12 februari 1609 – PILGRIM FATHERS MELDEN ZICH IN LEIDEN

Leiden – Een groep Engelse vluchtelingen die in Amsterdam waren beland, vraagt officieel toestemming aan de autoriteiten in Leiden om daar te mogen wonen. Die toestemming krijgen ze op 12 februari 1609. De elf jaar daarna wonen ze in Leiden in kleine wevershuisjes. In 1620 besluit een deel van hen naar Amerika te vertrekken, omdat ze Nederland te vrijzinnig vinden. Deze groep wordt later bekend als de Pilgrim Fathers.

Lees verder: Engelse religieuze vluchtelingen vestigen zich in Leiden

12 februari 1967 – KEES VERKERK WERELDKAMPIOEN SCHAATSEN

Oslo/Puttershoek – ‘Keessie’ Verkerk uit Puttershoek is na Europees Kampioen, nu ook Wereldkampioen. Hij wist Ard Schenk achter zich te houden. Het is voor het eerst sinds 1958 dat iemand erin slaagt om zowel Europees- als Wereldkampioen te worden.

12 februari 1989 – NA NK EN EK NU OOK WK ALLROUND VOOR LEO VISSER

Haastrecht – Na winst op het Nederlands Kampioenschap en het Europees Kampioenschap pakt Leo Visser (Haastrecht) nu ook het goud op het Wereldkampioenschap in één jaar. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Kees Verkerk, Ard Schenk en Hein Vergeer (net als Visser uit Haastrecht). Het zou zijn laatste toernooi zijn, voordat hij een pilotenopleiding begon, maar hij ging tijden zijn opleiding toch door met schaatsen.

12 februari 1992 – THE DUTCH WINDMILL OVERLIJDT

Rotterdam – Op 84-jarige leeftijd overlijdt oud-Olympisch Kampioen Bep van Klaveren. Al vanaf zijn Olympische medaille gold hij als een van de beste boksers van de wereld in zijn gewichtsklasse. Ook staat hij bekend om zijn grove taal en omgangsvormen. Hij wordt nog altijd gezien als de beste bokser van Rotterdam.

Polygoon Holland Nieuws – 1938 – Bep van Klaveren onttroont Christoforides (GRI)

12 februari 2002 – MILOSEVIC VOOR HET EERST VOOR INTERNATIONAAL STRAFHOF

Den Haag – Voor het eerst moet een voormalig staatshoofd zich verantwoorden voor het internationaal strafhof in Den Haag. Het gaat om oud-prresident Slobodan Milosevic van Joegoslavië. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden in Kroatië en Kosovo en genocide in Bosnië-Herzegovina. Milosevic zelf laat op de eerste zittingsdag dat hij het tribunaal als ‘onwettig’ ziet. Hij spreekt van een ‘false tribunal’. Hij weigert dan ook een advocaat te nemen.

12 februari 2009 – DARWINJAAR VAN START IN NATURALIS

Leiden – Precies tweehonderd jaar na de geboorte van bioloog Charles Darwin gaat in Nederland het Darwinjaar van start. In Naturalis in Leiden begint op deze dag de expositie Expeditie Darwin, waar mensen kennis kunnen maken met de evolutietheorie van Darwin. Een week na de opening verspreiden chirstelijke organisaties de anti-Darwin-brochure Evolutie of schepping.

12 februari 2012 – DERDE HATTRICK GUIDETTI OP RIJ

Rotterdam – De 20-jarige Zweed John Guidetti maakt zichzelf onsterfelijk in De Kuip door in een derde thuiswedstrijd op rij drie keer te scoren voor Feyenoord. Eerder deed hij dat tegen Twente en Ajax. In de derde wedstrijd herhaalt hij het kunstje nog een keer tegen Vitesse.