ROTTERDAM – Bij een brand op een logementschip van de marine in de Rotterdamse haven (Heijplaat) zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Mogelijk ligt het aantal nog hoger. Eén lichaam is geborgen. De hoop dat zeven anderen nog levend gevonden gaan worden is vrij klein. Daarnaast worden ook nog meerdere mensen vermist. Het nablussen is nog aan de gang.

Elf mensen raakten gewond bij de brand. Drie van hen zijn overgebracht naar het Dijkzigt-ziekenhuis.

Een deel van de opvarenden heeft zich in veiligheid weten te brengen. Een sleepboot heeft ook een deel van de mensen van de werf gehaald.

Redding onmogelijk

Het vuur aan boord van het schip verspreidde zich razendsnel. Enkele minuten nadat een brandwacht van een vlakbij gelegen tanker de eerste vlammen zag, stond het volledige hotelschip in lichterlaaie.

De brand was zo hevig, dat brandweermensen zelf niet op zoek konden gaan naar overlevenden. Pas nadat het vuur enigszins gedoofd was, hebben experts in het schip rondgekeken. Zij lieten weten dat de kans erg groot was dat de vermisten niet meer in leven zijn.Paniek

Aan boord van het schip Mr. de Jan Elshout bij het RDM-terrein is een feestje geweest. Mogelijk waren daar ook mensen bij aanwezig die niet op het schip verbleven.

“Het was op het nippertje”, liet G. Frans weten aan Het Vrije Volk. Hij was een van de mensen die aan boord van het schip verbleef. “We waren net de nooduitgang uit en op het sleepbootje gesprongen of de vlammen schoten achter ons omhoog.”

“Toen stonden we in onderbroek op het dek. Het schip loeide en alle mensen schreeuwden.”

(G. Frans, Het Vrije Volk, 11-02-1971)

Een andere opvarende omschrijft de vreselijke situatie. “We lagen net een uur in bed, toen het begon. We zagen ineens niets meer. Overal was rook, overal gegil en geschreeuw. We sprongen ons bed uit, maar konden door de rook de nooduitgang niet meer vinden. Drie keer moesten we terug naar onze hut om een beetje lucht te happen en het weer te proberen. De derde keer lukte het. Het was een verschrikking, ik heb nog nooit zo’n paniek gevoeld.”

“Dat hier nog mensen zijn uitgekomen is een godswonder”, zei een lid van de opruimingsploeg van RDM tegen Het Vrije Volk. “De paniek die daarbinnen is ontstaan moet onbeschrijfelijk zijn geweest.”

Onrust

Bij de RDM en bij de marine staat ondertussen de telefoon roodgloeiend. Veel familieleden willen weten of hun zoon of familielid in orde is.

Aan boord van de Mr. Jan Elshout verbleef burgerpersoneel van de marine. Het schip is een gehuurd cruiseschip. Mensen aan boord waren verantwoordelijk voor het routine-onderhoud van de kruiser Zeven Provinciën.


Hoe ging het verder?

Bij de brand kwamen uiteindelijk acht mensen om het leven. Daarmee is het nog altijd een van grootste branden (qua aantal slachtoffers) in Rotterdam en omgeving sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hoe de brand is ontstaan is nog altijd niet duidelijk. Er was aan boord een feestje gaande.

Het schip werd uiteindelijk verkocht, grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd. Het schip vaart nog altijd, onder de naam Liberty Anne, over de Rijn en heeft Arnhem als thuishaven.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 11-02-1971 – ‘Het schip loeide en de mensen schreeuwden’

RDM-Archief – 1971 – Ramp bij de RDM