Terwijl de meeste mensen in de laatste maand van het jaar terugblikken op 2018, doet Dag van Toen daar niet aan mee. Deze site blikt al het hele jaar terug, toch? Daarom blikken we vooruit op alle memorabele historische data die volgend jaar zich afspelen in Rotterdam.

11 januari 1999 (20 jaar geleden): Op 11 januari 1999 werd bekend dat Ivo Opstelten burgemeester zou worden van Rotterdam. Hij zwaaide toen nog de scepter in Utrecht. De VVD-man wordt gezien als een ‘man van het volk’, na de ‘intellectueel’ Bram Peper.

11 februari 1969 (50 jaar geleden): In Utrecht begint het megaproces tegen Hans van Zon, die verdacht wordt van meerdere moorden. De moord op de Rotterdamse Elly Hagers is volgens de rechter niet bewezen. De rechtszaak verloopt niet echt soepel. De verdachte wordt meerdere keren uit de zaal gezet.

 

17 februari 1989 (30 jaar geleden): Een megaklus. De tweede Van Brienenoordbrug wordt op z’n plek gevaren. Met passen en meten krijgen de mensen de brug op z’n plek, van Zwijndrecht naar Rotterdam. Vele duizenden mensen staan toe te kijken hoe de brug langs de Botlekbrug, Spijkenisserbrug en de Koningshavenbrug wordt gevaren.

05 maart 1979 (40 jaar geleden): Uit protest tegen de komst van een megabordeel bij het Poortgebouw in Rotterdam-Zuid besluiten boze bewoners van Feijenoord om het PvdA-kantoor te bezetten. Die partij had op dat moment de absolute meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad. Het bezetten van het kantoor levert niets op, maar als blijkt dat de plannen ervoor zorgen dat de bouw van nieuwe woningen in gevaar brengt, gaat de komst van het Eroscentrum alsnog niet door.

Er is al een uitgebreide terugblik op de bezettingsactie op de website van Dag van Toen:

Bezetting van het partijkantoor van de PvdA in Rotterdam uit protest tegen de vestiging van een eroscentrum in het Poortgebouw. Foto: Koen Suyk, Nationaal Archief/Anefo

05 april 1994 (25 jaar geleden): Een bizar gezicht op de Coolsingel. Vele honderden illegalen verzamelen zich bij het politiebureau omdat ze denken dat ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, als ze duizend gulden betalen. Het is een sprookje, krijgen ze van de politie te horen, maar ze komen keer op keer terug.

08 april 1989 (30 jaar geleden): Frank Sinatra treedt op in Ahoy. De hal is stijf uitverkocht en de kaartjes kosten honderden guldens. De top van Nederland zit aan de tafeltjes, dichtbij het podium.

25 april 1999 (20 jaar geleden): Feyenoord wordt landskampioen, maar het feestje na afloop blijft nog het meest hangen. De Coolsingel wordt geplunderd door hooligans.

https://youtu.be/C8UEcLa6ABw?t=30

18 mei 1959 (60 jaar geleden): Een stuk gemoedelijker ging het bij het landskampioenschap van Sparta. Onder leiding van de legendarische trainer Dennis Neville zijn de Rotterdammers de beste ploeg van Nederland. Het landskampioenschap wordt binnengehaald na een 4-0 overwinning op DWS in het Olympisch Stadion. Sparta is de eerste club die het feest viert op de Coolsingel.

22 augustus 2009 (10 jaar geleden): Het is erg onrustig na een feest in Hoek van Holland, die beter bekend zullen zijn onder de naam ‘strandrellen’. Meerdere agenten worden in het nauw gedreven door jongeren. Als agenten gedwongen zijn om hun dienstpistolen te gebruiken, wordt een 19-jarige Rotterdammer dodelijk geraakt.

13 september 1969 (50 jaar geleden): Ze kijken vreemd op bij Vliegveld Zestienhoven, als een man met zelfgemaakt toestel met een DAF-motortje aan komt vliegen en landt op het vliegveld. Het toestel was in elkaar gezet door de broers Dijkman. Die hadden de bevriende sportvlieger Jac van Ham gevraagd om het toestel uit te testen, vanaf een strand. Dat gaat zo goed, dat de piloot besluit om door te vliegen naar Zestienhoven, waar het landt. Daarna wordt het toestel aan de ketting gelegd.

24 september 1994 (25 jaar geleden): Regilio Tuur wordt wereldkampioen boksen. In een uitverkocht Ahoy pakt hij de wereldtitel van de WBO, een van de vier grote boksbonden. Hij verslaat de Amerikaan Eugen Speed op punten.

24 september 1999 (20 jaar geleden): Radio Rijnmond meldt dat er sprake is van grootschalige fraude met bonnetjes op het stadhuis. Ook de wethouders en de vorige burgemeester Peper zouden zich daar schuldig aan gemaakt hebben. De bonnetjesaffaire is geboren. Meerdere personeelsleden worden geschorst. Later blijkt dat er inderdaad wat aan de hand is, maar dat het een stuk minder groot was dan gedacht.

Een uitgebreide terugblik staat al op de website van Dag van Toen:

Bonnetjes, Pixabay

27 september 1979 (40 jaar geleden): Een staking bij Shell in Pernis wordt met geweld beëindigd. Volgens de vakbonden heeft de directie knokploegen ingehuurd om de staking te breken. Met succes. De actievoerders zijn zo bang geworden dat ze daarna weer aan het werk gaan.

 

Staking bij de Shell raffinaderij in Pernis voor een 35 urige werkweek en 5-ploegendienst. Foto: Rob Croes, Nationaal Archief/Anefo

13 oktober 1979 (40 jaar geleden): In andere delen van de Rotterdamse haven wordt nog weken doorgestaakt. Zonder vakbonden, want die waren al tot een akkoord gekomen met de vakbonden, maar dat werd door een groot deel van de stakers weggestemd. Daarna gaan de acties nog weken door. Pas als ze een loonsverhoging van 30 gulden per week en een bonus van 1000 gulden krijgen, gaan de mannen weer aan het werk.

Foto: havenstaking 1979

17 oktober 1969 (50 jaar geleden): Jan Tinbergen krijgt de eerste Nobelprijs voor de Economie. Tinbergen is hoogleraar in Rotterdam. Hij heeft de prijs te danken aan het uitvinden van de econometrie; het maken van economische modellen, waarbij wiskunde, informatica en statistiek een grote rol spelen.

23 oktober 1969 (50 jaar geleden): Een Duitse jongeman, Klaus Pechstein (28), krijgt het als eerste voor elkaar om de hele Rijn af te zwemmen. Die rivier was een stuk viezer dan dat’ie nu is. Maar er worden nog steeds grote twijfels gezet bij de prestatie van de Duitser.

De Rijn. Fotograaf: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo. Licentie: Public Domain

05 november 1969 (50 jaar geleden): De complete strafcommissie (nu: tuchtcommissie) van de KNVB stapt op, na een clinch over Willem van Hanegem. Na een overtreding in een wedstrijd tegen NEC hangt hem een schorsing van meerdere wedstrijden boven het hoofd. Als Van Hanegem dan dreigt niet meer uit te komen voor Oranje, gaat de KNVB (!) in beroep tegen de straf. Dat is voor de strafcommissie een reden om op te stappen.

Wim van Hanegem verschijnt voor de Commissie van Beroep van de KNVB te Utrecht. Links voorzitter van Feyenoord Couwenberg feliciteert Van Hanegem , nummer 35 Couwenberg. Fotograaf: Rob Mieremat, Nationaal Archief/Anefo. Licentie: Public Domain

07 december 1969 (50 jaar geleden): Als Feyenoord-speler Piet Romeijn een aantekening krijgt van de scheidsrechter, scheldt’ie hem uit voor ‘hondelul’. Het is het begin van een relletje. Na de wedstrijd ontkent Romeijn dat hij het woord heeft gebruikt, maar later komt hij daar op terug.

Alle hierboven staande artikelen worden uiteraard uitgebreid besproken op www.dagvantoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *