DORDRECHT – Een dag voordat het Eredivisieseizoen begint, is trainer/coach Dick Advocaat opgestapt bij fusieclub SVV/Dordrecht’90. Advocaat en voorzitter Kees den Braven verschilden teveel van inzicht over het te voeren beleid.

Advocaat (43) wilde niet teveel zeggen over het conflict met de excentrieke voorzitter.

“De voorzitter heeft gedachten over hoe de club moet draaien. Ik heb die ook. Omdat onze ideeën nogal uit elkaar liepen, hebben wij besloten er een eind aan te maken”

(NRC Handelsblad – 21-08-1991)

Volgens De Telegraaf botsten Advocaat en Den Braven meerdere keren met elkaar over het te voeren beleid.

“Mijn uitgangspunt is, dat alles binnen en rond de spelersgroep functioneert. Naar mijn inzichten, omdat als er iets misgaat, alleen ik daarvoor verantwoordelijk gesteld kan worden. Zo was ik ook bij mijn vroegere clubs Haarlem en SVV gewend te werken, omdat het de enige manier is om als hoofdcoach goed uit de verf te komen. Helaas dacht Den Braven daar anders over en daaruit heb ik mijn conclusies getrokken.”

(Telegraaf, 21-08-1991)

Volgens Trouw zou Advocaat vorige week zijn ontploft, toen hij hoorde dat Michel Langerak voor een half jaar verhuurd zou worden aan VVV. Langerak was volgens Advocaat de enige kopspecialist uit de selectie.

Advocaat zou ook woest geworden zijn om het briefje van Den Braven dat alle spelers hadden gekregen dat ze het dit seizoen moesten doen op twee paar schoenen. Volgens de trainer waren er zeker vier nodig. Die moesten de spelers dan maar uit eigen zak betalen.

Ook eiste Den Braven dat de training deze week een uur later zou beginnen, omdat één speler, Romeo Wouden, niet eerder vrij kreeg van zijn andere werkgever. Die werkgever was Den Braven zelf; Wouden werkte parttime bij Den Braven in Oosterhout.

Doelman Joop Hiele en Peter Barendse, die ook al met Advocaat samenwerkten bij SVV, probeerden de trainer nog over te halen om in Dordrecht te blijven, tijdens een bezoek aan Voorburg, maar die poging leverde niets op.

Advocaat, die de functie als coach combineerde met de functie van assistent-bondscoach van Rinus Michels, was twee jaar trainer bij SVV. Aan het eind van vorig seizoen fuseerde de club uit Schiedam met Dordrecht’90, nadat gesprekken met Feyenoord op niets uitliepen. Advocaat was bij een fusie met Feyenoord assistent geworden van Hans Dorjee.

Selectie SVV Dordrecht’90 voorafgaand aan het seizoen 1991/1992. Foto: Archief FC Dordrecht

Fusie

Na de bekendmaking van de fusie, aan het einde van vorig seizoen, brak er rondom de twee clubs een roerige periode aan. De clubs zouden volledig samengevoegd worden, met Dordrecht als speelstad. Het sportpark Harga van SVV was eerder al afgekeurd voor Eredivisievoetbal.

Maar door het samenvoegen van de clubs ontstond al vrij snel strubbelingen. Aanvankelijk liet de voormalige SVV-eigenaar nog weten dat de nieuwe club voor Europees voetbal ging, maar die ambities werden snel fors naar beneden bijgesteld.

Zo zat de club door de samenvoeging met een selectie van 39 (!) contractspelers. Voor de eerste training (toen waren er nog 25 spelers over) waren zelfs twee kleedkamers nodig.

Een deel van de selectie, met vooral spelers die met Dordrecht’90 het seizoen ervoor in de Eerste Divisie uitkwamen, was er geen plek meer bij de selectie kregen ze te horen. Ze mochten ‘voor een vriendenprijsje’ vertrekken, liet voorzitter Kees den Braven weten.

Maar het waren juist de betere spelers van SVV, zoals Marcel van der Net, Jos Luhukay en Piet Keur die vertrokken.

Ook Advocaat kwam in de knel te zitten. Waar er twee clubs zijn, zijn er ook twee trainers. Den Braven moest een keuze maken tussen Hans Verèl en Dick Advocaat. Er werd gekozen voor Advocaat en Verèl werd technisch directeur. En daar was Verèl niet blij mee.

(Dit artikel gaat verder onder deze advertentie)



Donkere wolken

Ook financieel ging het al meteen niet voor de wind. Door de extreem brede selectie had de club een gat in de begroting van één miljoen gulden op een totaal van 4,5 miljoen. Het bedrijf van Den Braven heeft zich voor de komende vier jaren garant gesteld om verliezen op te vangen.

Toch werd de ambitie een paar weken geleden duidelijk naar beneden bijgesteld. Advocaat was ook al vrij duidelijk. “Voor een hoge klassering is mijn selectie te jong”, zei hij begin deze maand in Het Parool. “Handhaving is mijn belangrijkste doelstelling.”

Wie er morgen op de bank zit bij de fusieclub is nog niet duidelijk. Assistent Peter van Velzen zou zich solidair hebben verklaard met de trainer en heeft nog geen ‘ja’ gezegd tegen het verzoek van Den Braven om voorlopig de honneurs waar te nemen. Mogelijk moet Den Braven terugvallen op Verèl, maar die zou door een deel van de groep niet gepruimd worden.


Hoe ging het verder?

SVV/Dordrecht’90 verloor de seizoensouverture met 1-0. De enige treffer van de wedstrijd viel een kwartier voor tijd. Van Velzen zat toch op de bank.

In de week erna won de fusieclub met 6-1 (!) van VVV (met Langerak). Daarbij moet wel gezegd worden dat de Limburgers ruim tachtig minuten met een man minder speelden.

In september nam Hans Verèl het over, tot woede van de spelersgroep, nadat Van Velzen zich had ziek gemeld na een gesprek met het bestuur. Van Velzen had om een afvloeiingsregeling gevraagd, maar die kwam er niet.

Ondanks alles eindigde SVV/Dordrecht’90 op plek 15, de beste plek in de clubgeschiedenis van Dordrecht’90.

In het seizoen dat daarop volgde was Han Berger de trainer aan de Krommedijk. De ploeg speelt zelfs een vorm van Europees Voetbal (daarmee was min of meer de belofte van Van Dijk toch ingelost): Intertoto.

In de eredivisie degradeert SVV/Dordrecht’90. Daarna verliep de verbintenis die John van Dijk had afgesloten en verdween ook de naam SVV uit de clubnaam. Dordrecht’90 keerde in 1994 terug op het hoogste niveau, maar werd daar weer laatste.

Met Advocaat liep het verder prima af. Hij volgde Rinus Michels na het EK van 1992 op als bondscoach, ruim een jaar na zijn vertrek uit Dordrecht. Op het WK 1994 in de Verenigde Staten haalde Oranje de kwartfinale. Daarin werd het uitgeschakeld door Brazilië.

Daarna volgde een hele waslijst aan clubs en nationale elftallen. Ten tijde van het verschijnen van dit artikel is Advocaat net aan de slag gegaan bij Feyenoord.

Cees den Braven (rechts) met Hans Kraay jr. Foto: Archief FC Dordrecht

Kees den Braven bleef nog een paar jaar aan Dordrecht’90 gebonden als voorzitter. Hij wordt door een deel van de aanhang van de club nog altijd op handen gedragen. Hij werd opgevolgd door de flamboyante oud-scheidsrechter Frans Derks.

Limburgsch Dagblad – 24-06-1991 – SVV/Dordrecht’90 wil Europa in

NRC Handelsblad – 01-07-1991 – Dordrecht: Verèl of Advocaat

Telegraaf – 15-07-1991 – SVV/Dordrecht’90

NRC Handelsblad – 16-07-1991 – Avontuur SVV Dordrecht’90 begint niet echt opgewekt

De Telegraaf – 01-08-1991 – Handhaving doel in Dordrecht

Het Parool – 01-08-1991 – Wankel begin SVV/Dordrecht’90

NRC Handelsblad – 21-08-1991 – SVV/Dordrecht’90 breekt met coach Dick Advocaat

Het Parool – 21-08-1991 – Advocaat stapt op na conflict

De Telegraaf – 21-08-1991 – Dick Advocaat staptop bij SVV-Dordrecht

TROUW – 22-08-1991 – In het profvoetbal spreekt men Den Braven nog wel eens tegen

NRC Handelsblad – 05-09-1991 – Leiding SVV Dordrecht’90 is doof voor reactie spelers

Wikipedia – SVV Dordrecht’90

Wikipedia – FC Dordrecht

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 01-11-2019

Verhaalnummer: 144

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *