25 augustus 1975 – BINNENVAART BLOKKEERT RIJN, MAAS EN ANDERE WATERWEGEN

Rotterdam – In de vroege ochtend van 25 augustus blokkeren rond de 800 binnenvaartschippers meerdere rivieren uit protest tegen het schrappen van de schippersbeurzen. Op 24 plekken worden de rivieren geblokkeerd. De actie wordt gecoördineerd vanuit Rotterdam. Na drie dagen actie voeren ligt het plan op tafel in de Tweede Kamer. Die stemt het weg. De schade voor de Rotterdamse haven zou in de miljoenen lopen.

25 augustus 1438 – STADSBRAND LEGT GOUDA GROTENDEELS IN DE AS

Gouda – Het overgrote deel van Gouda wordt in de as gelegd bij een stadsbrand. Slechts een paar woningen ontspringen de dans. Het vuur kon zich gemakkelijk verspreiden, door de rieten daken van de huizen. Met 5.000 inwoners was Gouda al vrij groot voor deze tijd. Om in de toekomst ervoor te zorgen dat het stadhuis niet nog een keer afbrandt, komt het stadhuis op de bekende plek midden op het plein te staan.

Direct na de brand begint men met de herbouw. Philips de Goede bepaalt dat de inwoners van Gouda voorlopig geen belasting hoeven te betalen. Ook betaalt hij mee aan de herbouw van de Sint Janskerk.