ROTTERDAM – In het centrum van Rotterdam is het derde filliaal van warenhuisketen Bijenkorf geopend. Gisteravond waren de genodigden welkom en vanmiddag mochten ook de andere klanten voor het eerst een kijkje nemen. De nieuwe Bijenkorf is het grootste warenhuis van Nederland.

De Schiedamsesingel stond bomvol met mensen, toen iets na half drie de deuren van het majestueuze pand geopend werden. Het was zo druk dat mensen in groepen van vijftig naar binnen gelaten werden. De straat was urenlang afgesloten voor het normale verkeer.

“Naar schatting zijn gistermiddag tusschen halfdrie en zes uur ongeveer 30.000 bezoekers De Bijenkorf in- en uitgegaan.”

(Rotterdamsch Nieuwsblad – 17-10-1930)
Advertentie Bijenkorf – 15-10-1930

Wonder der Techniek

Het pand wordt nu al een wonder van de moderne techniek genoemd. Het meest opvallende hoogstandje zijn de roltrappen die de verdiepingen met elkaar verbinden.

“Men stond daar in qeue alsof het kermis was en men naar het topje van een rodelbaan werd vervoerd. Menigeen zal het wel gespeten hebben, dat er geen glijbaantje was om gezellig naar beneden terug te keeren. Maar zóó modern is De Bijenkorf nog niet.”

(Rotterdamsch Nieuwsblad, 17-10-1930)
* Prentenkaart Bijenkorf (1930), Stadsarchief Rotterdam

Ook het dakterras kent de meest innovatieve snufjes uit onze tijd. In enkele minuten kan de gesloten lunchroom worden omgebouwd door een dakterras, door speciale beweegbare dakdelen.

“Een druk op de knop der electrische geleiding en het dak schuift weg; op iederen stand kan het worden stilgezet; alle moeilijkheden en mogelijkheden zijn voorzien”

(Het Vaderland, 15-10-1930)

Zelfs na de sluiting van het warenhuis bleef het druk. Tal van mensen verdrongen zich rond de etalages om een glimp van de tentoongestelde spullen op te vangen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Opening

Het pand, dat ontworpen is door architect Willem Dudok, was woensdagavond al geopend voor een select gezelschap. Onder de vijfhonderd aanwezigen waren onder andere burgemeester Droogleever-Fortuyn en de rest van het stadsbestuur. Ook waren er enkele leden van de Tweede Kamer.

De Bijenkorf is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Het bedrijf begon in Amsterdam in 1870 als familiebedrijf van ondernemer Simon Goudsmit. In 1889 nam zijn neef Arthur Goudsmit de zaak over.

In 1894 had de Bijenkorf een oppervlakte van zestig vierkante meter. Met het Rotterdamse warenhuis erbij gerekend is dat nu gegroeid tot 84.000 m². De totale som aan salarissen steeg van fl. 5.000 per jaar (1889) tot ongeveer vier-en-een-half miljoen volgend jaar.


Stad van licht, de vergeten Bijenkorf van Dudok – Peter Veenendaal

Hoe ging het verder?

De Bijenkorf raakt tien jaar later, bij het bombardement van Rotterdam, grotendeels beschadigd.

De Bijenkorf in Rotterdam, voor en na het bombardement. Foto: Gemeentewerken Rotterdam, Fotocollectie Elsevier, Pubic Domain

Het gebouw gaat wel weer open. In 1957 wordt de nieuwe Bijenkorf geopend aan de Coolsingel, op een andere locatie dus. De oude Bijenkorf lag op de kruising van Coolsingel met de Schiedamse Singel, dat is iets ten noorden van het huidige Churchillplein. Je keek als je op de het Hofplein stond en langs het Stadhuis keek, helemaal op het einde zo tegen het Warenhuis aan.

Opening nieuwe Bijenkorf in 1957:


Bronnen:

Rotterdamsch Dagblad – 17-10-1930 – Opening Bijenkorf

Het Vaderland – 15-10-1930 – Bijenkorf

Nieuwe Apeldoornsche Courant – 14-10-1930 – De Rotterdamsche Bijenkorf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *