16 juli 1966 – CHINESE MANNEN GIJZELEN ZWAARGEWONDE MAN UIT HAAGS ZIEKENHUIS

Den Haag – Als een Chinese lasser (op bezoek vanwege een congres bij de TU Delft) van drie hoog uit een raam valt, wordt hij overgebracht naar een ziekenhuis. Vier mannen van de Chinese ambassade stormen daarna het ziekenhuis binnen en nemen de man mee. Later overlijdt hij aan zijn verwondingen. De andere mannen uit de groep lassers, zitten dan in de ambassade en mogen niet met de politie praten. Het zorgt voor een enorme rel, de Lassersaffaire, waarbij de Chinese zaakgelastigde het land uitgezet worden.

Ambtswoning van de Chinese zaakgelastigde aan de Adriaan Goekooplaan in Den Haag met politiebewaking. Foto: Jan Voets, Nationaal Archief/Anefo

Lees verder: Zwaargewonde Chinese man ontvoerd uit Haags ziekenhuis

 

16 juli 1976 – EERSTE NORTH SEA JAZZ FESTIVAL VAN START

Den Haag – In het Congresgebouw in Den Haag wordt de eerste editie van het North Sea Jazz Festival gehouden. Op de eerste avond komen 5.000 mensen, een getal waar de organisatie erg tevreden mee is. Tijdens het eerste festival komen artiesten als Count Basie en Ray Charles.

 

16 juli 1993 – LUBBERS LANGSTZITTENDE PREMIER VAN NEDERLAND

Den Haag – Rotterdammer Ruud Lubbers is vanaf vandaag de langstzittende premier van Nederland. Hij verbreekt het record van Ruijs de Beerenbroeck, die het record op 3.907 dagen zette. Uiteindelijk houdt Lubbers het nog vol tot de zomer van 1994. In totaal was hij 4.307 dagen premier, bijna 12 jaar. Dat record staat nog steeds.