31 augustus 1974 – RADIOPIRATEN UIT DE LUCHT

Scheveningen – Radio Veronica stopt met uitzenden, noodgedwongen door nieuwe wetgeving. Het is meteen het einde van het piratentijdperk in Nederland, waar ook andere zenders als Radio Noordzee deel van uitmaakten. Radio Veronica zendt uit vanaf een schip dat ligt bij Scheveningen.

31 augustus 1970 – MOLUKKERS BEZETTEN INDONESISCHE AMBASSADEWONING

Wassenaar – Een groep van 33 Molukkers bezet het huis van de Indonesische ambassadeur. Hij en zijn familie en personeel wordt gegijzeld. Bij de actie wordt een agent doodgeschoten. De gijzelingsactie komt een paar dagen voor het bezoek van de Indonesische president Soeharto. De gijzelnemers eisen een gesprek met hem over onafhankelijkheid van de Molukken. Dat gesprek komt er niet, want een Molukse dominee weet de mannen op andere gedachten te brengen.

31 augustus 1998 – OPHEF OVER AANKOOP KUNSTWERK VICTORY BOOGIE WOOGIE

Den Haag – In Den Haag wordt het laatste (onafgemaakte) kunstwerk van Piet Mondriaan gepresenteerd. Het gaat om Victory Boogiewoogie in het Gemeentemuseum. De Nederlandse overheid betaalt veertig miljoen gulden voor het kunstwerk. Dat er gemeenschapsgeld naar zo’n kunstwerk gaat, is voor veel mensen onverteerbaar.