22 augustus 1299 – EINDE BELEGERING VAN DORDRECHT

Dordrecht – Na ruim een maand komt er een einde aan de belegering van Dordrecht door Aloud van Ierseke (namens Wolfert van Borselen). Van Borselen eiste meer inkomsten uit het Dordtse stapelrecht, maar de stad weigerde. Het leger van Van Borsele trok zich terug op Kasteel Crayenstein. Na de dood van Wolfert van Borselen in Delft trok de Dordtse bevolking naar Crayenstein en nam Aloud van Ierseke gevangen. In Dordrecht werd hij door een woedende menigte doodgeslagen.

22 augustus 1986 – GEWELDDADIGE ONTSNAPPING UIT SCHEVENINGSE GEVANGENIS

Scheveningen – Vier mannen, met allen meer dan tien jaar gevangenisstraf, weten te ontsnappen uit de Scheveningse gevangenis. Onder hen is één van de ontvoerders van Freddy Heineken (niet Holleeder of Van Hout) en één van de ontvoerders van mevrouw Van der Valk. Ze weten te ontsnappen met behulp van vuurwapens en gaan ervandoor in gereedstaande auto’s.

22 augustus 2009 – DODE BIJ RELLEN STRANDFEEST HOEK VAN HOLLAND

Hoek van Holland – Bij een strandfeest op bij Hoek van Holland wordt een groep agenten in het nauw gedreven door een stel agressieve feestgangers. Als waarschuwingsschoten niet helpen en de agenten worden aangevallen wordt er gericht geschoten. Een 19-jarige Rotterdammer komt om het leven.

Een commissie concludeert dat de politieleiding fouten heeft gemaakt. Zo stond de mobiele eenheid niet klaar. Dat blijkt allemaal uit een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen van die avond.

De ouders van het 19-jarige slachtoffer willen dat twee agenten worden vervolgd. Maar het Gerechtshof concludeert dat de ene niet raak heeft geschoten, de ander handelde uit noodweer. Daarnaast heeft het korps te weinig maatregelen genomen om de situatie te voorkomen.

Een aantal relschoppers gaat wel de cel in. Zes krijgen een gevangenisstraf van twee of vier maanden en een zevende krijgt een taakstraf.

Het strandfeest en de rellen hebben tot gevolg dat de gemeente Rotterdam de vereisten voor evenementen in de stad verscherpt.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.