ALKMAAR – De kersverse AZ’67-speler Willem van Hanegem heeft zich de woede op de hals gehaald van een groot deel van de politieagenten in Nederland. De middenvelder maakte na afloop van de wedstrijd Sparta – AZ’67 (1-1) de opmerking ‘ik had de conditie van een wijkagent’. Een Rotterdamse wijkagent voelt zich zo aangevallen door de opmerking, dat hij de oud-Feyenoorder heeft uitgedaagd voor een hardloopwedstrijd.

De opmerking schoot de Rotterdamse gemeentepolitie duidelijk in het verkeerde keelgat. Agenten hebben ‘De Kromme’ nu uitgedaagd tot een duurloop van tien kilometer.

Namens de politie zal de Rotterdamse agent Goedgebuur de honneurs waarnemen. Een adjudant van het politiesportbureau vroeg hem of hij het aandurfde om Van Hanegem uit te dagen voor een lange afstandloop door het Kralingse Bos voor de draaiende camera’s van de TROS. Goedgebuur zei direct ja.

Willem van Hanegem heeft sportief gereageerd op de Rotterdamse uitdaging. “Ik heb nu nog wat zaken in Alkmaar te regelen”, liet hij weten in de Telegraaf. “Maar laat de agenten maar gaan trainen in het Kralingse Bos. Ik laat zeker horen wanneer de tien kilometerrace gelopen kan worden.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



Debuut

De opmerking van Van Hanegem kwam na een bewogen debuut van de AZ-nieuweling in de uitwedstrijd tegen Sparta. De wedstrijd op een uitverkocht Kasteel (24.000 toeschouwers) eindigde in 1-1.

Van Hanegem, die deze zomer onverwacht vertrok bij Feyenoord, stond in Rotterdam-Spangen nadrukkelijk in de spotlights, maar kon niet in positieve zin zijn stempel op de wedstrijd drukken. “M’n conditie was niet beter dan die van een wijkagent”, was het excuus van Van Hanegem na afloop van de wedstrijd.

“Wat wil je? Ik heb de laatste weken maar een paar keer kunnen trainen bij een amateurvereniging. Er tussendoor probeerde ik het op m’n eentje en dat was allemaal niet bevorderlijk voor m’n spelpeil.”

(Willem van Hanegem, Het Vrije Volk, 23-08-1976)

Van Hanegem was in zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe werkgever wel nadrukkelijk aanwezig, maar hij viel vooral op door zijn forse overtredingen. Het was een klein wonder dat hij na charges op de doorgebroken Henny Michielsen nog op het veld mocht blijven staan. Ook de overtredingen op Adri van Staveren en Terry Lees waren stevig.

Toch verdween Van Hanegem alleen met ‘geel’ in het boekje van de scheidsrechter. Die kaart kan hem overigens nog wel een schorsing opleveren van meerdere wedstrijden, omdat Van Hanegem nog een voorwaardelijke schorsing had openstaan uit zijn Feyenoord-tijd. Dat zou kunnen betekenen dat Van Hanegem twee tot vier wedstrijden aan de kan blijft zitten.

Willem van Hanegem
Willem van Hanegem in zijn Hitachi-shirt. Foto: Rob Croes, Nationaal Archief/Anefo

Hoe ging het verder?

De duurloop komt er uiteindelijk nooit. Aanvankelijk reageert Van Hanegem nog vrij positief op de Rotterdamse uitdaging, maar na een paar dagen blijft daar weinig van over. In een column in het Parool zegt Van Hanegem een paar dagen later

“Politieagenten uit Hendrik Ido Ambacht, mijn vroegere woonplaats, waar ik nog altijd mijn partijtje tennis speel, hebben me ervoor gewaarschuwd dat de Rotterdamse wijkagent die me heeft uitgedaagd voor ene 10 km loop in het Kralingse Bos helemaal geen wijkagent is. Ten eerste is hij geen agent, maar brigadier. Ten tweede heeft hij helemaal geen wijk”

(Willem van Hanegem, Parool, 28-08-1976)

Volgens Van Hanegem is de man een sportinstructeur en heeft hij sowieso een ‘steengoede conditie’. Volgens de middenvelder ‘wil de wijkagent hem wat flikken’.

Daarna blijft het meer dan een maand stil. Als het NRC Handelsblad er in oktober naar de uitdaging vraagt, komt er wel antwoord. AZ heeft een stokje gestoken voor de duurloop. Men was bang voor een afgang voor hun pas gecontracteerde topspeler voor de draaiende televisiecamera’s.

Er was nog gesproken over een nieuwe afspraak: een duurloop van geen tien, maar van twee kilometer. Daarbij zouden de twee lopers tegelijkertijd vertrekken en ook tegelijkertijd over de finishlijn komen, waar de cameraploeg staat te wachten.

Vanuit het politiekorps wordt het voorstel een ‘schertsvertoning’ genoemd. Daarop is het tegenvoorstel afgewezen. Daarna heeft AZ de stekker uit de hele uitdaging getrokken.

Toch is ‘de conditie van een wijkagent’ iets wat je af en toe nog wel eens hoort op en om de voetbalvelden.

Van Hanegem speelde uiteindelijk drie seizoenen bij AZ’67. Hij speelde 80 wedstrijden en scoorde 13 doelpunten. Hij won ook de KNVB-beker met de Alkmaarders. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten, speelde nog twee jaar bij FC Utrecht, om vervolgens zijn carrière af te sluiten bij Feyenoord.

Bronnen:

NRC Handelsblad – 23-08-1976 – Wim van Hanegem maakt bewogen debuut bij AZ

Trouw – 23-08-1976 – Gele kaart in wedstrijd tegen Sparta gaat nieuwe AZ-vedette aantal duels kosten

Het Vrije Volk – 23-08-1976 – Wijkagent

Het Parool – 24-08-1976 – Willem

De Volkskrant – 24-08-1976 – Conditietest Van Hanegem en politieman

De Telegraaf – 24-08-1976 – Wijkagenten nodigen ‘De Kromme’ uit voor test

Het Parool – 28-08-1976 – Wijkagent wil met ‘flikken’

NRC Handelsblad – 04-10-1976 – Afgelast

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 23-08-2020

Verhaalnummer: 225

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *