasme om ‘iets met geschiedenis te doen’ is het moeilijk stilzitten. Zodoende ontstond het idee om een site te bouwen, met gebeurtenissen uit de regionale geschiedenis.

Die site staat nu voor je op het scherm. Aan de ene kant een overzicht met gebeurtenissen uit de Zuid-Hollandse geschiedenis en aan de andere kant een heel stel herschreven verhalen uit de regionale geschiedenis.

Dank

Ik geef toe… er is heel veel tijd in deze site gestoken. En er zit veel tijd van mij in dit project, maar ik heb het zeker niet in mijn eentje gedaan. Ik wil via deze weg collega’s en oud-collega’s als Maarten Timmer, Sjoerd Bootsma, Ingrid Smits, Allard Schellens, Marieke de Jong, Rob Vermeulen en Tessa Hofland bedanken voor het doorploeteren van teksten, om er iets fatsoenlijks van te maken. Dat is soms nog een hele klus. Ook dank ik Marcia Tap en Pascalle van Werkhoven voor hun tips en inspiratie.

De meeste dank gaat uit naar Aries van Meeteren. We hebben samen vaker aan geschiedenisprojecten gewerkt en elke keer ontpopt hij zich tot iemand die veel kennis, overzicht en kunde in huis heeft. Daarnaast staat hij altijd klaar om iets te doen. Zonder zijn hulp was dit project niet zover gekomen.

Toekomst

Hoeveel tijd gaat er nog in dit project zitten? Geen idee. Ik ben er in ieder geval nog lang niet klaar mee. Na de 50 verhalen van de Maand van de Geschiedenis komen er vast nog veel meer verhalen. De ideeënlijst is nog lang niet leeg.

Suggesties, opmerkingen of ideeën kunnen gestuurd worden naar redactie@dagvantoen.nl . Voor goede ideeën sta ik altijd open.

 

Dave Datema

 

(Foto: Simon Fousert – Kompas Sliedrecht)