De vijfde aflevering van de Dagvantoen-podcast staat in het teken van Cees Engel, huisjesmelker, voormalig krottenkoning van Rotterdam, aanvoerder van de fameuze ‘klootzakkenlijst’ van de gemeente Rotterdam én sinds kort ook bekend als vader van corona-scepticus Willem Engel. 

Engel had in de jaren ‘90 meer dan zeshonderd panden in Rotterdam. Er was kritiek zijn handelen als huurbaas, vooral ook van de gemeente Rotterdam, maar hij bleef volhouden dat hij niets verkeerds deed. Dat bleef hij doen, ook na zijn veroordeling en celstraf. Zelfs nadat de gemeente Rotterdam hem uit de stad verbande (met een oprotpremie van 13 miljoen euro) bleef hij strijdbaar. Veel mensen kennen hem dan ook als man achter de probleemcamping Fort Oranje. 

Paul Verspeek van Omroep Rijnmond sprak Cees Engel vorig jaar. “Zijn hele leven staat al in het teken van een strijd tegen de overheid. Waar dat precies vandaan komt, dat vind ik moeilijk te achterhalen. Hij was altijd van mening dat hij mensen hielp. Mensen konden bij hem terecht.”

“Maar het moet wel gezegd worden. Het is een apart figuur. Het is niet iemand waar je gezellig mee gaat zitten babbelen.”

Een uitgebreide terugblik op het reilen en zeilen Cees Engel, de krottenkoning van Rotterdam. 

Erasmusbrug

Enkele weken geleden werd de 25e verjaardag gevierd van de Erasmusbrug in Rotterdam. Nu is de brug megapopulair, maar dat was in de beginperiode wel anders. De brug bleek nogal wat kinderziektes te hebben. Van loslatend asfalt tot de beruchte trillende tuien. 

In Uyt den Oude Dhoos blikken we terug op topsort in Rotterdam: een ouderwetse zeepkistenrace.

De 11-jarige Dic Pennings wint de zeepkistenrace voor de jeugd aan de Westzeedijk te Rotterdam om de Grand Prix van de Van Speykstraat.

Maker:Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder) Publicatiedatum:20 december 1958