ROTTERDAM-WEST – De actie duurde maar een uur, maar het was een duidelijk signaal dat de mensen in Spangen wilden afgeven. Ze waren de drugsoverlast zat en waren bereid om zelf maatregelen te nemen. Belangrijke wegen naar Rotterdam-West werden afgesloten om zo de drugstoeristen tegen te houden. De spanning liep zo hoog op, dat de organisatie na een uur de stekker eruit trok.

“Steeds meer mensen en zelf kinderen liepen de straat op in de richting van de drugstoeristen. Dat werd te gevaarlijk”, liet actieleidster Annie Verdoold weten aan Het Parool.

De actie is het gevolg van jarenlange verloedering, drugsproblematiek en een lakse overheid, zo laten de actievoerders weten. Nadat vorig jaar bij Rotterdam Centraal Perron 0 werd gesloten, zijn de drugsgebruikers aldaar over een groter deel van de stad verspreid. Ook de verplaatsing van de prostitutiezone naar de Keileweg, niet ver weg van Spangen, speelt mee.

In sommige straten, zoals in Rotterdam-West, staan één of meerdere drugspanden, waar gebruikers, dealers of soms beide verblijven. Het is een magneet voor mensen uit Frankrijk, België en Duitsland om daar hun drugs te halen.

Volgens Verdoold zijn de problemen het grootst in de wijken waar geen stadsvernieuwing heeft plaatsgevonden. “De dreiging om het recht met honkbalknuppels in eigen hand te nemen, hangt permanent in de lucht”, zegt ze tegen De Volkskrant.

Pamfletten

Aan de actie deden vanavond tweehonderd tot driehonderd mensen mee. Het doel was om de Spangensekade te blokkeren en pamfletten uit te delen in het Frans, Duits, Nederlands en Engels. Op die pamfletten stonden teksten als ‘kom nooit meer terug. Wanneer je niet wilt meewerken, zijn de gevolgen voor jezelf’.

Maar zoals het gepland was, zo liep het niet. Ondanks alle pogingen van Verdoold om de groep tot kalmte te manen, was er duidelijk een opgefokte stemming. Toen de eerste Franse kentekenplaat zichtbaar was, stormde een groep jongeren op de wagen af. De bestuurder gaf vervolgens gas, omzeilde de mensen, en reed de wijk Spangen in.

Bij de volgende auto’s laten de bewoners zich niet zo makkelijk om de tuin leiden. Zodra de auto in de buurt komt, wordt de wagen (met Frans of Duitse kentekenplaten) omsingeld.

“De politie en de leden van de bewonersvereniging duwen de mensen terug. Sommige bewoners houden stenen achter hun rug, maar niemand gooit. Een escalatie lijkt uit te blijven”

(Volkskrant, 29-07-1995)

In totaal worden er zeven auto’s tegengehouden op de eerste actieavond. Daarna trekt de organisatie er zelf de stekker uit. Er zijn veel mensen van buiten de wijk op de actie afgekomen. Daar zitten, volgens de organisatie, mensen met extreem-rechtse sympathiën bij. Ook het Rotterdamse CP’86-lid Martijn Freling liep rond in de buurt.

De politie noemde het ‘heel verstanding’ dat er een einde werd gemaakt aan de actie. Agenten keken vanaf een afstandje toe en kwamen alleen in beweging als het echt dreigde mis te gaan. “Het geheel is rustig verlopen”, laat de coördinator van de politie weten aan Het Parool. “Met de leiders van de actie waren goede afspraken gemaakt, dat geen geweld zou worden gebruikt. Daar hebben ze zich aan gehouden.” Drie jongeren zijn aangehouden, omdat ze een honkbalknuppel bij zich hadden.

Verdoold was, ondanks dat de actie vroegtijdig werd afgesloten, tevreden. “Het mooie was, dat niet, zoals gewoonlijk, vooral mensen van beneden de dertig op de been waren”, liet ze aan Het Parool weten. “mar ook veel ouderen. Bovendien deden niet alleen Nederlanders, maar ook Turken, Marokkanen, Antillianen en Kaapverdianen mee.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Operatie Victor

Het is niet zo dat de politie volledig stil zit rond de drugsproblematiek. Vorige week begon ‘Operatie Victor’. Drugshandelaren, gebruikers en drugstoeristen worden sneller opgepakt. Vorige week zijn al 81 drugsrunners opgepakt, vooral uit Frankrijk.

Of de actie van de Spangenaren een vervolg krijgt is nog niet duidelijk.


Hoe ging het verder?

De Spangenaren kwamen verder nog in actie, in de nachtelijke uren. Zonder het wakend oog van de politie werden kentekenplaten van drugstoeristen afhandig gemaakt, vaak nog met de Fransen, Belgen of Duitsers in de auto.

Die kentekenplaten werden vervolgens op de trappen van het stadhuis aan de Coolsingel gedumpt.

Ook vanuit de kant van de gemeente is er plots meer mogelijk. Drugspanden worden gesloten. En na operatie Victor (641 aanhoudingen) volgde operatie Alijda. Daarbij werden de pijlen vooral gericht op pandjesbazen en illegale onderhuur. Drugsdealers worden kaalgeplukt. Dat levert de eerste twee jaar zo’n zeven miljoen gulden op.

Initiatiefnemer van de actie, Annie Verdoold, werd in 1996 uitgeroepen tot ‘Rotterdammer van het jaar’.

Bronnen:

De Volkskrant – 29-07-1995 – Spangen bekogelt Franse auto’s nog niet met stenen

Het Parool – 29-07-1995 – Bewonersactie Spangen duurt maar een uurtje

Trouw – 29-07-1995 – Honderd man achtervolgen auto van Franse drugstoerist

RTV Rijnmond – Canon van Vergeten Verhalen – De Blokkade van Spangen