ROTTERDAM – In het centrum van Rotterdam is bij sloopwerkzaamheden een deel van het IMAX-theater ingestort. Betonblokken zijn op straat en op geparkeerde auto’s terechtgekomen. De schade aan sommige voertuigen is groot, maar er raakte niemand gewond.

De voormalige bioscoop is al jaren niet meer in gebruik en wordt gesloopt om plaats te maken voor een hotel. Iets voor de avondspits kwamen brokken tot een halve meter groot naar beneden.

Automobilisten die net over de Schiedamsedijk reden, werden bekogeld door puin en stof.

“Het was een redelijk oorverdovend geluid van allerlei puin dat op mijn auto viel. En vervolgens zag ik een soort van sneeuwstorm van puin. Ik hoorde allerlei bonken en zag stenen op mijn voorruit. Dit gaat niet goed, dacht ik toen.”

(gedupeerde, Radio Rijnmond, 13 januari 2011)

Maar de vrouw moest meteen toegeven dat het allemaal een stuk erger kon zijn. Wagens aan de andere kant van de weg, nota bene verder weg van het gebouw, waren veel zwaarder getroffen, doordat er meerdere grote blokken op het dak waren beland.

“Ik heb echt een engel op mijn schouder gehad. Dit had echt heel slecht af kunnen lopen. Ik heb echt heel veel mazzel gehad.”

(gedupeerde, Radio Rijnmond, 13 januari 2011)

Kaartenhuis

De sloopwerkzaamheden bij het pand waren al een paar weken aan de gang. Het ging mis nadat de slopers een paar happen uit de vierde of vijfde etage wilden nemen. Stenen kwamen in beweging en vielen richting de weg.

Een deel van de brokken is op wat zeecontainers gekomen, waar voetgangers doorheen kunnen lopen.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie



“Tijdens de sloopwerkzaamheden van het gebouw is er een prefab-element losgekomen”, liet Cees de Groot van het sloopbedrijf weten op Radio Rijnmond. “Daar hing een stalen trappenhuis aan en dat is tijdens de sloopwerkzaamheden naar beneden gekomen.”

Volgens De Groot ‘is het een wonder’ dat de meeste brokken op de zeecontainers zijn gekomen. “Die hadden we een paar weken geleden daar neergezet omdat we het al niet vertrouwden”, zegt De Groot.

“Het gebouw is een prefab-constructie en zit als een soort kaartenhuis in elkaar. We waren er niet helemaal zeker van dat het goed zou gaan tijdens de sloop en hebben daarom de containers er neergezet. Ik ben blij dat we die maatregel hebben genomen.”

(Cees de Groot, Radio Rijnmond, 13 januari 2011)

Hoe ging het verder?

Was het daarmee klaar? Nee… zeker niet! Als de slopers de volgende dag verder willen gaan gaat het wéér mis.

Omdat het is gaan waaien wordt de situatie nog gevaarlijker. Meerdere brokstukken vallen ook dan weer naar beneden. De sloop wordt stopgezet.

Wethouder Karakus van Rotterdam heeft nogal wat kritiek op de slopers. Het was volgens hem geen eigen initiatief van de slopers om de zeecontainers neer te zetten. De gemeente had een maand voor de instorting de sloop stil laten leggen, omdat de containers er nog niet stonden. Pas toen de containers geplaast werden, mocht de sloop hervat worden.

Als het dan voor de tweede dag op rij mis gaan, overleggen de gemeente Rotterdam en de andere betrokken hulpdiensten over het verdere verloop van de sloop. Er wordt zelfs gesproken over een ‘gecontroleerde instorting’.

Aannemer Heddes gaat korte tijd na de instorting failliet. Dat bedrijf maakt een doorstart, maar wil niet verder met het ingehuurde sloopbedrijf. Daarom laat het sloopbedrijf beslag leggen op het IMAX-terrein. Alle sloten worden vervangen.

De rechter dwingt de sloper om het terrein weer vrij te geven. Het sloopbedrijf krijgt ook nog eens de schuld van de problemen. Volgens de rechtbank had het bedrijf niet goed gekeken naar de constructietekeningen. Ook krijgt de RET een schadevergoeding van € 60.000 euro vanwege extra kosten. Het bedrijf moest een paar dagen omrijden.

Pas in juni 2011 wordt de sloop van het theater hervat.

Bronnen:

Radio Rijnmond – 13 en 14 januari 2011

RTV Rijnmond – 7 juni 2011 – Sloop IMAX-theater dinsdag hervat

RTV Rijnmond – 23 juli 2014 – Sloper Imax-theater moet RET schadeloos stellen