14 juli 1971 – ONRUST IN WOONWAGENWERELD: 23 BRANDEN IN KATWIJK IN ÉÉN WEEKEND

Katwijk – Op vrijdag en zaterdag gaan er in Katwijk zeker 23 woonwagens in vlammen op. Alle branden zijn aangestoken. Sinds een jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor het woonwagenbeleid en de bewoners kunnen bij de gemeente aankloppen, als de woonwagen is afgebrand. Pas als de burgemeester van Katwijk, Vermeulen, zegt dat de wagens niet worden vergoed, houden de branden op. In augustus vertrekken de woonwagenbewoners uit een verhit Katwijk.

14 juli 1989 – DIOXINE IN VLAARDINGSE MELK

Vlaardingen – Het Vrije Volk meldt dat er dioxine zit in de melk, afkomstig van koeien uit de Lickebaertpolder tussen Vlaardingen en Maassluis. De melk is ook verkocht in supermarkten. Als schuldige wordt de AVR-vuilverbranding aangewezen, maar later blijkt dat die beschuldiging niet terecht is.

Foto: Pixabay

Lees verder: Giftig dioxine ontdekt in Vlaardingse melk

14 juli 1711 – PRINS VAN ORANJE VERDRINKT BIJ STRIJENSAS

Strijensas – Tijdens de overtocht van Moerdijk naar Strijensas slaat de boot om met daarop de koets van de Prins van Oranje, de Stadhouder van Groningen en Friesland. Hij kan zich nog vastklampen aan iemand, maar moet loslaten en verdrinkt.

Het verdrinken van Johan Willem Friso, Matthijs Pool (1716)

Lees verder: Prins Johan Willem Friso vermist na veerbootongeluk bij Strijensas

14 juli 1997 – OORLOGSMISDADIGER DUSAN TADIC VEROORDEELD TOT 20 JAAR CEL

Den Haag – Voor het eerst wordt er iemand door het VN-tribunaal veroordeeld voor de oorlog in Bosnië. De Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Tadic (niet te verwarren met de voetballer van Ajax en FC Twente) wordt tot 20 jaar cel veroordeeld. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden, onder meer in een gevangenenkamp. Beide partijen gaan in hoger beroep. In 1999 wordt hij tot 25 jaar cel veroordeeld. In 2008 is hij vervroegd vrijgelaten, nadat tweederde van zijn straf erop zat. Sindsdien leeft hij in Servië.