ROTTERDAM – Het Holland Pop Festival kan al na de eerste dag een daverend succes genoemd worden. De organisatie rekende op 25.000 bezoekers. Maar op de eerste van de drie dagen, waren er al meer dan twee keer zoveel op het terrein. Door de relaxte sfeer en de gigantische opkomst kan het Rotterdamse festival met recht de Nederlandse tegenhanger van Woodstock noemen, het grootse festival vorig jaar in de Verenigde Staten.

Hoogtepunt van de eerste festivaldag was Jefferson Airplane. De Amerikaanse rockband sloot de eerste festivaldag af: van drie tot vier uur ’s nachts.

Jefferson Airplane, tijdens hun optreden op Holland Pop. Foto: Nationaal Archief/Anefo. Maker: Onbekend

Daarmee waren de Amerikaanse artiesten ruim drie uur later begonnen dan was gepland. Het kon het publiek nauwelijks iets schelen. Aan het einde van het optreden, het was toen al vier uur geweest en de volgende dag begon al bijna weer, riep het publiek nog steeds om meer.

Een ander opmerkelijke optredens op de eerste dag waren van  Santana, The Flock en Quintessence.

Softdrugs

De sfeer op het terrein was de hele dag uitmuntend. Dat kwam mede door het vele gebruik van softdrugs, dat door de politie oogluikend wordt toegestaan.

Toch zat niet iedereen aan de wiet. “De stuff is hier toch nauwelijks te betalen”, laat een Amsterdamse student weten in Het Vrije Volk. “Ik heb prijzen gehoord van zeven piek per gram. Kom nou zeg. Je zou bijna zeggen dat het hele bos omgeturnd is. Roken verboden, maar handel toegestaan.”

Een deel van het publiek meldde zich al een dag voor de opening bij de poorten van het Kralingse Bos om een plekje te kunnen bemachtigen bij het hoofdpodium. Donderdagavond lagen er al meer dan 4.000 mensen voor de ingang van het park. En het zijn niet alleen Nederlanders. In het publiek was ook Frans, Duits en Engels te horen.

Ook zou een deel van het publiek via illegale wijze het terrein opgekomen zijn. Hoeveel mensen nu hebben betaald voor een kaartje (á 40 gulden) is niet duidelijk.

Volgens het Vrije Volk ontdekte één steward wel tweehonderd mennsen die zonder kaartje over het hek geklommen waren. Andere hadden natte broekspijpen, omdat ze door de sloot het terrein waren binnengetreden.

Toch stond organisator Berry Visser breed te grijnzen op het festivalterrein. Het festival, dat deels uitmaakt van C70, het wederopbouwfestival, is een groot succes. En met de opkomst en de sfeer lijkt het haast wel de Nederlandse tegenhanger te worden van Woodstock, vorig jaar in de Verenigde Staten.

“Het is schitterend weer en we verwachten nu zeker 100.000 mensen”, liet Visser aan de Telegraaf weten.

Het weer werkte inderdaad bijzonder goed mee. Woensdag, toen de eerste mensen zich bij de ingang van het park meldden, was het nog grijs en regenachtig, maar vandaag was het heel de dag stralend weer.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Noodhospitaal

Op het terrein was een speciaal ‘noodhospitaal’ ingericht, met bedden van het Dijkzigtziekenhuis en Deltaziekenhuis. De artsen hadden het bijzonder rustig en volgens Het Vrije Volk lag er slechts één patiënt bij te komen. Iets teveel drugs gebruikt, zeiden de artsen. Een veel meer gehoorde klacht was hoofdpijn, maar dat kwam vooral door te weinig drinken.

Drinken was er genoeg, dankzij hoofdsponsor Coca Cola. Op de eerste dag zijn er 65.000 blikjes Coca Cola doorheen gegaan. Omdat er nu al een tekort dreigde te ontstaan, heeft Coca Cola vanuit Engeland nog eens 100.000 blikjes laten aanrukken.

Het bedrijf sponsort het festival met zo’n 50.000 gulden. Een andere belangrijke sponsor is de overheid.

Een van de suppoosten bij het Holland Pop Festival, met een papieren hoed, tegen de warmte. Foto: Nationaal Archief. Maker: onbekend

En de gewone Rotterdammer? Die haalt zijn schouders op over alles wat er op het festivalterrein gebeurt. “Het barst van de hippies in Kralingen”, laat een taxichauffeur weten in de Telegraaf.

“Rotterdam is een werkende stad, jongen, we hebben voor dat soort dingen geen tijd. Maar als we iets organseren, doen we het goed.”

(Taxichauffeur, Telegraaf, 27-06-1970)

Programma morgen en overmorgen

Ook voor morgen staan er weer wat grote namen op het programma zoals The Byrds en Al Stewart. Zondag volgen nog Soft Machine en Pink Floyd als absolute publiekstrekker.

Als bijprogramma’s zijn geregeld de drive in shows van de KRO, Lex Harding, Dick de Graaf en Mojo.


Hoe ging het verder?

Het Holland Pop festival heeft inmiddels mythische vormen gekregen. Hoeveel mensen er nu uiteindelijk waren is niet helemaal duidelijk, maar het lijken er rond dan 100.000 te zijn.

Toch was het een financieel fiasco. Een zeer groot gedeelte (ongeveer de helft) van het publiek slaagde erin om binnen te komen zonder te betalen. Daardoor had de organisatie een tekort van 700.000 tot 800.000 gulden. Het leverde dan ook een faillissement op.

Een jaar na het festival ging de film ‘Stamping Ground’ in première, over het festival.

https://www.youtube.com/watch?v=h_87cw-P9No

In het Kralingse Bos staat sinds 2013 een monument ter herinnering aan het festival.