ROTTERDAM – De televisie- en radio-actie ‘Schip Ahoy’ voor het nieuwe hospitaalschip van het Rode Kruis lijkt een groot succes te zijn. Op dit moment, om tien over half één, is het benodigde bedrag van vijf miljoen euro binnen. In de loop van de nacht zal het geldbedrag nog verder stijgen, is de verwachting.

In de nog niet officieel geopende Ahoy’-hal in Rotterdam-Zuid was het al de hele avond een positieve drukte van jewelste. Aan een stuk door (en uit het hele land) kwamen de giften binnen via telefoon, maar ook via telegram.

Centraal in de actie staat het nieuwe hospitaalschip Henry Dunant. Het oude hospitaalschip van het Rode Kruis is sterk aan vervanging toe zijn. Het schip wordt gebruikt om vakanties mogelijk te maken aan mensen die door ziekte of een handicap nauwelijks het bed uit kunnen komen.

Artiesten

De avond wordt live uitgezonden op televisie en op de radio. De presentator is Henk van Stipriaan, bekend van de Van Harte-acties.

Tal van bekende artiesten geven optredens, zoals de vijftienjarige Heintje, die zijn gage van achthonderd gulden aan het goede doel gaf.

De zangeres zonder naam treedt op vanaf het oude hospitaalschip, in Maasbracht. Daarbij vloeien de tranen rijkelijk. “Dit is de mooiste dag van mijn leven”, zegt een 68-jarige vrouw in Het Parool.

De Zangeres zonder Naam heeft al haar fans opgeroepen, die een plaatje van haar gekocht heeft om een kwartje over te maken aan het Rode Kruis. De zangeres heeft de afgelopen jaren zeker zeven miljoen platen verkocht.

* Zangeres zonder naam. Fotograaf: Joost Evers, Nationaal Archief/Anefo

Gert en Hermien Timmerman zijn per vliegtuig van Eelde naar Zestienhoven gevlogen. Alle vrije stoelen in het Caravelle-toestel (enkele tientallen) zijn verkocht voor 250 gulden per stuk. Dan was er wel spraken van een retour-ticket.

Ook zitten er tal van bekende Nederlanders aan de telefoon, die er vaak een eigen show van maken, zoals Rijk de Gooyer, Tom Manders, Kees Schilderoort en Dorus (compleet in zijn herkenbare outfit). In totaal zijn er driehonderd telefonisten.

De meest opvallende gasten van de avond zijn Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven. Het tweetal vermaakte zich zeer tijdens de vele optredens. De prinses is al jarenlang vrijwilligster voor het Rode Kruis.

Hartbrekend

De avond kent een reeks aan opvallende, en vaak ook hartbrekende, verhalen van donateurs. Een bejaarde vrouw bood haar complete spaarbankboekje aan van 35.000 gulden.

Opvallende acties zijn er ook. Een man uit Veghel heeft blikken achter zijn fiets gebonden en rijdt daarmee rondjes door het dorp. Als hij genoeg aandacht van dorpsgenoten heeft gekregen, vraagt hij hen om de portemonnee te trekken voor het goede doel. Dat heeft vanavond al zesduizend gulden opgeleverd.

Ook grote bedrijven, instellingen, verenigingen en middenstanders trekken ruimschoots de portemonnee. Ook waren er tal van huis-aan-huis-collectes.

Niet alles liep perfect

Aan de actie ging een wekenlange voorbereiding aan vooraf. In ons land zijn vanavond nog negenduizend banken open, zodat er de mogelijkheid is om na sluitingstijd ook nog geld over te maken. Verder zijn er 850 technici bij het programma betrokken.

De voorbereidingen zijn niet voor niets geweest. PTT-mannen die stand-by stonden hebben ingegrepen omdat een deel van de telefoons uitviel door een technische storing.

Een anonieme beller meldde dat er een bom was verstopt in de hal. De politie in Den Haag laat weten dat er mogelijk oplichters rondlopen, die zich voordoen als collectant van het Rode Kruis.

Ook worden er valse giften gedaan. Bij hoge bedragen wordt direct het telefoonnummer gevraagd, zodat teruggebeld kan worden, om de gift te verifiëren. Op die manier zijn meerdere oplichters tegen de lamp gelopen.

Open het Dorp

Onder de makers van het programma is grote vreugde over het resultaat, maar tegelijkertijd ook opluchting. “Vanmorgen liep ik nog om half zes op de Rotterdamse Lijnbaan”, zegt regisseur Fred Oster in Het Parool.

“Ik dacht ‘als dat maar goed gaat’. De angst om af te gaan bekruipt je toch van tijd tot tijd, ook al heb je nog zoveel acties zien slagen.”

(Fred Oster, Parool, 15-10-1970)

De actie wordt nu al de Rotterdamse versie van ‘Open het Dorp’ genoemd. Dat programma, acht jaar geleden, was destijds baanbrekend voor Nederland. In 23 uur werd meer dan 12 miljoen gulden opgehaald. Het programma gaf presentatrice Mies Bouwman een sterrenstatus.

Het geldbedrag mag weliswaar nog niet zo hoog liggen, maar de ‘Rotterdamse Open het Dorp’ was in ieder geval wel een groot succes.


Hoe ging het verder:

Aan het einde van de uitzending, diep in de nacht, eindigde de teller rond de 7,3 miljoen gulden. De verwachting is dat de 8 miljoen ook nog wel gehaald wordt.

Het schip Henry Dunant werd op 24 februari 1973 gedoopt door Prinses Margriet.

Foto: Rode Kruis
* Eerste tocht nieuwe Rode Kruisschip “Henry Dunant”

De actie Schip Ahoy was omgerekend zeker niet de meest succesvolle televisieactie van Nederland. Twee jaar later wordt er met de actie Kom over de Brug II meer dan vijftig miljoen gulden opgehaald voor ontwikkelingswerk in de Derde Wereld. In 1974 levert een actie voor de behandeling van kinderen met kanker meer dan zeventig miljoen gulden op. Daarmee waren de acties financieel gezien ook veel succesvoller dan Open het Dorp.

Absolute koploper is de actie na de tsunami in Azie in 2004. Die leverde meer dan tweehonderd miljoen euro op.

Bronnen:

Algemeen Dagblad – 15-10-1970

De Volkskrant – 15-10-1970 – Schip Ahoy succesvol verlopen

Trouw – 15-10-1970 – Ruim 5 miljoen voor nieuw Rode Kruisschip

Het Parool – 15-10-1970 – Ahoyhal leek op De Kuip

Het Vrije Volk – 15-10-1970 – Een mini-Open-het-Dorp

NRC Handelsblad – 15-10-1970 – Ruim 7 miljoen voor actie Schip Ahoy

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 13-10-2020

Verhaalnummer: 155

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *