VLAARDINGEN – De jongen die afgelopen vrijdagavond zonder enige aanleiding werd mishandeld op het treinstation Vlaardingen-Oost is vandaag aan zijn verwondingen overleden. Hij had inwendig hoofdletsel opgelopen. De operatie in het Dijkzigtziekenhuis heeft geen verschil kunnen maken. Dat heeft de vader van slachtoffer Daniel van Cotthem (17) gezegd in een verklaring.

“Vrijdag vertelde Daniel mij dat hij zijn vriendin zoals gebruikelijk even naar Gorinchem zou brengen met de trein”, verklaarde de vader. “Dat deed hij na ieder bezoek van Loes aan Vlaardingen. Omdat hij haar wilde beschermen tegen het toenemende geweld bij de spoorwegen. Dat hij nu zelf slachtoffer zou worden hadden we nooit kunnen bedenken.”

Op het station Vlaardingen-Oost werd op het perron ingesloten door meerdere dronken jongeren. Daarbij heeft hij een harde klap tegen zijn hoofd gekregen van een van hen. Daniel ging ’s avonds alsnog naar huis en ging slapen. Maar de volgende morgen werd hij niet meer wakker.

“Om je zoon zo verkrampt en buiten bewustzijn in zijn bed te vinden is verschrikkelijk”

Vader van Daniel van Cotthem, Radio Rijnmond, 10-01-2000

In de loop van de avond zijn vier verdachten aangehouden, uit Rotterdam, Maassluis en Rozenburg. Of daar ook degene bij zit die de klap heeft uitgedeeld is niet bekend.

Archiefmateriaal van Rijnmond over de omgekomen Daniel van Cotthem

‘Modelleerling’

Daniel van Cotthem volgde een studie journalistiek in Utrecht. De afgelopen vijf jaar zat hij op de havo bij de Groen van Prinstererschool in Vlaardingen. Veel leraren kennen het slachtoffer. “Het nieuws komt dan ook keihard aan”, zegt sectordirecteur Kwakkelstein tegen Radio Rijnmond. “Daniel was een modelleerling. Een prettige en een evenwichtige jongen.”

“Iedereen is geschokt”, laat een leerlinge weten. “Iedereen heeft het er ook over. Het is gewoon heel erg.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Hoekse Lijn

Het is niet het eerste geweldsincident op de Hoekse Lijn, het spoor tussen Rotterdam en Hoek van Holland. Een jaar geleden voerde NS-personeel nog actie tegen het toegenomen geweld op de stations.

Na de dood van Daniel is de discussie over veiligheid op het spoor opnieuw opgelaaid. “Die discussie is terecht”, liet Fred van Beek, divisiehoofd van de Spoorwegpolitie weten aan Radio Rijnmond. “Maar je kan de veiligheid rond stations, het treingebeuren en de maatschappij niet bij één partij neerleggen. Ik denk dat er ook gekeken moet worden naar de ouders. Ze moeten zich meer over het lot bekommeren van hun kroost en ze niet zomaar laten stappen, midden in de nacht thuiskomen en rondlopen in dure kleding zonder dat ze daar het geld voor hebben. Bij hen ligt eigenlijk de voornaamste taak.”

Opnieuw zinloos geweld

Het is al het tweede geval van zinloos geweld in Zuid-Holland in ongeveer een jaar tijd. Morgen is het precies een jaar geleden dat in Gorinchem twee jonge meiden werden doodgeschoten door een man, die meerdere kogels afschoot op de ingang van discotheek Bacchus.

Lees verder: Discoheek Bacchus beschoten in Gorinchem; zeker één dode

De stille tocht in Gorinchem, waar zo’n 25.000 mensen bij meeliepen, moest als statement afgeven ‘dit nooit meer’. Minder dan een jaar later is het volgende slachtoffer bekend.

In Vlaardingen zijn plannen om opnieuw een stille tocht te houden, mogelijk morgenavond al.


Hoe ging het verder?

Er kwamen twee stille tochten. Op de maandag, een dag na het overlijden van Daniel, liepen er vijftienhonderd mensen mee. Later die week volgde een stille tocht met twintigduizend deelnemers.

De vier verdachten die zijn opgepakt stonden in april voor de rechter. Hoofdverdachte Mike (24) verklaarde dat ze behoorlijk gedronken hadden en de aanleiding voor de klap een ruzie was over een fles wodka-cola, die op de trap naar het perron stond.

De drie andere verdachten, daar zat ook de vriendin van Mike bij, kregen straffen tot 3,5 jaar cel.

Mike stond bekend als iemand die vaker problemen had veroorzaakt en ‘losse handjes’ had. Hij krijgt vijf jaar cel en tbs. In hoger beroep wordt die straf teruggebracht naar vier jaar en tbs. Of hij nog steeds onder behandeling is, is niet bekend.

Bronnen:

Radio Rijnmond – 10-01-2000 – Rijnmond Nu

Vergeten Verhalen – 2015 – Daniel van Cotthem, Vlaardings symbool voor zinloos geweld

NRC Handelsblad – 07-04-2000 – Daniel van Cotthem kreeg klap om ‘stomme fles’ wodka

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 08-01-2020

Verhaalnummer: 138